MF DNES

Komu patří Slavia a co s ní dál bude?

-

Když prvního září školákům končily prázdniny, Kadlecovi začínala nová etapa fotbalovéh­o života dost možná klíčová.

Seděl za stolkem v tiskovém centru na Letné, na tváři spokojený úsměv. Bylo znát, jak se těšil zpátky tam, kde se mu nejvíc dařilo. Ať už před odchodem do německého Frankfurtu, nebo když se z bundesligy vrátil na půlroční hostování.

Domů chtěl i proto, že v dánském Midtjyllan­du se necítil dobře. Během půlroku si nezvykl na život v

„Svádět něco na Vencu nebo říkat, že se neprosadil, není vhodné. Je jen otázka času, kdy gólové situace začne zase proměňovat.“

Jaroslav Tomas hokejový reportér MF DNES

Pro fanoušky je jasným viníkem úpadku hokejové Slavie. Začalo to sestupem z extraligy a pokračoval­o před týdnem hromadným výprodejem prvoligové­ho kádru.

Jenže všechno není tak jasné, jak se na první pohled může zdát. Šéf klubu Vladimír Pitter v rozhovoru pro MF DNES rozkrývá podrobnost­i. Tady jsou nejzajímav­ější témata.

Kdo je skutečným majitelem klubu?

Od dubna 2014, kdy se svého podílu veřejně vzdal Richard Benýšek, je za majitele považovaný právě Pitter. To je ovšem omyl. Na vlastnický­ch poměrech se navzdory velkým prohlášení­m vlastně nic nezměnilo.

Hlavní podíl, přesně 69,9 procenta akcií, stále vlastní společnost OIN Gama, ve které je Benýšek předsedou představen­stva.

Přímo on tedy Slavii nikdy nevlastnil, byť tak vystupoval. „Od začátku to bylo tak, že klub koupila právnická osoba, kterou on zastupoval. A stále ji zastupuje, situace je pořád stejná,“říká Pitter.

Jemu patří minoritní podíl a „jen“převzal veškerou odpovědnos­t za chod klubu, do něhož už Benýšek a potažmo OIN Gama odmítli vkládat peníze. „Vlastně nebylo na výběr. Kdo by to tu jiný dělal?“

Jaká je budoucnost Slavie?

Pitter by ji rád v nejbližší době vyřešil. Nabízí se několik scénářů.

Buď převezme většinový podíl on, byť tvrdí, že tuhle ambici nikdy neměl. „Nejdřív jsem Slavii sponzorova­l, pak odkoupil 20 procent akcií a teď jich mám ještě o něco víc. Ale je mi jedno, kdo bude většinový vlastník. Důležité je, aby se vše vyřešilo ve prospěch Slavie.“

Druhou možností je, že se začne víc angažovat společnost OIN Gama v čele s Benýškem. Ten na jednu stranu tvrdí, že ho současný stav Slavie trápí, zároveň dodává, že je u fanoušků nechtěný, a proto si neumí představit, že by se angažoval.

Otázkou zůstává, jestli nemá v kapse plán: spekuluje se například o zájmu dostat Slavii do mezinárodn­í EBEL ligy, kterou hraje také Znojmo.

Poslední variantou je, že do hry vstoupí nový investor.

Kolik ve Slavii brali hráči?

Pitter potvrdil, že hráči, kteří ze Slavie v posledních dnech odešli, měli na prvoligové poměry luxusní podmínky srovnateln­é s extraligou. Jejich platy tedy přesahoval­y sto tisíc korun měsíčně. „Pokud máte ambice postoupit, musíte mít konkurence­schopné hráče, kterým vytvoříte dobré podmínky.“

V první lize jsou přitom hráči běžně ohodnoceni až pětkrát menšími sumami a za velký nadstandar­d se považuje mzda 60 tisíc korun.

Proč Slavii došly peníze?

Jak to, že vedení podepsalo s hráči tak nadstandar­dní smlouvy, když klub neměl zajištěné finance?

Pitter vysvětluje: „Rozpočet se tvoří hned druhý den po konci předchozí sezony, aby mohl sportovní manažer pracovat, jinak se mu hráči rozutečou po jiných klubech. Takže máte rychle vytvořenou výdajovou složku. Mezitím probíhají jednání s partnery. Podstatná část se vám podaří dokončit před sezonou, zbytek získáváte v celém jejím průběhu. Tento postup je běžný všude, nejde o nic výjimečnéh­o. O ostatních se pouze tolik nemluví. Respektive to nikdo neřeší tak jako momentálně Slavii.“

 ?? Foto: ČTK ?? Musíme šetřit! Šéf Slavie Vladimír Pitter rozpustil tým, který měl útočit na postup do extraligy. Co bude dál, není jasné.
Foto: ČTK Musíme šetřit! Šéf Slavie Vladimír Pitter rozpustil tým, který měl útočit na postup do extraligy. Co bude dál, není jasné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia