MF DNES

Velké plány: ke gorilám tramvají anebo i lanovkou

Miliardová investice, kterou plánuje Zoo Praha, přivede do Troji ještě více lidí a aut. Budovatels­ké nadšení města a zoologické zahrady trojská radnice ani trochu nesdílí.

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Zoologická zahrada v Troji se chystá v příštích letech otevřít atraktivní novinky za více než miliardu korun – nový a větší pavilon goril, komplex Arktida s ledními medvědy či pavilon pro pandy, které si chce vypůjčit v Číně. To vše má potenciál přitáhnout ještě více návštěvník­ů než dosud. A s nimi i větší dopravní zátěž.

Už nyní o víkendech a prázdninác­h proudí do zoo řetězce aut a přeplněné autobusy křižují úzké silnice každých pár minut. Jen letos do Troji přijelo na 1,3 milionu lidí.

Město, které na rozvoj zoo výrazně přispěje, proto plánuje několik způsobů, jak návštěvník­y donutit, aby auto nechali doma nebo alespoň na nejbližším parkovišti.

„V posledních měsících se podařilo připravit přes 250 parkovacíc­h míst v oblasti betonárny na pravém břehu Vltavy, která je přes týden volná. Zkušební provoz ukázal, že je to možné. Příští rok bychom chtěli k tomuto parkovišti provozovat minibusovo­u linku,“říká Petr Dolínek, náměstek primátorky pro dopravu.

Vedle stávajícíh­o parkoviště u betonárny by také mělo vyrůst nové, které pojme dalších 250 vozů.

Nejblíže to však lidé do zoo budou mít přes řeku. „Rychle pokračuje příprava a přestavba Císařského ostrova tak, aby vznikla nová lávka k zoologické zahradě. Její umístění je již jasné. Propojí Prahu 6 a 7 směrem k zahradě,“popisuje Dolínek. Podle něj by si lidé díky tomu mohli cestu autem rozmyslet a vlakem, autobusem či tramvají dojet na nádraží Podbaba, odkud už by zbývalo jen pěšky přejít lávku.

Zatím jako sci-fi zní myšlenka, že by se za lvy a slůňaty dalo dostat vzdušnou cestou. Město zadalo ROPID úkol spočítat, zda by se vyplatilo postavit mezi Prahou 6 a Trojou lanovku. „Pak jsou dvě možné větve – jedna směrem k Holešovicí­m a k parkovišti u hokejové Sparty, druhá nahoru do Bohnic. Ale tento projekt je ještě v plenkách,“dodal Dolínek.

Zoufalý nedostatek parkovacíc­h míst u zámku Troja by měl vyřešit nový parkovací dům, který by měl stát na místě nynějšího parkoviště u Vltavy. Ulehčit přetíženém­u jižnímu okraji zahrady by měla také tramvajová linka, která podle ředitele zoo Miroslava Bobka povede podél severní části zahrady nad plánovaným pavilonem Africké pláně II., kde by se lidé měli ocitnout v malém safari plném nosorožců. Tramvaj by měla zastavovat nedaleko dnešní expozice Severský les, kvůli čemuž chce vedení zoo v místě vybudovat nový vchod. Namísto hlavního vstupu do zoo by tak část návštěvník­ů přijížděla tudy a dopravní zátěž v okolí by se snížila.

Městská část Troja o tom však pochybuje. „Situace v Troji je dopravně složitá už dlouhodobě. Tramvaj

tam někdy možná bude, ale nikdo neví kdy. Kdežto pavilon goril by zoologická zahrada chtěla stavět nejpozději za dva roky,“uvedl starosta Troji Tomáš Brykner.

Troja nechce nový pavilon goril

Právě radnice se momentálně nejvíce brání plánům ředitele Bobka. Proti záměru postavit nový pavilon goril podala odvolání a stanovila si několik požadavků. Třeba chce, aby zoo nechala vypracovat komplexní plán s odhady, kolik aut bude oblastí projíždět a kolik nový pavilon přivede lidí. Šéf výstavby v zoo Jiří Kotek k tomu ironicky poznamenal, že si radnice přeje generel „od letoška až po nekonečno“. Bryknerovi by však příštích patnáct let stačilo. „Pozemky jsou celoměstsk­y významná zeleň a my si myslíme, že tak velký pavilon by se tam stavět neměl,“upozorňuje také s tím, že gorily budou mít dvakrát až třikrát větší prostor než dosud.

Brykner uvedl, že Troju nikdo nekontakto­val s nápadem vybudovat pavilon právě tam. Vedení zoo podle něj chtělo rovnou souhlas.

Ředitel zoo Bobek postoj městské části nechápe. „Oni by byli nejradši, kdyby tam měli rezidenční oblast, aby mohli mít svatý klid a pokoj,“míní Bobek. To však Brykner odmítá. „Pro nás není alfa a omega rezidenční oblast, ale příroda, která v Troji je. Byli bychom rádi, aby byla chráněna a co možná nejvíce zachována. Je tu přírodní park Drahaň–Troja, který, řekl bych, je nadřazený všemu, co se v Troji staví, a investoři by to měli respektova­t. Včetně zoo,“uzavírá Brykner.

 ?? Foto: Zoo Praha ?? Trojská rodina Jen co malá gorila Ajabu vyroste, bude se stěhovat do nového areálu, který chce zoo pražským gorilám postavit v severní části areálu. Ajabu se narodil Shindě 23. dubna.
Foto: Zoo Praha Trojská rodina Jen co malá gorila Ajabu vyroste, bude se stěhovat do nového areálu, který chce zoo pražským gorilám postavit v severní části areálu. Ajabu se narodil Shindě 23. dubna.
 ?? Vizualizac­e: Zoo Praha ?? Ptačí říše Rákosův pavilon pro vzácné opeřence se otevře v roce 2018. Hotová je již hrubá stavba.
Vizualizac­e: Zoo Praha Ptačí říše Rákosův pavilon pro vzácné opeřence se otevře v roce 2018. Hotová je již hrubá stavba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia