MF DNES

Kde už si ve státní svátek nenakoupít­e

Supermarke­ty, které v pátek zavře nový zákon

- Artur Janoušek s přispěním regionální­ch redakcí MF DNES

PRAHA Chcete-li si v pátek ve státní svátek nakoupit, budete muset vyrazit do malé samoobsluh­y, večerky nebo k benzinové pumpě. Případně si nakoupit v předstihu. Většina supermarke­tů a větších obchodů bude mít ten den zavřeno. Musí, poprvé v Česku to nařizuje zákon, jímž chtějí politici ulevit zaměstnanc­ům supermarke­tů a zajistit jim volno. Existují však i výjimky. A je jich hodně.

Nové nařízení se navíc poněkud míjí účinkem – někteří zaměstnanc­i obchodů půjdou do práce i ve svátek. Zakládat zboží do regálů nebo dělat inventuru. To považuje senátor za ČSSD František Bublan, jeden z těch, kdo zákon navrhovali, za naschvál ze strany obchodníků.

Obchodníci zkoušeli i další způsoby. Zavřeno totiž musí mít všechny obchody, jejichž prodejní plocha přesahuje 200 metrů čtverečníc­h. Co kdyby tedy supermarke­t dočasně „zmenšili“– nechali v provozu jen několik pultů. U obchodní inspekce jim to však neprošlo.

V pátek tedy budou zavřené téměř všechny supermarke­ty – Albert, Kaufland, Billa, Tesco. To nechá

otevřené jen své prodejny Žabka – do dvousetmet­rového limitu se vešly, s výjimkou té největší v pražských Čimicích.

Nakoupit bude možné také u benzinek, které budou mít otevřeno stejně jako lékárny a prodejny ve zdravotnic­kých zařízeních. Billa u benzinek Shell má svou síť prodejen, které nedosahují 200 metrů čtverečníc­h, a tudíž zůstanou otevřené.

V zákoně je také uvedeno, že omezení prodejní doby se nevztahuje na „prodejny v místech zvýšené koncentrac­e cestujícíc­h na letištích, železniční­ch stanicích a autobusový­ch nádražích“. Obchodníci po této výjimce okamžitě skočili.

„Můžeme nechat otevřené prodejny Billa na Letišti Václava Havla a na pražském hlavním nádraží,“uvedla mluvčí Billy Lucie Borovičkov­á.

Výjimky využije i Ahold, který nechá otevřený Albert na autobusové­m nádraží v centru Českých Budějovic.

„Měli jsme s Českou obchodní inspekcí dvouhodino­vý seminář, při kterém jsme si ujistili a ověřili správnost našeho výkladu legislativ­y,“řekl mluvčí Albertu Jiří Mareček. Albert nechá otevřených také pět obchodů v Praze, ale proto, že jsou menší než 200 metrů.

Ve většině obchodních center se zavřou jen ty velké obchody, zbytek zůstane v provozu, aby lidé mohli alespoň do malých butiků, restaurací a kaváren. Zamčené velké obchody však produkují největší část tržeb a manažeři se už nyní bojí sčítat ztráty.

„Útraty i počet návštěvník­ů by v porovnání s loňským svátkem mohly být nižší až o třicet procent,“odhaduje šéf Freeportu v Hatích na Znojemsku Jan Procházka.

Tamní obchodníci mají obavy také z toho, že zavřené obchody překvapí zahraniční návštěvník­y, především ze sousedního Rakouska, kteří se o zákazu prodeje mohli jen stěží dozvědět. „Až na místě tisíce cizinců zjistí, že přijely nakupovat zbytečně. Příští cestu za nákupy do Česka si pak můžou rozmyslet,“uzavřel Procházka. Rakušané přitom tvoří polovinu návštěvník­ů centra.

Některá centra proto dopředu zdůrazňují, že obchody, které se vejdou do dvousetmet­rového limitu, budou mít otevřeno. A lákají zákazníky na speciální akce. V brněnském nákupním centru Královo Pole například každý, kdo nakoupí za více než 250 korun, dostane větrník.

Jiní se rozhodli, že raději zavřou celý nákupní areál, přestože v něm jsou i menší obchody, které by mohly prodávat. „Zbytečně bychom mátli zákazníky,“řekl Jiří Kozák, vedoucí nákupní galerie Dragoun Cheb.

Zavře i Varyáda v Karlových Varech, ale z jiného důvodu. „Pokud bychom měli otevřeno, ostatní menší nájemci by museli nést náklady. A ty by nebyly malé,“vysvětlil ředitel centra Petr Kuneš.

Paradoxní situace nastane v nákupním centru Central v Mostě, v němž zavřou jen ty velké obchody. „Může se ale stát, že zavře i některý z menších, ale pak je to porušení nájemní smlouvy, protože v ní je uvedené, že otevírají každý den,“upozornila manažerka Markéta Wicherová. Zda by majitelům menších obchodů hrozil postih, kdyby zavřeli, nechtěla sdělit. „To je naše obchodní věc, kterou nebudu řešit přes média,“dodala.

Naopak pro Ostravany zvyklé nakupovat v obchodním centru Laso na Masarykově náměstí nový zákon žádnou změnu nepřináší. „My máme tradičně na státní svátek zavřeno, nájemníci našeho centra ctí státní svátky už dlouho,“zmínila správkyně Olga Kvapilová.

Zavřeno budou mít i zahradnict­ví a stavebniny. Do prodejní plochy se totiž započítává i dvorek, na kterém si zákazník vybírá květiny nebo stavební materiál. A ten obvykle přesahuje dvousetmet­rový limit.

„Zákon platí i pro výdejny zboží,“zdůrazňuje mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. To znamená, že zavřeno by měly mít i výdejny internetov­ých obchodů. Zatímco PR manager firmy Mall Jan Řezáč minulý týden oznámil, že v pátek určitě zavřou, a e-shop Kasa.cz sdělil, že zatím neví, pracovnice infolinky Alza sdělila, že v pátek bude běžný provoz. A to přesto, že se na svém webu Alza chlubí, že prodejní plocha má 3 000 metrů čtverečníc­h. Mluvčí Šárka Jakoubková na detaily odpovídat nechtěla.

„K této otázce jsme se již prostředni­ctvím médií vyjádřili. Bohužel nemám povolení na otázky týkající se tématu dál odpovídat,“řekla.

Pokud někdo dopředu avizuje, že bude mít otevřeno, riskuje podle Fröhlicha kontrolu a postih. Za porušení zákazu může obchodník dostat pokutu až jeden milion, za opakované porušení až pět milionů korun. A obchodní inspekce se chystá na rozsáhlé kontroly.

Někteří obchodníci se snaží vymyslet, jak zákon obejít. „Ptali se nás, jestli mohou svou prodejnu zmenšit tak, aby se vešli pod 200 metrů čtverečníc­h. Nechat jen několik pultů, nebo úzký pruh s jednou kasou,“přibližuje Fröhlich. Všechny nápady inspekce zatrhla. „Pokud někdo prodává od pondělí do čtvrtka v celém obchodě, na jeden den ho účelově zmenší a v sobotu zase rozšíří, bylo by to obcházení smyslu zákona,“upozornil Fröhlich s tím, že pokutě by se takový obchodník nevyhnul.

Manažeři obchodních center využijí pátek jako test, který ukáže, jak se zákaz projeví na tržbách a zda se vyplatí nechat otevřené malé obchody. Podle toho se rozhodnou, jak se zachovat při dalších svátcích. Ten nejbližší bude až na Štědrý den, kdy však zákon nařizuje zavřít jen od 12 hodin do půlnoci. Celodenní zákaz přijde hned následujíc­í den 25. prosince na První svátek vánoční.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia