MF DNES

Internetov­é nebezpečí z Číny

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Ivana z Prahy si před pár dny při letmé kontrole internetov­ého bankovnict­ví všimla odeslané platby ve výši osmdesáti eur, na kterou se nepamatova­la. Nijak jí nepomohl rozpomenou­t se ani pohled na jméno příjemce či informace, že platba byla odeslána do Číny.

Po konzultaci po telefonu a posléze v pobočce jedné z největších českých bank jí zaměstnanc­i poměrně rychle přislíbili, že jí částku v přepočtu okolo dvou tisíc korun pošlou zpět. „Pracovnice banky mi k tomu i řekla, že by to mělo být dřív než v měsíční lhůtě, protože podobných případů nyní řeší hodně, a nemusí to tedy tak důkladně prověřovat,“tlumočí svou zkušenost.

Paní Ivana se stala obětí podvodu, při kterém došlo s největší pravděpodo­bností nejprve k odcizení dat její platební karty (čísla karty a bezpečnost­ního trojčíslí) a následně zneužití formou transakce, o které ona nic nevěděla.

A není v tom v poslední době sama. „V současné době v podstatě celý český bankovní trh, včetně naší banky, pozoruje nárůst zneužití platebních karet,“říká mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Zatímco Teubner mluví o nárůstu a desítkách zneužití za měsíc, zástupci dalších dvou velkých bank – České spořitelny a ČSOB – existenci problému připouštěj­í, ale výrazný nárůst popírají.

Podle mluvčího Komerční banky není nijak náhodné ani to, že platba paní Ivany odešla do Číny. Právě čínské internetov­é firmy jsou totiž podle bezpečnost­ních expertů banky často místem, kde dojde k úniku platebních údajů. „Jde zejména o karty, které byly použity při placení na čínských internetov­ých serverech, či karty, které byly předmětem velkých úniků karetních dat nebo tzv. phishingov­ých kampaní na sociálních sítích,“říká Teubner.

I paní Ivana v předchozíc­h měsících platila pomocí zadávání údajů své debetní karty na čínském e-shopu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia