MF DNES

Meta 750. Jágr si schová další puk

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Až do čtvrtečníh­o večera platilo: fotbalisté Hapoelu Beer Ševa na svém novém stadionu od otevření v září 2015 ještě neprohráli. A v Evropské lize ještě nedostali ani gól. Ale všechno už je jinak.

Obě série naráz ukončil šikovný český teenager.

Matěj Pulkrab, devatenáct­iletý sparťanský útočník, kterému na gól stačí jen mžik. Na chvíli ho spustíte z očí a máte problém.

Tak jako ve čtvrtek Beer Ševa. Izraelský mistr celý zápas do sparťanů bušil, mačkal je, dlouho se hosté ani nedostali za polovinu hřiště, natož aby si vytvořili gólovou šanci.

Ale stačil jeden povedený centr z pravé strany, aby se Pulkrab trhl od obránců, pravačkou uklidil míč do sítě a jediným gólem rozhodl.

„Byl jsem tam až nepochopit­elně sám,“divil se po utkání. Před rokem Jaromír Jágr vyprávěl, že každý milník má kolem sebe auru a překonat ho se rovná zdolávání velké zdi. Potvrdilo se to i na začátku nové sezony. Jágr ne a ne dát svůj 750. gól v NHL. Až ve čtvrtém zápasu proti Washington­u tuhle „zeď“pokořil. Nakažlivý úsměv, který se mu na tváři objevil po gólu, ovšem po zápase zmizel. Florida padla 2:4 a vážný Jágr o svých statistiká­ch moc mluvit nechtěl. „750 gólů? Je to fajn, ale raději bych vyhrál.“V podstatě tím navázal na slova, která vyřkl už při čekání na první zásah ve své 23. sezoně v NHL: „Líbí se mi víc 800 a ještě víc 900.“Na metu 750 se Jágr dostal jako třetí hráč historie. Na druhého nejlepšího kanonýra Gordieho Howea ztrácí 51 branek, statistiká­m vládne fenomén Wayne Gretzky s 894 trefami. Jágr potřeboval na 750 gólů 1 633 zápasů za Pittsburgh, Washington, New York Rangers, Philadelph­ii, Dallas, Boston, New Jersey a Floridu. Howe stejně jako Jágr dosáhl na tuto metu až po čtyřicítce, bylo mu 41 let a hrál 1 598. utkání kariéry. Gretzkému se to povedlo už v 1 001. duelu v NHL v 31 letech. (spo)

Oprávněně. Stopeři Beer Ševy o něm buď před zápasem neslyšeli, nebo se vůbec neřídili tím, co jim o mladém střelci měl říct trenér.

Třeba to, že Pulkrab na gól v této sezoně potřebuje v průměru jen 84 minut. Že v krátké ligové kariéře mu stačilo na šest branek dvanáct zápasů. Že do zápasu chodí zatím pravidelně jako joker, kterého trenér tasí, když je to nejvíc potřeba.

A že mu tahle role náramně sedí.

Joker jako Solskjaer

Už na jaře, kdy hostoval v Liberci, zvládl čtyři ligové branky za pouhých 156 minut. Spartu v této sezoně zachraňova­l jako náhradník proti Jablonci, při divočině v Brně dával gól v závěru, po pouhých pěti minutách na hřišti.

Když hrál poprvé od začátku proti dánskému Sönderjysk­e, branku nedal. Jako by mu zatím lépe vyhovovalo být trumfem pro závěrečné minuty třeba jako kdysi Nor Ole Gunnar Solskjaer, který plnil funkci žolíka v Manchester­u United.

 ?? Foto: Getty Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Getty Foto: Profimedia.cz
 ??  ?? Střelec Matěj Pulkrab se raduje z vítězného gólu Sparty proti Hapoelu Beer Ševa.
Střelec Matěj Pulkrab se raduje z vítězného gólu Sparty proti Hapoelu Beer Ševa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia