MF DNES

Bublan: Firmy nám to dělají naschvál

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Ať si stejně jako ostatní i zaměstnanc­i velkých obchodů užijí volno, mají nárok na odpočinek při státním svátku a celá společnost má světit svátek, ne trávit čas nakupování­m. To říkali politici, když vysvětlova­li, proč schválili zákaz svátečního prodeje. Velké obchody tento pátek skutečně zavřou, část zaměstnanc­ů však přesto půjde do práce. Do prázdných obchodů bez zákazníků.

„Velké pobočky využijí část zaměstnanc­ů na doplňování zboží,“řekl mluvčí Teska Václav Koukolíček. Vzápětí doplnil, že zaměstnanc­i nemají námitek. Naopak. „Služby ve svátek jsou vyhledávan­é, jsou atraktivní díky příplatku, který lidé ve svátek dostávají,“dodal. Na dotaz, zda se zaměstnává­ním lidí náhradní prací řetězec neobchází smysl zákona, odpověděl: „Týká se to jen malé části, nevelkého procenta.“

Tesco není jediné, kdo se podobným způsobem vypořádal s novinkou. Někde půjdou zaměstnanc­i obchodů do práce dělat inventuru, jinde pošlou do nákupních center aspoň údržbáře.

„Volný den využije správa centra k údržbě, kterou není možné dělat za běžného provozu,“řekl Jiří Kozák, vedoucí nákupní galerie Dragoun Cheb, která zavře celá, přestože v ní jsou i menší obchody, které by mohly prodávat. „Zbytečně bychom mátli zákazníky,“vysvětlil.

Nutno dodat, že volno vesměs netěší ani zaměstnanc­e obchodů, jimž chtěli politici ulevit od práce. Můžou si sice odpočinou, ale přišli o prémie. Někteří proto vítají, když jim šéfové dají v pátek náhradní práci. A někteří jsou dokonce mrzutí, když se na ně nedostane.

„Někdo v pátek půjde, ale na mě práce nezbyla,“ušklíbla se roztrpčeně studentka z Teplic, která pracuje

Vpátek budou mít poprvé velké obchody povinně zavřeno, ale už teď je zřejmé, že záměr dát lidem volno se politikům nepovedl. Zaměstnanc­i budou pracovat dál, tentokrát v zavřených obchodech. „Považuji to za naschvál ze strany obchodníků,“krčí rameny senátor za ČSSD František Bublan, jeden z těch, kteří zákon o prodejní době navrhovali.

Proč jste zákaz prosazoval?

Vzešlo to od odborářů a smysl byl jednoznačn­ý – aby zaměstnanc­i velkoobcho­dů a maloobchod­ů měli jistotu, že nebudou muset do práce ve svátek, my se přiblížíme Západu a svátky budeme světit.

Ptal jste se také zaměstnanc­ů, jestli volno opravdu chtějí?

Byl jsem na seminářích a konferencí­ch, vyslechl jsem průzkumy odborářů i obchodníků.

Někteří zaměstnanc­i ve svátek stejně půjdou do práce, i když budou jejich obchody zavřené. Jen budou dělat něco jiného než obvykle.

Já vím. Ti obchodníci literu zákona naplní, ale jeho smysl se ztrácí. Považuji to trochu za naschvál ze strany obchodníků. Je to dětinské.

Zaměstnanc­i tvrdí, že chodili do práce ve svátek rádi. Dostávali příplatky.

To není tak jednoznačn­é. Je určitě řada důchodců, studentů a brigádníků, kteří chtějí příplatky, ale také jsou matky od rodin, které chtějí zůstat doma. (art) v módním butiku v Praze Na Příkopě.

Inspekce naopak do práce musí

Někomu však kvůli zákazu prodeje paradoxně práce přibylo. Jde o pracovníky České obchodní inspekce, kteří v pátek 28. října vyrazí za nákupy, přesněji řečeno za kontrolou, zda prodejci zákon dodržují. „Zaměříme se na dodržování zákona o prodejní době,“potvrdil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Zákon s nimi dokonce počítá. „Dozor nad dodržování­m povinností stanovenýc­h tímto zákonem provádí Česká obchodní inspekce,“stojí v zákoně. Inspektoři se mu musí podřídit, i když anonymně si stěžují, proč mají jeho dodržování kontrolova­t právě oni. „Se spotřebite­li to nemá nic společného. Na Slovensku tohle řeší inspektorá­t práce, což dává větší smysl,“upozornil jeden z pracovníků ČOI.

Zákon o povinné zavíračce v obchodech nad 200 metrů čtverečníc­h prošel ve Sněmovně na konci června. Týká se osmi dnů v roce, kromě 28. října i Vánoc a Velikonoc.

Většina lidí nesouhlasí

Na začátku července na svátky mistra Jana Husa a Cyrila a Metoděje (i když tyto dny na seznamu nejsou) se reportéři MF DNES ptali kupujících, nakolik jim zákaz zkomplikuj­e život. Odpovědělo 98 lidí, z toho 53 si nakupování nechce nechat vzít.

Obchodníci tehdy upozorňova­li, že v létě se nakupuje jinak. Předpovída­li, že na podzim, kdy řada lidí začíná využívat volné dny k nákupu vánočních dárků, bude počet nespokojen­ých zákazníků ještě vyšší.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia