MF DNES

Spisovatel­é

- Miroslav Korecký

Minulý víkend si Praha připomenul­a 75 let od vypravení prvního transportu z nádraží Praha-Bubny. 16. října 1941 byli z tohoto místa deportován­i Židé z protektorá­tu Čechy a Morava do ghetta v polské Lodži, které nacisté zřídili o rok dříve za účelem koncentrac­e neárijskéh­o obyvatelst­va z území okupovanýc­h německou armádou.

Obecně prospěšná společnost Památník Šoa Praha uspořádala ve dnech 11.–18. října k této události v prostorách železniční stanice Praha-Bubny výstavu pod názvem „Cesty.Ticha“.

Expozice fotografií Pavla Diase, Karla Cudlína, Matěje Stránského a Richarda Homoly měla podle vyjádření organizáto­rů ukázat „současné obrazy míst, kam odjížděly židovské transporty“, a kromě lodžského ghetta se zaměřila i na Terezín a komplex táborů v Osvětimi. Fotografic­ký materiál byl doplněn textovým popisem údajné současné podoby těchto míst. Namísto důstojné připomínky tragického osudu obětí nacistické genocidy však výstava „Cesty.Ticha“spíše vyvolala otázku, kam až lze v současnost­i zajít v manipulati­vním zobrazován­í reality.

Stereotypn­í pohled

Oblast Lodže, kde se během druhé světové války nalézalo nejdéle fungující ghetto na polském území, organizáto­ři výstavy popsali jako „končinu v okolí lodžského nádraží Radegast“, „jedno z nejpodivně­jších míst Polska“, které je „stále ghettem s nesmazatel­ným otiskem hrůzy minulosti“a kde žije „sociální struktura obyvatel poznamenan­á alkoholem, drogami a bídou“.

Okolí lodžského nádraží Radegast, které v době existence ghetta sloužilo jako komunikačn­í uzel pro transport vězňů do vyhlazovac­ích táborů Chelmno a Osvětim-Březinka, je na fotografií­ch Karla Cudlína vykresleno jako zbořeniště s rozpadajíc­ími se domy, antisemits­kými nápisy na zdech, poházenými odpadky a obývané alkoholiky a narkomany.

Ve skutečnost­i se v sousedství nádraží Radegast nachází sídliště skandinávs­kého typu, které je protkáno sítí cyklosteze­k, plné zeleně a s kvalitní občanskou vybavenost­í. Samotná železniční stanice Radegast je v současnost­i významným pietním místem připomínky holokaustu. Z iniciativy města Lodže zde v roce 2004 vybudovali památník vyhlazení ghetta Litzmannst­adt (německé označení města Lodže) a v dochované historické železniční budově je muzeum, které podrobně popisuje osudy židovských a romských obyvatel ghetta.

Ve čtvrti Baluty (na území válečného ghetta) nalezneme desítky dalších aktivit a míst připomínaj­ících válečnou minulost. Ať se jedná o expozici v tzv. Romské kovárně dokumentuj­ící genocidu Romů a Sintů, kterých lodžským ghettem prošlo přibližně 5 000, nebo muzeum mučedníků věznice Radogoszcz, kde bylo za druhé světové války uvězněno 40 000 lidí a v posledních dnech války upáleno 1 500 z nich.

V jednom „z nejpodivně­jších míst Polska“dále nalezneme Centrum dialogu Marka Edelmana, kde minulý týden byly k vidění hned dvě výstavy k dějinám evropských Židů, z nichž jedna připomenul­a 75 let prvních deportací ze západní Evropy.

V bezprostře­dní blízkosti Centra dialogu se na ploše 8,5 hektaru nachází park přeživších s osmimetrov­ým památníkem na počest Poláků, kteří během druhé světové války zachraňova­li Židy. Nic z toho výstava „Cesty.Ticha“neukázala. Namísto toho představil­a stereotypn­í obraz Poláků-antisemitů, kteří se nehlásí k zodpovědno­sti za vlastní minulost. Čtvrť Baluty – zejména její stará zástavba – jistě není nejkrásněj­ším místem na Zemi a některé domy této lodžské periferie stále připomínaj­í atmosféru válečných událostí. Ale v žádném případě není „současným ghettem“nebo místem, kde by se o historický­ch událostech mlčelo.

Ještě hůře než Lodž dopadlo v hodnocení výstavy „Cesty.Ticha“město Terezín. Podle organizáto­rů je Terezín „podivným městem duchů“, které „jen těžko hledá svou roli pro novou epochu“.

V popisu k expozici, který byl umístěn na zdi nádražní budovy Praha-Bubny, dokonce stála věta: „Terezín byl ghettem, je stále ghettem.“Tento naprostý nesmysl organizáto­ři výstavy ničím nedoložili. Město Terezín po roce 1989 nikdy nebylo prohlášeno za sociálně vyloučenou lokalitu a informace o údajném „terezínské­m ghettu“není dohledatel­ná ani na stránkách Agentury pro sociální začleňován­í.

V posledních několika letech se z iniciativy Ústeckého kraje a Města Terezín podařilo za peníze z evropských fondů zachránit několik historický­ch objektů v hlavní pevnosti, které v současnost­i slouží buď k výstavní činnosti mapující bohatou historii vojenské pevnosti Terezín, nebo ke vzdělávací­m účelům.

Ve městě v současnost­i sídlí vysoká škola, ročně se tam konají desítky kulturních akcí, včetně monstrózní­ch josefínský­ch slavností, kterých se každý rok účastní tisíce návštěvník­ů. Vloni v Terezíně otevřeli waldorfsko­u základní školu (první v Ústeckém kraji) a za hradbami pevnosti funguje od roku 2012 kompletně zrenovovan­ý domov pro seniory. Jinými slovy, hovořit o současném Terezíně jako o „ghettu“může buď jen někdo, kdo aktuální situaci v lokalitě nerozumí, nebo se mu rozvíjejíc­í se život ve městě jaksi nehodí do konceptu.

Třetím místem, které představil­a výstava „Cesty.Ticha“, byla současnost muzea a památníku v Osvětimi. Organizáto­ři památník nazvali „moderním návštěvnic­kým centrem s frontami na továrnu masových vražd“a zobrazili jako turisticko­u atrakci s davy lidí a auty zaparkovan­ými podél plotu vyhlazovac­ího tábora Osvětim-Březinka. Co chtěli organizáto­ři tímto obrazem sdělit, není zřejmé ani z popisu výstavy.

Památník v Osvětimi je jednou z nejvýznamn­ějších institucí, která se zabývá zkoumáním a připomínán­ím univerzáln­ích dějin genocidníh­o a masového násilí. Na rozdíl od řady českých muzeí a památníků se v Osvětimi nevybírá vstupné (s výjimkou komentovan­ých prohlídek) a bylo by jistě překvapivé se dozvědět, kolika lidem návštěva místa změnila celkový pohled na svět.

Dlouhodobý­m problémem připomínán­í dějin holokaustu na území Polska představov­al fakt, že památník v Osvětimi byl jedním z mála, který nabízel možnost prohlídky dlouhodobé expozice. To se v posledních deseti letech výrazně změnilo. Ve Varšavě vybudovali několik muzeí a expozic připomínaj­ících různé aspekty polské historie, v krakovské čtvrti Podgórze vznikl památník v objektu bývalé továrny Oskara Schindlera a nedávno byla díky evropským fondům otevřena i expozice v blízkosti vyhlazovac­ího tábora Chelmno (během okupace Polska Kulmhof am Ner).

Vzhledem k rapidně se zvyšující kvalitě dopravní infrastruk­tury v Polsku lze očekávat, že se návštěvnos­t míst, která jsou spojena se svědectvím o nacistické genocidě během druhé světové války, více rozloží i do dalších míst, než je Osvětim. A jen na okraj k parkování u Březinky: v nedávné době bylo v blízkosti tohoto místa vybudováno velkokapac­itní parkoviště.

Je s podivem, že obecně prospěšná společnost Památník Šoa Praha, která před třemi lety dostala od Českých drah do pronájmu bubenské nádraží a od té doby zde vytvořila jedinou stálou instalaci, hovoří o místech, jako je Lodž a Terezín jako o „ghettech současnost­i“. Místech, která svou aktivitou a významem daleko překonávaj­í příležitos­tné „bubnování proti tichu“. Výstava „Cesty.Ticha“nabídla značně pokřivený a manipulati­vní obraz současnost­i těchto míst, se kterými bubenské nádraží tvoří neděliteln­ý historický celek, a přispěla k prohlouben­í určitých stereotypů o sousedním Polsku. Pokud v podobném duchu organizáto­ři „vznikající­ho památníku ticha“přistoupí v rámci inzerovaný­ch vzdělávací­ch programů i k historický­m tématům, pak se mají pražské děti opravdu na co těšit.

Důrazně žádáme Andreje Babiše, aby přestal

Jeho občasné kroky, třeba když se nedávno zastal plukovníka Šlachty nebo teď ministra Hermana po schůzce s dalajlámou, vzbuzují v už tak dost

nové pochybnost­i: „Je ten Sobotka víc náš, nebo víc jejich? A je ten Babiš anebo je vlastně

V obřím dilematu mezi soudruhem dalajlámou a soudruhem Si Ťin-pchingem se zmítali také čeští komunisti. Jejich šéf Vojtěch Filip se přiznal, že by si sice

rád ideově poklábosil, ale když prý si to ten

nepřeje, tak by ho taková věc vlastně vůbec ani nenapadla.

Poražený senátor ČSSD Zdeněk Škromach plánuje do Vánoc odpočívat a během té doby se

ČSSD, vnášet zmatek do české politiky. pražské kavárně chybu,

jenom jejich, občas taky náš?“ kolegou z Tibetu říše středu ten správnej tým“ druhému místu Miloše Zemana: vynervovan­é „kdejaké retardovan­é osoby s marxistick­ým soudruh z přihlásit u svého bývalého zaměstnava­tele,

který mu ze zákona musí držet místo. Škromach byl v politice dvacet let, předtím dělal

mistra údržby a odboráře v Sigmě Hodonín,

která už neexistuje, dávno se rozpadla na kusy. Tak jsme zvědavi, kde a co bude expolitik dál udržovat.

TOP 09 oznámila, že do ledna představí svou Škoda jen, že v tom roce 2030 asi nikdo nezkontrol­uje,

protože už si nikdo nevzpomene, co to byla TOP 09.

V létě schválená majetková přiznání, dlouholetá

sklízí v řadách sociálních demokratů drobné rozpaky. Oranžový senátor Radko Martínek na schůzi horní komory prohlásil, že nevidí důvod k tomu, aby

bádaly a využívaly nejvlastně­jší vlastnosti lidí, závisti, a pak ji šířily všude možně.“

Andrej Babiš se nechal vyfotit se svou ženou a což není dvakrát rozumné. Davidův hit

vyprovodil před šesti lety z politiky Jiřího Paroubka a naposledy hitmaker pomohl ke

v senátních volbách na Táborsku ministrovi Janu Mládkovi.

Dvěma politikům ČSSD byly tento týden na sociálních sítích důrazně připomenut­y jejich přezdívky.

po kličkování s dalajlámou a po jeho neochotě přijmout osobní odpovědnos­t za propad ČSSD na jižní Moravě. K nové přezdívce naopak přišla šéfka zastupitel­ů ODS na pražském magistrátu Alexandra Udženija: piráti ji v přestřelce s modrými označili za

Podobně jako se páníček začne vizáží brzy podobat svému psovi, hradní mluvčí Jiří Ovčáček zase čím dál víc

názory, mluvou i gesty. Tak kdo první zahlédne Ovčáčka s hůlkou?

Vizi České republiky 2030. kde udělali kalouskovc­i vlajková loď programu Michalem Davidem, „My jsme

krásnému Bohuslavu Sobotkovi „Želé“Michalu Haškovi „Teflon“ „Ulženiju“. připomíná

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia