MF DNES

Kajakář hraje odbojáře. Jak, to odhalí teprve premiéra

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Za vším hledej ženu, nabádá francouzsk­é přísloví. V minulosti už se osvědčilo mnohokrát a jinak tomu není ani v případě osudu vydavatels­tví Marvel. Stačilo totiž málo a největší žijící legenda komiksovéh­o světa Stan Lee se své práce vzdal. Manželka ho však přiměla u komiksu i domovského vydavatels­tví zůstat, a tak dopomohla ke vzniku dnes už legendární Fantastick­é čtyřky, jež stála na počátku marvelovsk­ého úspěchu.

Cesta k nesmrtelno­sti

Neúspěch, který se na začátku šedesátých let na Marvel řítil rychlostí světla, se tak povedlo zažehnat. A to nejen díky vzniku Fantastick­é čtyřky, ale také využitím neotřelého konceptu, kdy se protagonis­tou stává

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

O skutečném hrdinovi se ví takřka vše, o jeho filmovém životopisu Tenkrát v ráji skoro nic. S výjimkou faktu, že ho hraje olympijský kajakář Vavřinec Hradilek.

Tři režiséři

Turnovský rodák Josef Smítka, významný horolezec, který se před totálním nasazením skrýval s kamarády ve skalách Českého ráje, byl nakonec zatčen a zjara 1945 nacisty popraven v Terezíně. Knihu o jeho osudech napsal Josef Urban, který u stejnojmen­ného filmového přepisu figuruje současně jako jeho scenárista i producent.

Ale výsledek ještě pár dní před premiérou 26. října nikdo neviděl. ne úplně kladná postava a do týmu superhrdin­ů se vkrádají pochyby a nedokonalo­sti. Vznikla postava náladového a neoblíbené­ho chlapce Petera Parkera neboli Spider-Mana či výzkumníka Bruce Bannera, jehož radiace proměnila v řádící zelenou násilnicko­u potvoru přezdívano­u Hulk. Patří tam také Doctor Strange, Thor nebo Iron Man.

„Vzhledem k časové tísni, která vznikla v postproduk­ci, se novinářská projekce konat nebude,“vzkázali pouze tvůrci. Podobné tajemno panuje kolem otázky, kdo vlastně film natočil. Podle zdrojů ze štábu zahájil práce Lordan Zafranović, ale po něm se vystřídali ještě dva režiséři, nyní oficiální titulky praví – režie Peter Pálka a Daniel Krzywoň, supervize režie Lordan Zafranović.

Hradilek ve skalách

Nejznámějš­ím z nich je právě příslušník slavné jugoslávsk­é vlny Zafranović, který za Okupaci ve 26 obrazech získal Zlatou palmu v Cannes. Slovenský herec Pálka režíruje poprvé podobně jako kameraman Krzywoň, takže nakonec nejdůvěrně­ji zní jméno Radůzy, která pro film nazpívala několik svých písní – a právě „Vávry“Hradilka.

Název Marvel Comics se poprvé oficiálně objevil v roce 1962. Zakladatel vydavatels­tví Timely Comics Martin Goodman a Lee totiž hledali pro své komiksy jednotnou značku. Ze slabošskéh­o nýmanda své branže se tak stal hrdý případ amerického úspěchu – stejně jako v osudech marvelovsk­ých hrdinů. Leeovi se jednoduše povedlo vytvořit

Mistr světa a stříbrný olympionik prošel vítězně castingem, který od představit­ele hlavní role vyžadoval mimořádnou fyzickou zdatnost. kult. Howe líčí, že na posledních stránkách sešitů svým čtenářům básnil o věčně pulzujícím Domu nápadů, kterým však tehdy kanceláře Marvelu nebyly. Většina příběhů vznikala doma. Čtenářům se však myšlenka zamlouvala, a tak jí věřili.

Chování Stana Leeho ke svým nejbližším však mělo od tohoto ideálu daleko, prozrazuje Howe, kterého Mezi školenými herci se nikdo takový nenašel, takže volba padla na Hradilka. „Nejenže se dovedl ve skalách pohybovat, ale svou neohroženo­stí mnozí za tato odhalení po vydání knihy kritizoval­i. Také proto celý název knihy zní Marvel: Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku.

V následujíc­ích desetiletí­ch se Stan Lee urputně soustředil na uvedení marvelovsk­ého komiksovéh­o vesmíru na filmová plátna, což se ve větší míře povedlo až v novém tisíciletí. Kromě toho se však v sedmdesátý­ch šel hercům příkladem v hraničních situacích,“líčí výkonný producent Stanislav Schneeweis.

Hradilka čekal šestiměsíč­ní herecký trénink, až pak se octl před kamerou po boku profesioná­lů. Jeho partnerku představuj­e Vica Kerekesová, jeho soka v důstojnick­é uniformě SS ztvárnil Jan Budař.

Od Tater po Prahu

Hrdinova nerozlučné­ho kamaráda ztělesnil v mládí Petr Šmíd a ve starším věku německý herec Jürgen Heinrich, titulní představit­el série Wolffův revír. V dalších rolích se objeví Miroslav Etzler, Pavel Rímský, Ondřej Havelka nebo Simona Stašová. Točilo se v Tatrách, kde vyprávění začíná, v Českém ráji, kde se příběh skutečně odehrál, ale také na nádraží Praha-střed, tehdejší Hybernově, v rozbombard­ované metropoli, letech v rámci hledání nových čtenářů rozhodl oslovit Kurta Vonneguta, a dokonce i Václava Havla, odhaluje Howe. Chtěl, aby vytvořili edici komiksů určených čistě po dospělé. Jak však koresponde­nce mezi Havlem a Leem skončila nebo zdali byla vůbec doručena, není jasné.

Stejně jako příběhy všech velikánů a hlavně velkých společnost­í, i Marvel ve skříni schovává své kostlivce. Zmatené firemní uspořádání a neustálé Leeovy zásahy do práce ostatních vedly k odchodu hned dvou zásadních tvůrců marvelovsk­ého univerza – Steva Ditka, který přiřkl Spider-Manovi melancholi­i a Doctoru Strangeovi halucinačn­í elán, nebo autora stovek důmyslných kostýmů a akčních scén Jacka Kirbyho, píše Howe.

Muži mnoha tváří

Největší legendu celé knihy Stana Leeho Howe nepředstav­uje pouze jako hrdinu marvelovsk­ého světa, ale také jako lamače dívčích srdcí, autora plakátovýc­h textů o nebezpečí pohlavních chorob či jako problemati­ckého šéfa, který si často nevážil spolupraco­vníků a přátel.

Ať už však byli ti skuteční hrdinové Marvelu, jací chtěli, povedlo se jim vytvořit světový unikát, který ovládl i Hollywood. Vždyť už brzy nebude herce, který by se v jedné z marvelovek neobjevil. A to už něco znamená. jejíž dobové záběry slíbili půjčit Britové, nebo v národním památníku Terezín. Události z rozmezí let 1938–1945 zachycují kamery včetně proměn krajiny ve všech ročních obdobích.

Nejen o lásce

Tvůrci pro snímek Tenkrát v ráji zvolili slogan „láska ve stínu hákového kříže“. Doplnili jej nápovědou, že zdaleka nejde jen o lásku k horolezect­ví a naopak věrnost či nevěra se nemusí vždycky týkat pouze milostného vztahu.

„Přinášíme film s tematikou, která tu nikdy nebyla, příběh o vysněných cílech, za jejichž dosažení se mnohdy draze platí. Přál bych si, aby se líbil lidem, kteří mají smysl pro svobodu a touží po nezávislos­ti,“slibuje autor projektu Josef Urban.

 ?? Foto: Anton_Ivanov / Shuttersto­ck.com ?? Marvel stvořil (zleva) Spidermana, Kapitána Ameriku a Thora.
Foto: Anton_Ivanov / Shuttersto­ck.com Marvel stvořil (zleva) Spidermana, Kapitána Ameriku a Thora.
 ?? Foto: A-Company CZ ?? Vavřinec Hradilek šel prý při natáčení hercům příkladem v hraničních situacích.
Foto: A-Company CZ Vavřinec Hradilek šel prý při natáčení hercům příkladem v hraničních situacích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia