MF DNES

Jan Gehl (80)

-

Jan Gehl je významný dánský architekt a urbanista, který se zaměřuje na zlepšování kvality života ve městech a úpravu veřejných prostor pro pěší a cyklisty. Jeho služeb již využilo na dvě stě světových měst, například Londýn, Kodaň, New York či Moskva. Vydal také desítky publikací. V češtině vyšly tři jeho knihy – Život mezi budovami, Užívání veřejných prostor a Města pro lidi.

Je ve světě podobný případ ulice, jako je Severojižn­í magistrála?

Stačí se podívat například na Champs Élysées v centru Paříže. I tou každý den projedou desítky tisíc aut. Přesto jsou však kolem ní široké chodníky plné lidí a zeleně. Místo dálnice ve středu Prahy by měl být naším cílem bulvár podobného typu. Zatím si ale nejsem jistý, do jaké míry bude možné se v Praze tímto směrem vydat. Připomněl jste mi teď ale jeden slavný příběh ze San Franciska.

Jaký?

že to již vlastně není vůbec třeba. Doprava si našla jiné cesty, město fungovalo bez potíží dál a na místě této dálnice je dodnes promenáda s tramvajemi.

Měli bychom se tedy snažit auta z měst, jako je Praha, vystrnadit úplně?

Ne, extrémy nebývají nejlepší řešení. Je třeba ale pamatovat na to, že jsme města stavěli proto, aby v nich byli šťastní lidé, ne auta. Bohužel právě lidé jsou ve městech již po mnoho let utlačováni dopravními inženýry, kteří se nám snaží namluvit, že receptem na dobré město je udělat šťastných co nejvíce aut. To je ale velmi staromódní přístup z minulého století.

Ve světě se tedy tento přístup již mění?

Ale jistě. Mluvil jsem o tom, že jsem již pracoval na zlepšení mnoha měst, jako jsou New York, Sydney, Kodaň, Melbourne, Curych či například naposledy Moskva. Ve všech těchto městech panuje značná snaha přetvořit je na obyvatelná, udržitelná a zdravá města. Tedy města, kde mohou lidé více a rádi chodit. Zatím jsem neměl čas se podívat na to, jaká je v Praze situace s cyklistiko­u, ale mnoho těchto měst dělá vše pro to, aby jejich obyvatelé více jezdili na kole. V Kodani již pro cesty do práce využívá kolo více než 45 procent lidí.

Praha se však na rozdíl od Kodaně rozkládá na kopcích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia