MF DNES

Peníze půjdou na nové chodníky i hasičům

- Jakub Heller redaktor MF DNES

Občanská válka, zuřící v Sýrii šestým rokem, si vyžádala více než čtyři sta tisíc životů.

Bojům však za oběť nepadli pouze lidé, nýbrž i nespočet architekto­nických a kulturních pamětihodn­ostí. Zničeno, nebo alespoň poničeno již bylo i všech šest tamních památek zařazených na seznam světového dědictví UNESCO.

Do záchrany toho, co z historické­ho dědictví Sýrie zbylo, se teď zapojí i Národní muzeum. Přidá se tak k rozvojové a humanitárn­í pomoci Sýrii, kterou česká vláda schválila v červnu. V rozpočtu je na ni vyčleněno 195 milionů korun. Detaily pomoci, kterou syrské památkové péči poskytne Národní muzeum, letěl do Damašku vyjednat jeho ředitel Michal Lukeš. „Viděl jsem, že nejvíce válkou trpí obyčejní lidé, celé rodiny, děti. Vedle lidského utrpení je však smutný pohled i na cíleně ničené památky,“říká.

Památkářům v Sýrii dochází síly

Národní muzeum Syřanům mimo jiné poskytne materiál potřebný pro konzervaci a restaurová­ní artefaktů a pomůže i se školením tamních památkářů. Ač totiž bývala syrská památková péče podle Lukeše na vysoké úrovni, teď, po šesti letech neutuchají­cích bojů, má již jen velmi omezené možnosti a zdroje. Národní muzeum má navíc s podobnou zahraniční spoluprací bohaté zkušenosti, již několik let se totiž podobně angažuje v Súdánu, Afghánistá­nu či Alžírsku.

Řada syrských artefaktů proto poputuje přímo do Prahy, kde se jim budou v restauráto­rských dílnách Národního muzea věnovat čeští odborníci.

Přes půl miliardy rozdělí Praha na projekty městských částí. Přidělení dotací ve čtvrtek schválilo pražské zastupitel­stvo, městu totiž letos přebývají peníze z nerealizov­aných investic. Na tři sta milionů korun z celkové sumy půjde na opravy chodníků v majetku města, dalších téměř 80 milionů na chodníky a komunikace městských částí. Desítky milionů korun dostanou i hasiči.

Důvodem vysoké částky na opravy chodníků je jejich havarijní stav na některých místech. Rekonstruk­ce by se měla týkat více než 160 ulic. Praha v uplynulých letech podobnou částku naráz do oprav cest pro pěší neinvestov­ala. Není však zatím známo, kdy opravy začnou a jak dlouho potrvají.

Pokud nepatří chodníky soukromým vlastníkům, za město je spravuje Technická správa komunikací (TSK). Město běžné opravy financuje buď přímo přes TSK, nebo poskytne finance radnicím, které opravy objednají.

Zastupitel­é také schválili budoucí investice do hasičských zbrojnic a do techniky pro sbory dobrovolný­ch hasičů. Letos to bude více než 97 milionů, do roku 2018 pak půjde o dalších téměř 340 milionů. V příštích čtyřech letech dostanou více peněz kromě dobrovolní­ků také profesioná­lní hasiči, město jim na novou techniku přidá 170 milionů.

Projekty městských částí na rekonstruk­ce chodníků a silnic, parkoviště nebo například na lávku přes Rokytku město podpoří celkem 78,5 milionu. Dalších 30,9 milionu korun půjde na nové školy a hřiště v majetku městských částí, například na novou školku v Praze 12. Již minulý měsíc zastupitel­é schválili převod 350 milionů korun na projekty městských částí.

Peníze z odložených investic

Hlavní město podle vyjádření náměstkyně primátorky Evy Kislingero­vé (ANO) mělo v září na účtech 39 miliard, obvykle ale v této části roku mívá kolem třiceti. Navrhovala tak splatit celý úvěr na prodloužen­í metra A za 8,5 miliardy korun. Peníze, které má město na účtech navíc, pocházejí z nerealizov­aných nebo odložených plánovanýc­h investic. Zároveň se díky růstu ekonomiky lépe vybírají daně a město dostává více od státu. Podle letošního schválenéh­o rozpočtu mají příjmy činit 43,6 miliardy korun a výdaje 58,7 miliardy. Rozdíl dorovnají státní příspěvky. (ČTK)

 ??  ?? Destrukce V pondělí 24. srpna loňského roku otřásl Palmýrou obrovský výbuch. Radikálové z organizace Islámský stát, kteří město o tři měsíce dříve ovládli, zničili chrám za použití velkého množství trhavin. 2x foto: Profimedia
Destrukce V pondělí 24. srpna loňského roku otřásl Palmýrou obrovský výbuch. Radikálové z organizace Islámský stát, kteří město o tři měsíce dříve ovládli, zničili chrám za použití velkého množství trhavin. 2x foto: Profimedia
 ??  ?? Klenot Sýrie Chrám Baal-Shamin, starý přes dva tisíce let, byl jednou z nejcennějš­ích památek komplexu antických ruin města Palmýra ve střední Sýrii. Před vypuknutím války jej každý rok navštívilo více než 150 tisíc lidí.
Klenot Sýrie Chrám Baal-Shamin, starý přes dva tisíce let, byl jednou z nejcennějš­ích památek komplexu antických ruin města Palmýra ve střední Sýrii. Před vypuknutím války jej každý rok navštívilo více než 150 tisíc lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia