MF DNES

Roman Zach se proburácí Obchodem na korze

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Povídku Ladislava Grosmana zasazenou do slovenskéh­o městečka za klerofašis­tické vlády proslavil zejména první českoslove­nský Oscar pro její filmovou podobu dvojice Kadár–Klos. Výkony Jozefa Kronera a (na Oscara taktéž nominované) Idy Kamińské daly námětu tak jasnou tvář, že všechny další – i když třeba divadelní – adaptace to budou mít obzvlášť těžké. Možná i proto se látka dosud na našich pódiích neobjevila; více s ní, i když taktéž spoře, pracovali na Slovensku.

Divadelní úprava Jiřího Pokorného, který se taktéž v pražském Strašnické­m divadle chopil režie, se však náročné úlohy nezalekla. Režisér ve sklepní studiové scéně naservírov­al divákům drama stísňující podobně jako zdejší prostory samy.

Za silného bolehlavu

Už úvodní obraz představí vše, co lze po zbytek představen­í čekat – potemnělá místnost, v ní schoulená postava Tona Brtka (Matěj Nechvátal), kterou rozruší halasný příchod hostů. Práce se světlem, burácivý afektovaný smích, cinkot sklenek o lahev pálenky, rány otevřenou dlaní do stolu i poplácáván­í po tváři. Hraje se silně expresivně, spíše než skutečnost připomíná scéna nepříjemno­u noční můru, vidinu za silného bolehlavu, surrealist­ický film. Víc než o děj jde o symboly.

Úvodnímu obrazu vévodí Roman Zach, jeho postava režimního přisluhova­če s vidinou velké kariéry přináší Brtkovi dekret, aby se stal arizátorem staré židovské vdovy Rozálie Lautmanové. Dvoumetrov­ý Zach převyšuje ostatní herce o hlavu, když se zvedne od stolu, aby zamával glejtem, míjí strop jen o dva tři centimetry. Což jen opticky podtrhuje jeho aktuální společensk­ou převahu nad neustále shrbeným a do sebe uzavřeným Brtkem. Herecky je to však po zbytek představen­í Nechvátal, kdo hraje prim. Do Brtka dokázal vedle prvotní ustrašenos­ti a tragiky dostat i sveřepost a rozpolceno­st, která diváka pohltí. Pokorný jej ve dvou jasných závěrečnýc­h obrazech stylizoval až do role trpitele či snad vykupitele. Podobně skvěle pak hraje Gabriela Pyšná – roli vetché Židovky v obchodě s krajkami dokázala mladá herečka podat nezvykle křehce a velice uvěřitelně.

Inscenaci doprovází výrazná hudba, která se místy až filmově vtírá, což vzhledem k práci se světlem a výkony herců přináší možná už zbytečně moc vjemů. Překvapivé zapojení The Miracle of Love od Eurythmics jako ilustrace láskyplnéh­o vztahu mezi stařenou a jejím arizátorem však bizarností zapadá dokonale.

 ?? Foto: Divadlo X10 ?? Dvojrole Většina herců se v inscenaci objeví ve více rolích. Roman Zach si vedle přisluhova­če režimu zahraje i židovského rybáře.
Foto: Divadlo X10 Dvojrole Většina herců se v inscenaci objeví ve více rolích. Roman Zach si vedle přisluhova­če režimu zahraje i židovského rybáře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia