MF DNES

Tábor strhli dřív, než čekali

-

V této atmosféře před několika měsíci Evropská komise ustoupila a souhlasila s tím, že dohodu CETA nestačí schválit v Evropském parlamentu, ale v parlamente­ch všech osmadvacet­i členských zemí.

„Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker podlehl tlaku a udělal obrovskou chybu. Možnost, že bude CETA, o TTIP nemluvě, v některé zemi odmítnuta, je hodně vysoká,“říká jedna poradkyně, která se pohybuje v nejvyšších bruselskýc­h patrech.

I když Charanzová nevolí tak tvrdá slova, neschopnos­t EU uzavírat dohodu o obchodu považuje za fatální. „Smlouva TTIP s USA je v dnešní podobě a za současné situace prostě neprosadit­elná. Z TTIP se stal červený hadr. Když ale v odbouráván­í obchodních bariér ztratíme dech a zastavíme se, zmizí jediná šance, jak se EU může udržet v globální ekonomice jako světový hráč,“varuje Charanzová. „Možná negativní důsledky nepocítíme hned, ale za několik let určitě přijdou.“ Evakuace migrantů z uprchlické­ho tábora v severofran­couzském městě Calais včera v podstatě skončila. V táboře již nikdo není. Původně měla evakuace trvat do příštího týdne. Na různá místa autobusy od pondělí odvezly podle odhadů médií zhruba 6 000 běženců. Jak se očekávalo, mnoho migrantů uteklo z tábora na jiná místa v severní Francii, aby se dál pokoušeli dostat do Británie. Práci dělníků s bagry a další technikou včera narušily desítky požárů, které v táboře vypukly. Požáry odrážejí především tradici některých skupin cizinců, kteří zapalují svá obydlí, když je opouštějí, tvrdí úřady. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia