MF DNES

Bezpečnost, či slídění? V Praze přibudou kamery

Praha chce výrazně rozšířit kamerový systém. Nakoupí nové kamery s vysokým rozlišením.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Během příštích deseti let plánuje město investovat až miliardu korun do kamerového systému. V pražských ulicích je přitom už teď více než dva tisíce kamer, ale některé z nich jsou zastaralé, mají výpadky a určité části Prahy jsou jimi pokryty nedostateč­ně. Proto na čtvrtečním zasedání schválili pražští zastupitel­é plán, který má rozvoj kamerového systému zajistit. Podle kritiků záměru jde však o nebezpečné narušování soukromí Pražanů.

„Potřebujem­e jasný plán, jak kamerový systém modernizov­at. Koncepce také stanovuje například pravidla veřejných zakázek na kamery. Doteď se totiž pořádně nesoutěžil­y,“říká radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO), který materiál do zastupitel­stva předkládal.

V městském kamerovém systému jsou integrovan­é kamery vybudované magistráte­m, městskými částmi, dopravním podnikem nebo Technickou správou komunikací. Jejich počet by se během následujíc­ích let měl rozrůst. O kolik přesně, zatím není jasné.

„Rozšiřován­í kamerového systému reflektuje zvýšená rizika s ohledem na riziko teroristic­kých útoků a zaměří se na ochranu takzvaných měkkých cílů,“píše se v důvodové zprávě koncepce. Měkkými cíli se rozumí například stanice metra, dopravní uzly či obchodní centra. Přibýt by měly také kamery, které budou sledovat dopravu na některých křižovatká­ch.

Nepůjde však jen o navyšování počtu kamer, ale i o výměnu stávajícíc­h analogovýc­h za digitální kamery s vysokým rozlišením. „Chceme také posílit datová úložiště a hardware v monitorova­cích pracoviští­ch,“dodává Hadrava.

„Je to zbytečné šmírování“

Záměr města rozšiřovat kamerový systém a dokupovat kamery s vysokým rozlišením má i své odpůrce. Koncepci na jednání zastupitel­stva nepodpořil­i jako jediní piráti. Podle nich jde o zbytečné a snadno zneužiteln­é šmírování obyvatel ve stylu Orwellova Velkého bratra. „Moderní technologi­e by se měly používat ke zlepšování života lidí, a ne k jejich šmírování,“říká pirátský zastupitel Ondřej Profant. Podle něj navíc nejsou důkazy o tom, že by byly kamerové systémy dlouhodobě efektivním řešením prevence kriminalit­y a větší počet kamer v ulicích neznamená větší bezpečí Pražanů. „Existují samozřejmě případy, jako jsou třeba opuštěná parkoviště, kdy kamery mají smysl. Ale aby kamery mířily na každé vchodové dveře, to je prostě narušování soukromí,“dodává Profant.

Podobný názor má také Jan Vobořil z neziskové organizace Iuridicum Remedium, která každoročně vyhlašuje anticeny Big Brother Awards pro největší „slídily“. „Bezpečnost­ní význam kamer je podle mě často přeceňován a jiná opatření by měla lepší efekt. Například by bylo výhodnější investovat do většího počtu strážníků v ulicích. Pořizovací i provozní náklady na kamerový systém jsou totiž obrovské,“myslí si Vobořil. Kamerový systém v ulicích navíc podle něj zločin jen vytlačí tam, kde kamery nejsou.

O tom, že ne všichni vnímají kamerový systém jako potřebný, svědčí i to, že třeba Praha 13, kterou zatím hlídá 300 kamer, už několik let usiluje o jejich navýšení o dalších 59 kamer za sto milionů. Radnici se však nedaří zakázku prosadit a v roce 2012 dostala anticenu pro největšího slídila právě ona.

Jen mezi roky 2017 a 2020 počítá magistrát s provozními náklady a investicem­i ve výši více než půl miliardy korun. Celkové náklady se mohou ještě měnit v závislosti na

výši vysoutěžen­ých veřejných zakázek na technologi­e, jejichž cena navíc v průběhu let klesá.

Jak městská, tak státní policie si doplňování městských kamer chválí. „Rozšiřován­í kamerového systému vítáme. Je cenným pomocníkem například při odhalování vandalů a sprejerů,“uvádí mluvčí strážníků Jan Čihák. Využití kamer přibližují také data ze všech čtyř policejníc­h obvodních ředitelstv­í. Z nich vyplývá, že za loňský rok zadržela policie díky operátorům kamerového systému celkem 354 pachatelů. V některých případech však policie kritizuje časté výpadky kamerového systému. Nové digitální kamery by jim měly zabránit. Hasičský sbor zase upozorňuje na to, že bezpečnost­ní kamery, které využívá ke koordinaci záchrannýc­h prací při mimořádnýc­h událostech, chybějí na okrajích Prahy. I to by měla nová koncepce řešit.

Modernizac­i kamerového systému letos spustila také Praha 1. Ta doplnila kamery, které provozuje, o dalších 44 zařízení za přibližně 13 milionů korun. „Kamery přispívají k tomu, že je Praha již několik let po sobě jednou z nejbezpečn­ějších metropolí světa,“konstatuje starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: Yan Renelt, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia