MF DNES

Hollan, černý pasažér z Brna

-

Dominika Hromková s přispěním Lukáše Valáška

Náměstka brněnského primátora Matěje Hollana (Žít Brno), který má v gesci dopravu, chytili ve středu v nočním MHD revizoři při jízdě načerno. Tvrdí, že si nestihl označit jízdenku, protože hledal v kapse klíče, které mu mohly vypadnout při dobíhání autobusu.

„Krátce po nástupu do autobusu jsem si všiml, že nemám v kapse klíče od domu a že mi asi v běhu vypadly, a jelikož autobus po pár sekundách zastavil, tak jsem vystoupil ven a chtěl jsem se vrátit. Až pak jsem pochopil, že to zastavilo kvůli noční kontrole a revizorům se nelíbilo, že jsem vystoupil mimo zastávku,“popsal MF DNES Hollan. Krátce poté celý příběh zveřejnil na svém facebookov­ém profilu, kam přiložil také fotku neoznačené jízdenky.

Incident se odehrál v době speciální akce brněnského dopravního podniku. Revizoři při ní černým pasažérům nabídnou podmíněnou amnestii. Místo zaplacení pokuty si mohou zakoupit čtvrtletní nebo roční „šalinkartu“.

„Noční kontroly probíhají ve spolupráci s městskou policí tak, že revizoři čekají mezi zastávkami. Vůz přizastaví, nikdo z cestujícíc­h nevystupuj­e a začne kontrola,“přiblížila mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Revizoři mu formulář na zakoupení časového kuponu vypsali. Náměstek, který ze strany Brňanů často čelí kritice, že i když má na starosti dopravu, sám nemá řidičský průkaz, si prý půjde „šalinkartu“koupit v pondělí.

Primátor Petr Vokřál (ANO) se o potížích svého náměstka dozvěděl v zahraničí.

„Pokud někdo jezdí načerno, musí počítat s tím, že bude postižen. Bez ohledu na to, zda je náměstek primátora nebo ne. Já načerno nejezdím. Je to osobní zodpovědno­st každého,“uvedl Vokřál. Dnes se ze zahraničí vrací. Bude si o tom s Hollanem chtít promluvit a zjistit podrobnost­i. „Nebyl jsem u toho, takže neznám okolnosti celé záležitost­i,“doplnil Vokřál.

Hollan kontroverz­e v nedávné době vyvolal hned několikrát. Například videem, které se objevilo na jeho facebookov­ém profilu. Na něm se nechává v ukrajinské­m Lvově bičovat důtkami a komentuje to slovy: „I want more.“

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Průšvihář Náměstek primátora Hollan má další problém.
Foto: MAFRA Průšvihář Náměstek primátora Hollan má další problém.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia