MF DNES

Formanův Amadeus ožije orchestrem

-

Václav Hnátek redaktor MF DNES

V den slavnostní premiéry projektu Amadeus Live měl Ludwig Wicki napilno. Švýcarský dirigent si s orchestrem musel projet všechny nástupy, protože trefit se do filmu, v němž jsou pochopitel­ně zachované dialogy a v tomto případě i sólový zpěv a který prostě na živé hudebníky nepočká, není žádná legrace. „Naštěstí mám před sebou monitor, na kterém vidím, kde zrovna jsme,“usmívá se Wicki.

Doprovázet Chaplina

Nakonec to v prostorách slavné londýské koncertní síně Royal Albert Hall dopadlo skvěle, a jak to působí dohromady, budou moct čeští diváci okusit na dvou představen­ích v pražském Kongresové­m centru 13. listopadu.

Letos šestapades­átiletý rodák ze švýcarskéh­o kantonu Luzern má s filmovou hudbou bohaté zkušenosti. „Byl jsem filmový fanoušek od dětství, měl jsem ve sbírce partitury z řady snímků. Takže zahrát si přímo s filmem byl můj sen,“přiznává Wicki. Nakonec v roce 1999 založil i těleso, které nese příznačný název 21st Century Symphony Orchestra. Samozřejmě se primárně zaměřuje na filmovou hudbu.

Dokonce znovu doprovázel němé filmy, které se ve skutečnost­i přesně takhle promítaly v době své premiéry. Místo zvuku z pásu se hrálo živě. „K některým z nich napsali skladatelé novou partituru, to byl třeba případ filmů s Busterem Keatonem. K Chaplinový­m groteskám jsme hráli originální hudbu, ačkoliv on sám některé doprovody později v šedesátých a sedmdesátý­ch letech přepsal,“líčí dirigent.

Filmové fanoušky možná překvapí, že Wicki uvádí Charlieho Chaplina i jako skladatele, Wicki však dojem, že se mýlí, odmítá. „Chaplin byl houslista, hrál i na cello a měl přirozeně svého orchestrát­ora, který mu s rozpisem skladeb pomáhal. Ale všechny ty známé melodie jsou jeho,“dodává dirigent.

Lehčí než West Side Story

V případě filmu Miloše Formana a předtím ještě West Side Story diriguje Wicki orchestr do filmu, v němž jsou zachované hlasy sólistů. „Je to velmi obtížné. U West Side Story to bylo ještě obtížnější, obnáší víc zpívání a Bernsteino­va muzika je prostě divočejší. V Amadeovi najdeme pár náročných okamžiků, ale dá se to uhlídat,“přiznává dirigent.

Na odpoledním a večerním představen­í v Praze bude Ludwig Wicki řídit domácí orchestr PKF – Prague Philharmon­ia a sbor Canti di Praga.

 ?? Foto: JV Agentura ?? Dirigent Ludwig Wicki
Foto: JV Agentura Dirigent Ludwig Wicki

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia