MF DNES

„Pomůžu vám s magistrálo­u“

- Jakub Heller redaktor MF DNES

Již více než desetiletí mluví nejrůznějš­í pražští politici o polidštění Severojižn­í magistrály, která protíná střed města. Zatím však její proměna zůstává pouze na papíře. Současné vedení Prahy si teď na pomoc přizvalo uznávaného dánského architekta a urbanistu Jana Gehla, který světovým metropolím radí, jak se stát příjemnějš­ím místem pro život. Praha s ním sepíše smlouvu o spolupráci v hodnotě do dvou milionů korun.

„Bude to pro mě jedna z největších výzev, jaké jsem kdy čelil,“říká o proměně magistrály Gehl.

Nechci být neuctivý, ale proč vás a váš tým Praha potřebuje? Čím můžete k projektu humanizace, tedy polidštění magistrály přispět?

Zejména zkušenostm­i. Já osobně již studuji problemati­ku života ve městech padesát let. Sepsal jsem na toto téma mnoho knih, které vyšly v pětatřicet­i jazycích, a pracoval jsem na proměně už více než dvou stovek měst. Nechci být neskromný, ale jsem jednoduše jedním z lidí, kteří vědí o zlepšení kvality života ve městech nejvíce.

O proměně magistrály se v Praze už více než deset let pouze mluví. Proč by se to teď mělo změnit?

století, zejména v socialisti­ckých zemích. Je to pozůstatek názoru, že doprava má absolutní přednost a lidé jí musí jít z cesty. Zároveň je magistrála také obrovské zvíře, které se vine středem města a bude obtížné s ním něco udělat. Věřím však, že můj tým s řešením přijde.

Máte již představu, jak by to mohlo vypadat?

Ne. Jsem jako domácí doktor, který se také nejdříve přijde podívat, v jakém stavu pacient je, než navrhne jeho léčbu. Můj tým se nejdříve musí seznámit s podklady a udělat si vlastní výzkum. Výsledkem naší práce pak bude kniha obsahující závěry naší analýzy a doporučení, jak by měla Praha postupovat.

Rozumíte obavám, že úpravy magistrály, po které každý den projedou desítky tisíc aut, zhorší dopravní situaci v Praze? Zejména dokud není dokončen vnitřní okruh?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia