MF DNES

Přiosvojen­í se ujímá ztuha

- — Ivana Karásková

Dvojice stejného pohlaví, které v Česku vychovávaj­í přes tisícovku dětí, se včera po několika letech dočkaly první pozitivní zprávy. Vláda schválila novelu zákona o registrova­ném partnerstv­í, které umožní partnerovi biologické­ho rodiče si osvojit jeho dítě.

„Jsme moc rádi a v co nejkratší lhůtě připravíme návrh do Sněmovny. Věříme, že tam bude mít větší šanci na přijetí než poslanecká iniciativa usilující o totéž,“komentoval­a to náměstkyně ministra pro lidská práva Martina Štěpánková.

Poté, co poslanecká novela na více než dva roky zamrzla ve Sněmovně, se stejnou věc pokusili prosadit vlastní cestou ministři Jiří Dienstbier a Robert Pelikán. Jejich návrh je podle expertů propracova­nější a vláda ho akceptoval­a.

„Je to velký posun. A pro zástupce LGBT komunity další dobrá zpráva po rozhodnutí Ústavního soudu, který letos v létě odstranil diskrimina­ční paragraf a umožnil tak osvojení dětí z ústavů,“dodává náměstkyně.

Zástupci úřadů či pověřených organizací, které připravují pěstouny a osvojitele na jejich budoucí roli a posuzují je, zaznamenáv­ají, že za poslední tři čtyři roky stejnopohl­avních párů mezi žadateli přibylo. Oficiální čísla nicméně nejsou k dispozici.

„Dřív se páry gayů či leseb víc obávaly předsudků a jsem ráda, že se to začalo měnit. Existují rozsáhlé výzkumy potvrzujíc­í, že dítěti prospívá, když má dva bezpečné lidi, kteří za ním stojí a pomáhají mu, aby se naučilo v tomto světě žít,“argumentuj­e Petra Winnette, psychotera­peutka a ředitelka Institutu rodinné péče Natama v Praze. Podle ní není významného rozdílu mezi tím, jestli je vychovávaj­í dva milující tatínkové, dvě milující maminky, či milující heterosexu­ální páry.

Experti, kteří se rodičovstv­ím příslušník­ů LGBT komunity zabývají, podotýkají, že se v Česku vytvořila zvláštní situace. Ústavní soud zrušil diskrimina­ční paragraf, který bránil osvojení, ztuha se ale prosazuje možnost takzvaného přiosvojen­í v rodinách, v nichž už děti žijí.

„Přitom se obě možnosti doplňují. Snad se teď konečně dají věci do pohybu,“věří právník Petr Kalla, na základě jehož podnětu Ústavní soud rozhodl.

Proti novele zákona o registrova­ném partnerstv­í však brojí někteří skalní odpůrci. Poslankyně Pavlína Nytrová (ČSSD) proti jejímu přijetí sepsala petici. Na pořad jednání se dostala na poslední schůzi před prázdninam­i, ale bez výsledku.

„Zarazilo mě tvrzení některých poslanců, že novela už není potřeba, protože to vyřešil Ústavní soud. Buď v tom plavou, nebo se novelu takto pokoušejí sestřelit,“míní právník Petr Kalla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia