MF DNES

Útoky na sanitky? Vozy dostaly novou ochranu

- — Václav Janouš

Nehody sanitek, kterým za jízdy upadla kola, přiměly záchranné služby k novému bezpečnost­nímu opatření.

Nehody vyšetřuje policie – existuje podezření, že šrouby u kol někdo povoluje schválně. Jednoduchá pomůcka, kterou si záchranáři pořídili, by to měla včas odhalit.

Jsou to plastové kroužky se šipkou, které se nasazují na matice. Je pak na první pohled vidět, zda jsou kola upevněna tak, jak mají.

Pražská záchranná služba si jich objednala tisíc a má je na všech svých vozech. Posádky kromě toho matice kol pravidelně dotahují momentovým klíčem a vozy denně kontroluje inspektor záchranné služby.

Nedávné incidenty s upadlými koly vedou záchranné služby k mimořádné ostražitos­ti. Kola upadla pražským sanitkám ve dvou případech. Povolené šrouby měl i třetí vůz, ten však stačil bezpečně zastavit. Vždy to bylo na zadní nápravě vlevo, vždy upadla obě kola z takzvané dvojmontáž­e. Šrouby nebyly poškozené, proto odborníci vylučují technickou závadu a pokládají to za záměrnou sabotáž.

Policie nyní čeká na oficiální výsledek znaleckého posudku. Čtěte na str. 5

Aby se neopakoval­y nehody sanitek, kterým za jízdy upadla kola, začaly si zdravotnic­ké záchranné služby pořizovat indikátory povolení matic. Jedná se o bezpečnost­ní šipky, které posádce jednoduše ukážou, zda matice kol nepotřebuj­í dotáhnout. Záchranáři mají totiž podezření, že jim kola někdo povolil úmyslně, a bojí se dalších takových útoků.

Tisíc křiklavých zelených šipek, které se nasazují na matice, pořídila například pražská záchranná služba na všech svých třiapadesá­t skříňových sanitních vozů a další výjezdové automobily. „Vybavili jsme tím každý sanitní vůz. Vždy po šesti šipkách na každé kolo, tedy šipky jsme pořídili na každou matici,“popsal mluvčí pražské záchranné služby Matěj Hříbal. Jeden plastový indikátor stál záchranku okolo třinácti korun.

Checkpoint­y, jak se šipkám říká, se navlečou na matici tak, aby jejich hroty ukazovaly proti sobě. Pokud by se matice povolila, pohne se šipka a šofér na první pohled vidí, že je kolo málo dotažené. „Je to super věc, protože člověk vidí, zda je kolo dotažené, aniž by je musel kontrolova­t klíčem. Samozřejmě nadále se kola průběžně dotahují momentovým klíčem a všechna stanoviště sanitních vozů objíždí nadále inspektor, který to denně znovu kontroluje,“popsal jeden z šoférů sanitky.

Policie případ nehod dvou sanitek v Praze, kterým kola upadla, a třetí případ sanitky s povolenými šrouby (vůz stačil bezpečně zastavit) stále vyšetřuje. Vyčkává na znalecký posudek.

Šrouby nebyly poškozené, vždy se jednalo o sanitní vozy ze stanoviště na Černém Mostě a vždy o stejná kola. Konkrétně o levá zadní, nad kterými jsou nosítka. Podle záchranářů ale nebyly ohroženy jen

Provozovat­elé svépomocné ubytovny pro blízké nemocných dětí, která sídlí v areálu Fakultní nemocnice v Praze Motole, musí do posledního října prostory vyklidit. I když se manželům Královcový­m z nadačního fondu Klíček, který ubytovnu provozuje, povedlo vystěhován­í odložit, napjaté vztahy s nemocnicí přetrvávaj­í.

„Nejsme squateři, s vystěhován­ím v pondělí musíme počítat. Po poradě s právníky jsme ale vedení nemocnice ještě navrhli, že prostory předáme, přitom Klíček bude pro nemocnici tyto služby dělat i nadále a zadarmo. Teď čekáme na reakci,“poznamenal­a Markéta Královcová.

Ubytovna nadačního fondu Klíček, která už 23 let poskytuje za symbolicko­u částku nocleh a zázemí příbuzným nemocných dětí, bojuje o přežití od jara. Petici za její zachování podepsalo 13 tisíc lidí. Vedení nemocnice však namítá, že se zpřísnily zákony o státním majetku, a navíc prostory potřebuje k ubytování zdravotníc­h sester. (kar) posádky a převážení pacienti, protože hrozilo převrácení vozů, ale i lidé okolo, do kterých mohla utržená kola vrazit. Že se při nehodách nikomu nic nestalo, přirovnáva­jí k zázraku. „Právě proto, že se neutrhly šrouby, nebyly poškozené, upadla obě kola z takzvané dvojmontáž­e a jednalo se o sanity ze stejného stanoviště, máme podezření, že jde o úmyslný čin,“uvedl již dříve pro MF DNES zdroj blízký vyšetřován­í.

Podobné případy se staly už před deseti lety na jihu Čech. Tehdy sanitky táborských záchranářů měly stejné potíže – několika z nich se kola za jízdy povolila. Jak nečekaně potíže tehdy začaly, tak i skončily. Protože expertní posudky ani v těchto případech neprokázal­y závadu materiálu či technické závady, záchranáři jsou dodnes přesvědčen­i, že jim kola někdo povoloval úmyslně. „Jednoho dne to ustalo, expertizy neprokázal­y žádnou vadu na nápravách, discích či výrobní vadu a my jsme to uzavřeli s tím, že se nám pravděpodo­bně mstil nějaký psychopat,“uvedl ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Šipky ukazují polohu šroubu, zda není povolený.
Šipky ukazují polohu šroubu, zda není povolený.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia