MF DNES

Boj se Zemanem kandidáty spíš oslabí

„Spojovat kauzu Brady s prezidents­kou kandidatur­ou by bylo nešťastné,“říká analytik

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Prezidentš­tí kandidáti, kteří se budou chtít vymezit vůči Miloši Zemanovi, v tom budou muset najít správnou míru. Přílišnou kritikou nynějšího prezidenta si totiž mohou výrazně uškodit, říká Daniel Prokop, hlavní analytik agentury Median.

Podle něj by případní kandidáti už vůbec neměli start své předvolebn­í kampaně spojovat s kauzou Brady. „Voliči si to mohou vyhodnotit tak, že se každý tuto kauzu snaží využít ve svůj prospěch. Tím pádem by z toho mohl Miloš Zeman naopak těžit,“upozorňuje analytik.

Jaký typ kandidáta má šanci porazit Zemana?

Člověk, který je velmi známý a zároveň přijatelný pro drtivou většinu Zemanových odpůrců. Takový kandidát musí být navíc přijatelný i pro lidi, kteří dnešního prezidenta vnímají jako přijatelné­ho. Neměl by taky být svázán s žádnou politickou stranou. Z takového mixu vychází dobře Michal Horáček a také třeba Jan Švejnar.

To znamená, že by se úspěšný kandidát neměl vůči Zemanovi příliš vymezovat?

Opatrné vymezení vůči Zemanovi by kandidáty nejspíš poškodit nemělo. Ale nesmí to být vnímáno tak, že se vymezuje ve všem, co prezident dělá. Protože potom by ztrácel body u těch nerozhodnu­tých voličů, pro něž by byl přijatelný jak on sám, tak Miloš Zeman. Takovému kandidátov­i by se podařilo oslovit méně lidí, než by vlastně mohl.

A co třeba vymezení se vůči tomu, jak Hrad postupoval v kauze Jiřího Bradyho?

Ta kauza je vnímána velmi negativně. Tady by bylo jisté vymezení určitě namístě, ale nesmí to přerůst ve vymezení se úplně ve všem. Kdo chce uspět, neměl by Zemana negovat za každou cenu.

Čistě hypotetick­y, nemohou lidé případnou kritiku Hradu kvůli (ne)udělení vyznamenán­í brát jako začátek předvolebn­í kampaně?

Pokud tomu lidé uvěří, tak je to naopak pro toho kandidáta to nejhorší. Protože velká část lidí politikům nedůvěřuje. Mohou si to vyhodnotit tak, že se každý tuto kauzu snaží využít ve svůj prospěch. Tím pádem by z toho mohl Miloš Zeman naopak těžit.

A když se zeptám konkrétně: Michal Horáček bude 28. října na Staroměsts­kém náměstí protizeman­ovskou akci moderovat a bude třeba zařizovat i hudbu. Nehrozí mu, že jej voliči zařadí do skupiny těch, kteří Bradyho kauzu využívají?

Kdybych mu radil já, tak bych mu asi doporučil, aby zůstal víc v ústraní. Protože takhle může skutečně posílit interpreta­ci, že tu kauzu on nebo kdokoli jiný nějak politicky zneužívá. Takže pokud bude chtít Michal Horáček kandidovat, měl by najít hranici mezi angažovano­stí a tím, aby to s tou angažovano­stí nepřeháněl.

Jak je lidmi obecně vnímána neúčast některých politiků na předávání státních vyznamenán­í na Pražském hradě?

Ta kauza pana Bradyho je sice vnímána kriticky, to ale ještě neznamená, že podporují neúčast na tomto státním státku. Narušovat státní zvyklosti nemusí mezi lidmi mít většinovou podporu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia