MF DNES

Lekce kočičího dějepisu

Vědci zkoumali DNA kočičích koster, aby zjistili, KDE SE VZALY KOČKY. Dnes jsou to domácí miláčci, avšak po staletí sloužily především jako živé deratizačn­í jednotky.

- KLÁRA KUBÍČKOVÁ

Od egyptských břehů odráží loď. Pluje na sever. Píše se rok 46 před naším letopočtem a na přídi stojí jedna z nejkrásněj­ších žen tehdejšího světa, královna považovaná málem za bohyni. Kleopatra vyrazila za svým milencem a otcem svého malého syna. Za Caesarem.

Do Říma ovšem neplula jen s malým Caesarione­m. Na palubě byl ještě někdo. Kočky. Posvátná zvířata dostal římský vojevůdce darem.

Byl ohromen. Majestátní zvířata se tolik podobala ladné a svůdné Kleopatře! A byla i podobně tvrdohlavá… Vědci z Institutu Jacquesa Monoda v Paříži zveřejnili první závěry výzkumu, v němž se snaží rozkrýt historii kočičího plemene s pomocí pozůstatků 290 kočičích koster ze 30 různých archeologi­ckých nálezů. „Nejstarší byly z mezolitu, nejmladší z 18. století,“napsala vedoucí výzkumného týmu Eva-Maria Geiglová v časopise Nature.

Na základě kočičí DNA vědci prokázali, že kočky se k nám dostaly ve dvou vlnách – z Egypta a z Blízkého východu. Kočka versus mor Dříve, když pravěcí předkové ještě sbírali plody a lovili, hodil se jim pes, šelma, která vystopoval­a, vyčenichal­a a pomohla uštvat potravu. Jenže když se z pralidí stali zemědělci, psa přivázali k boudě a byl spíš na obtíž. S úrodnými roky začali prazeměděl­ci řešit, co s krysami a jinými hlodavci, kteří jim znehodnoco­vali úrodu a roznášeli nemoci.

Řešení přišlo samo – mělo hebkou srst, ostré zuby i drápy a nenechalo se dvakrát pobízet… Přežrané myši byly pro kočky snadnou kořistí. Přes moře do Říma a odtud dál do Evropy novým predátorům nejvíc pomohli Egypťané. Evropští zemědělci brzy zjistili, jak užiteční tihle tvorové jsou, a začali jim nadbíhat, drbat je za ušima a pouštět si je i do domů.

Zatímco staří Egypťané kočky zahrnovali slávou, tesali do jejich podoby černé sošky a mumifikova­li je v bohatých hrobech, na území střední a západní Evropy se kočka o tisíciletí později stala symbolem ďábla. A nejen ta černá. Že katolická církev ve svých temných dobách pořádala hony na čarodějnic­e, to je

obecně známé, ale už daleko méně se ví o tom, že nechávala lovit a zabíjet i kočky.

Výsledek? Přemnožené krysy – a mor.

Hrozivý predátor

A pak zase na loď. Tentokrát už ne s honosnými fanfárami královniny výpravy, ale v chudých kulisách dnes slavné lodi Mayflower. A nikoli přes Středozemn­í moře, nýbrž přes Atlantik do Ameriky. A také na opačnou stranu světa, přes Indický oceán až do Austrálie.

Jenže pozor – kočka je nejen ochránkyní úrody, ale také tím nejškodliv­ějším predátorem. V australský­ch a amerických ekosystéme­ch plných drobných ptáčků napáchala mnohem víc škody než třeba domestikov­aní psi, rovněž dovezení z Evropy. Kočky zásadní

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia