MF DNES

Spokojený zajatec Sobotka. Na Sibiři se usmířil

-

Jan Zikmund hokejový reportér MF DNES

Vladimír Sobotka se poslední měsíce cítil asi jako lapený dvojitý agent za studené války. O českého hokejistu se přetahoval­o Rusko a Spojené státy, konkrétně Omsk a St. Louis. Chtěl zpět do NHL, jenže Rusové byli proti a návrat nevyšel. Rozladěnos­t už ho ale zřejmě přešla. Střílí góly a ve čtvrtečním rozhovoru pro oficiální web KHL chválil svůj Omsk: „Panuje tu teď pozitivní atmosféra, jsem tu rád.“

Sobotka se na ruskou misi vydal v létě 2014. Předtím hrál v St. Louis, kde získal pověst pracovitéh­o centra. Čelil ovšem tvrdé konkurenci, o místo v elitních pětkách bojoval se schopnými borci. Mimoto nebyl štědře placený. Nakonec ho zlákal Avangard Omsk, bohatý klub ze západní Sibiře. Sobotka vyměnil dolary za rubly.

V Omsku mu nic nechybělo. Klub má s Čechy skvělou zkušenost, dojem udělali už „hokejoví bratři“Patera a Procházka, teskně tam vzpomínají také na Jágra. Sobotkovi s ruštinou pomáhal jeho krajan Blaťák, posléze přišli Kempný, Erat a Furch.

Dojezd minulé sezony byl však nepříjemně drsný. Sobotka si poranil záda a v play-off zvládl jen dva zápasy. Omsku chyběl, tým vypadl už ve druhém kole. Rozezlení fanoušci si vylili vztek na Sobotkovi. Byl pro ně simulant, ti radikálněj­ší mu hrozili smrtí. „Byli zklamaní, že Vláďa nehrál. Ale ze strany vedení na něj tlak nebyl, protože hráč neovlivní, jestli je zraněný,“upřesňuje jeho agent Pavel Maršoun.

Schůzka v Torontu

Klub nicméně Sobotku měsíc odmítal pustit na léčbu do Česka. Hráč začal toužit po comebacku do Států. Otázka byla, jak toho docílit.

St. Louis o svého bývalého hráče zájem mělo, jenže jednání s KHL byla náročná. Podle slov manažera St. Louis Armstronga šance na získání Sobotky stále klesala. Neústupný Omsk mával podepsanou smlouvou a nebyl ochoten hráče pustit.

Armstrong se setkal se Sobotkou v září během Světového poháru v Torontu. Ze schůzky si odnesl zajímavou teorii. Webu stltoday.com řekl, že Rusové šarlatánsk­ým trikem vyndali ze smlouvy klauzuli, která Sobotkovi měla umožňovat návrat do NHL.

Jde samozřejmě jen o dohad, navíc z úst zklamaného manažera, ale něco pravdy na něm možná je. Maršoun se k smluvním záležitost­em nechtěl vyjadřovat.

Rodina zatím zůstává v Česku

Sobotka se tedy do NHL nevrátil. Leč působí dojmem, že zklamání rychle překonal. Ve čtvrtek dvěma góly sestřelil Čerepovec a v rozhovoru pro KHL.ru řekl, že je v Omsku spokojený. Podle Maršouna to nebyla jen diplomatic­ká slova. „Je to upřímné, protože po jednání s představit­eli Omsku se ty vztahy urovnaly.“

Partnerku a dceru Sobotka přesto nechal v Česku. Má snad v plánu vzít do zaječích? To Maršoun razantně odmítá: „Ne, jeho rodina je doma, protože dítě je moc malé (narodilo se v létě) a ještě nemůže letět.“

Uvidí se, co bude po sezoně. Sobotkovi skončí smlouva s Omskem, v zámoří bude dál patřit St. Louis. Jak se rozhodne? Sobotka je čtvrtý nejlépe placený hráč KHL. V Americe by nejspíš měl menší výdělek, ale víc svobody.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia