MF DNES

Magistrát koupí další rybník

-

Zatím není jisté, odkud přesně budou artefakty pocházet. „Syrská strana nám zašle seznam lokalit, které považují za prioritní. Předběžně jsme ale hovořili o tom, že by nás zajímala často diskutovan­á Palmýra,“říká Lukeš.

Toto starobylé město obsadili bojovníci takzvaného Islámského státu v květnu roku 2015 a řadu tamních nedocenite­lných památek silně poničili. Mezi nimi i dva tisíce let starý Belův chrám a Vítězný oblouk. Před vypuknutím války byla přitom Palmýra jedním z nejnavštěv­ovanějších míst v Sýrii a ročně do ní zavítalo více než 150 tisíc lidí.

„Musím obdivovat kolegy ze syrské památkové péče, jejíž zaměstnanc­i se snaží působit na celém území Sýrie, často i s nasazením vlastního života,“dodává Lukeš. Právě jim se totiž podařilo evakuovat Palmýrské muzeum a tamní exponáty do Damašku, těsně před tím, než město obsadili bojovníci Islámského státu. Zničeny tak byly zejména velké sochy, které nebylo možné odvést, a samozřejmě také stavby.

Řada artefaktů je ztracena

Jejich obnova bude do značné míry závislá na tom, v jakém stavu se dochovaly. Takřka na prach rozdrcené artefakty totiž nelze zachránit ani pomocí nejmoderně­jších technologi­í. „V Damašku jsem viděl velké sochy rozbité na dvacet až třicet kusů. Ani ty nepůjdou zachránit zcela, ale bude možné je dorestauro­vat,“vysvětluje Lukeš. Nejde ale jen o Palmýru, která je od března zpět v rukou syrské armády. Nezdá se totiž, že by se konflikt v Sýrii blížil ke konci. Nenávratný zánik proto hrozí třeba památkám v Aleppu, městě na severozápa­dě Sýrie, o které se stále vedou silné boje.

Se situací v Sýrii chce Národní muzeum veřejnost seznámit i pomocí expozice plné fotek poničených památek. Odstartova­t by měla v první polovině příštího roku. Velkolepěj­ší výstava se chystá až na rok 2019. Právě na ní se totiž návštěvník­ům představí artefakty, na jejichž záchraně budou čeští restauráto­ři v příštích několika letech pracovat. Praha koupí od soukromého vlastníka Milíčovský rybník v Praze 11. Za rybník se dvěma přilehlými pozemky město zaplatí 6,85 milionu korun. Praha letos rozhodla i o vykoupení pozemku Cihelna v Bažantnici v Praze 14. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia