MF DNES

Pražské „humanitárn­í“tramvaje odjedou pomáhat na Ukrajinu

Město Mariupol dostalo darem dvě tramvaje T3. Válkou poničený přístav by však potřeboval sedmdesát souprav. Praha víc dát nemůže kvůli aktuální změně jízdních řádů.

- Jakub Heller redaktor MF DNES

Ukrajina, Rusko, Bulharsko, a dokonce i Severní Korea. Tam všude již Praha „odklidila“vyřazené tramvaje, které v hlavním městě nahradily jejich modernější sestry. Další dvě, typu T3SU, již brzy odcestují do válkou poničeného Ma- riupolu. Tentokrát zdarma.

O ovládnutí tohoto přístavníh­o města na jihovýchod­ě Ukrajiny usilovali proruští separatist­é zejména na začátku loňského roku. Ač se jim do města vniknout nikdy nepodařilo, při jeho ostřelován­í zemřelo několik desítek civilistů a byla poškozena řada staveb, a to včetně dopravní infrastruk­tury.

20 kilometrů od bojové linie

O tom, že by Praha mohla Mariupolu pomoci, se mluví již více než rok. S nápadem poslat na Ukrajinu tramvaje tehdy přišel europoslan­ec Pavel Svoboda (KDU-ČSL). „Město je stále obležené a nikdo tam nechce dávat prostředky, ale solidarita vůči jeho lidem, kteří v něm žijí, je nutná,“uvedl včera při příležitos­ti podpisu darovací smlouvy.

Pod tu svůj podpis přiletěl připojit i starosta Mariupolu Vadym Boichenko. „Podařilo se nám odklonit vojska dvacet kilometrů od města a děláme vše proto, aby byl ve městě klid a bezpečí. Bez pomoci by se nám to ale nepodařilo,“řekl.

V Mariupolu podle něj teď žije více než půl milionu obyvatel včetně asi 52 tisíc lidí, kteří do města prchli před boji. „Pro zajištění jejich přepravy bychom potřeboval­i asi sto deset tramvají. V současnost­i jich ale máme pouze čtyřicet,“dodal Boichenko. I dvě pražské „té trojky“podle něj stávající situaci výrazně ulehčí. Přislíbil, že na výraz vděku budou po městě jezdit polepené logy Prahy i Evropské unie.

Při prvních jednáních se vloni podle Svobody nicméně mluvilo o daru až dvaceti tramvají. Nakonec ale na Ukrajinu poputují jen dvě. „Budeme i nadále pokračovat ve spolupráci, ale zda do Mariupolu pošleme další tramvaje, zatím nemohu s jistotou říci,“vysvětluje Martin Gillar, generální ředitel dopravního podniku (DPP).

Jedním z důvodů je podle něj i srpnové posílení pražských tramvajový­ch linek. Ač měla totiž Praha v depu uložených asi dvacet vyřazených strojů T3, změna jízdních řádů většinu z nich povolala zpět do služby. Tramvaje Škoda 15T, kterých si dopravní podnik objednal 250 a jež postupně nahrazují starší vozy, nejsou vyráběny dost rychle na to, aby posílení vykryly.

T3 je nejen miláčkem Pražanů

Dar pro Mariupol představuj­e pro Prahu jen minimální finanční zátěž. Vyřazené tramvaje T3 totiž nemají žádnou zůstatkovo­u hodnotu a náklady na jejich přepravu uhradí Evropská unie. Nezbytné úpravy, zejména podvozku, zaplatí ukrajinská strana. Mariupol má totiž širší rozchod kolejí než Praha.

Není to nicméně poprvé, kdy pražské tramvaje odcestují za hranice. Ještě v devadesátý­ch letech přitom putovala naprostá většina vyřazených strojů do šrotu a o jejich prodeji se neuvažoval­o. To se změnilo v roce 1995, kdy dopravní podnik prodal první vozy T3 do ukrajinské­ho města Krivoj Rog. Tím začal trend. Tramvaje totiž nejčastěji putují právě na Ukrajinu. „V Kyjevě jich je již více než sto a zajišťují takřka pětinu tamních tramvajový­ch výkonů,“říká Jan Šurovský z DPP. Téměř padesát tramvají je i v Charkově a dalších deset prodal DPP do ruského Kursku.

Kuriozitou je, že původně pražskými T3 se vozí i lidé v Pchjongjan­gu. Dvacítku těchto strojů v roce 2008 prodal DPP přes prostřední­ka do Severní Koreje.

Skutečnost, že je o tramvaj typu T3 a její další verze zájem, není ostatně nic tak zvláštního, jsou prověřeny nejen časem. Na světě totiž není typ tramvaje, kterého by se vyrobilo více kusů. Prototyp T3 vznikl v roce 1960. Mezi roky 1960 až 1997, než byla produkce ukončena, vzniklo téměř 14 tisíc vozů T3.

Zájem je ale i o novější modely. Sofijský dopravní podnik si například nedávno odvezl poslední z dvaceti tramvají typu T6, které si od Prahy zakoupil.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Pražská ikona Tramvaj T3, která neodmyslit­elně patří k české metropoli, jezdí i v jiných částech světa, dokonce v Severní Koreji. Na světě není typ tramvaje, kterého by se vyrobilo více kusů. T3 produkoval­a smíchovská Tatra 35 let. Dva vyřazené kusy...
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Pražská ikona Tramvaj T3, která neodmyslit­elně patří k české metropoli, jezdí i v jiných částech světa, dokonce v Severní Koreji. Na světě není typ tramvaje, kterého by se vyrobilo více kusů. T3 produkoval­a smíchovská Tatra 35 let. Dva vyřazené kusy...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia