MF DNES

Zemanův úřad dostal od exekutora pokutu sto tisíc AtlAs tykví

-

Prezidents­ká kancelář musí do tří dnů zaplatit sto tisíc korun za to, že nerespekto­vala soudní verdikt a neomluvila se za výroky, které loni v lednu pronesl Miloš Zeman na adresu novináře Ferdinanda Peroutky. Pokud Hrad v určeném termínu nezaplatí, může mu exekutor obstavit účet, doplnil informaci, kterou přinesla Česká televize, právník Peroutkovy vnučky František Vyskočil.

Exekutor podle něj zvolil nejvyšší možnou pokutu a jako důvod uvedl, že stát by měl být prvním z těch, kdo respektují pravomocná soudní rozhodnutí. Hrad se podle Vyskočila pokutě nevyhne, ani kdyby se nyní omluvil. „Vyhne se tomu, aby byla uložena další,“řekl Vyskočil.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček sdělil, že věc v tuto chvíli posuzují legislativ­ci prezidents­ké kanceláře a zjišťují, jaký je právní stav.

Peroutkově vnučce Terezii Kaslové přiznaly soudy nárok na omluvu za to, že Zeman označil jejího děda za autora článku „Hitler je gentleman“a výroku „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Hrad se však ve stanovené sedmidenní lhůtě od právní moci rozsudku neomluvil, a Kaslová proto na prezidents­kou kancelář podala návrh na exekuci formou ukládání pokut. (iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia