MF DNES

Vrah z tramvaje číslo 17 zabíjel kvůli pár tisícům

- — Michaela Bůnová

PRAHA Muž, který se v květnu přihlásil policii s tím, že před dvěma roky zavraždil ženu v tramvaji 17, sebral zastřelené ženě věci v hodnotě 6 500 korun. Vyplývá to z obžaloby, kterou má redakce iDNES.cz k dispozici. Soud začne 1. listopadu.

Muž si podle obžaloby sedl v tramvaji mezi zastávkami Nádraží Braník a Obchodní náměstí za ženu a v okamžiku, kdy se ve voze nenacházel­i žádní jiní cestující, vyndal z igelitové tašky nelegálně drženou jednoranno­u pistoli s tlumičem, nabil a z bezprostře­dní blízkosti vystřelil ženě na zátylek.

Pak jí ukradl kabelku, ve které byla kromě finanční hotovosti také platební karta, peněženka, mobil nebo brýle, vše v hodnotě 6 500 Kč. Pak utekl z tramvaje.

„Bezprostře­dní příčinou smrti jmenované poškozené bylo udušení z masivního vdechnutí krve do dýchacích cest a plic při střelné ráně do krku a smrt poškozené nastala v průběhu několika málo minut od fatálního poranění, tudíž by se jí nedalo zabránit ani včasnou a vysoce odbornou lékařskou péčí,“stojí dále v obžalobě.

Z obžaloby také vyplývá, že zbraň si třiašedesá­tiletý muž pořídil nejspíš už v roce 2010, poté ji přechováva­l ve své chatě v Poříčí nad Sázavou, kde si podle spisu vyrobil i tlumič. Zbraň neměla výrobní číslo a chybělo jí označení.

Vražda se stala ve všední den dopoledne. Čtyřiašede­sátiletá žena tehdy nastoupila do tramvaje 17, kterou dojela až na konečnou v Modřanech. Tam ale nevystoupi­la a při cestě zpět si cestující všimli, že je v bezvědomí a krvácí z hlavy. Policisté poté marně pátrali po vrahovi. Našli sice svědka, jeho výpověď ale vyšetřován­í nikam neposunula.

Letos v květnu se nakonec údajný vrah přihlásil policii sám a na služebnu přinesl i zbraň, oběť si prý vybral náhodně a jeho čin měl loupežný motiv. Muž byl následně 26. května obviněn z vraždy. 1. září pak policie oznámila, že ukončila vyšetřován­í a navrhla obžalobu.

Poslední aktualita pochází z 30. září, kdy Městské státní zastupitel­ství v Praze podalo obžalobu.

Muž čelí také obvinění z neoprávněn­ého opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a nedovolené­ho ozbrojován­í. Za to všechno mu hrozí dvacet let vězení nebo výjimečný trest, tedy až třicet let nebo doživotí. Muž je nyní ve vazbě, kde čeká na soud, který začne 1. listopadu.

 ??  ?? Policisté vyšetřují smrt ženy, kterou lidé našli v tramvaji linky číslo 17.
Policisté vyšetřují smrt ženy, kterou lidé našli v tramvaji linky číslo 17.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia