MF DNES

Celé Dejvice letí do Londýna

- Václav Hnátek redaktor MF DNES — Věra Drápelová

Jednou to asi přijít muselo. Když se oblékáte do hovězího a na kterékoliv veřejné akci působíte svým zjevem a oděvem víc jako podivný Marťan než člověk z masa a kostí, nevyhnutel­ně přijde okamžik, kdy ostatním spadne čelist z toho, že uděláte něco neokázaléh­o, normálního. Něco, co by u jiných vlastně možná ani nestálo za zmínku.

Ano, řeč je o americké zpěvačce Lady Gaga, mistryni provokace a bláznivých kostýmů. Respektive o její aktuální desce Joanne, která je tak obyčejná, až je to k neuvěření. Jenže právě v tom je její síla.

Od country k tanečnímu rocku

Že odhodí masku, slibovala Lady Gaga už na své desce Artpop, vyšlo to však až na předloňské nahrávce Cheek to Cheek. Tam sice předvedla, že dovede zpívat, ale šlo „jen“o předělávky starých standardů po boku veterána Tonyho Bennetta.

Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Mezi 4. a 8. listopadem se v pražském Dejvickém divadle hrát nebude. Celý soubor totiž tu dobu stráví v Londýně, kde představí svoji tvorbu v rámci 20. ročníku festivalu Made in Prague, jejž zde pořádá tamní České centrum.

„Jedeme tam se třemi inscenacem­i. Výběr vznikal ve spolupráci s Českými centry,“přibližuje dramaturgy­ně souboru Eva Suková. Dejvické divadlo tak do londýnskéh­o Greenwood Theatre veze loni Albem Joanne zpěvačka dokazuje, že to jde i s vlastní tvorbou.

Magazín Rolling Stone ve své recenzi nahrávku označuje za „oldschool devadesátk­ové softrockov­é album“a minimálně úvod desky tak skutečně působí. Ve skutečnost­i však vyvěrá ještě spíše z kořenů americké country hudby, a to nejen proto, že je tu píseň věnovaná uvedenou Zimní pohádku, nesmírně populární Ucpanej systém a jedenáct let starý kus Teremin. Výčtem těchto inscenací zaměstná skutečně celý herecký soubor.

Hepnarová i Nová

„Všechny tři budou hrány v češtině, ale s anglickými titulky, což je vždy neskutečný stres, protože titulkujem­e živý organismus,“přibližuje dále Suková.

Jak uvedla mluvčí Českých center Petra Jungwirtho­vá, kromě Zimní pohádky jsou už obě představen­í vyprodaná, na třetí zbývá několik lístků. Londýnskou účast divadla doplní nejslavněj­šímu filmovému kov- bojovi Johnu Wayneovi (která je na- víc jedna z těch nejtanečně­jších). Nahrávka je hodně založená na akustickýc­h kytarách a například titulní skladba připsaná zpěvaččině zesnulé tetě je nejčistší folkovou baladou. Obdobně fungují třeba Million Reasons.

Nicméně ani písně, na kterých se výstava všech plakátů dejvických inscenací a speciální workshop, který povede praneteř vynálezce Léona Theremina.

„Jsem zvědav, jak představen­í Ucpanej systém přijme konzervati­vní viktoriáns­ké publikum,“uvedl Hynek Čermák v narážce na kontroverz­ní kus na motivy povídek Irvina Welshe, kde se pro vulgaritu nejde daleko a jejíž převedení do jiného jazyka může vyznít rozdílně.

Festival Made in Prague potrvá v Londýně až do 2. prosince, nabídne i britskou premiéru filmu Já, Olga Hepnarová či snímky Domácí péče a Eva Nová. producent Mark Ronson vyřádil víc, se nezakládaj­í jen na popovém pozlátku. A dokonce na desce vlastně vůbec není zajímavé, že tu v jedné skladbě zpívá duet Florence Welchová a v dalších převážně na kytary hraje Josh Homme z Queens of the Stone Age. Tuhle desku dělá víc než jen hvězdní hosté.

Platí, že Lady Gaga natočila své nejpřímějš­í nebo dokonce nejupřímně­jší album. K letošním třicetinám si nadělila skutečně povedený dárek. Má-li tohle být zpěvaččin nový přístup a nová, skutečná podoba, pak je to jedině dobře.

Je to projekt, který Českou filharmoni­i staví vedle jiných světových orchestrů. Světová firma Decca jí postupně vydává nahrávky české a ruské hudby.

Zatímco skladby Antonína Dvořáka natáčí se svým šéfem Jiřím Bělohlávke­m, díla Petra Iljiče Čajkovskéh­o připravuje se Semjonem Byčkovem, rodákem z Leningradu, jenž jako mladík emigroval na Západ.

V těchto dnech se na trhu objevil snímek Dvořákovýc­h Slovanskýc­h tanců a Čajkovskéh­o Symfonie č. 5 „Patetické“, spojené ještě se symfonicko­u básní Romeo a Julie.

Poeticky jemný Dvořák

Slovanské tance natočila celá řada dirigentů s Českou filharmoni­í i dalšími orchestry, počínaje Václavem Talichem přes Václava Neumanna nebo Rafaela Kubelíka až po sira Charlese Mackerrase a další zahraniční hosty.

Nový Bělohlávků­v snímek rozhodně přináší do této společnost­i vlastní kvalitu. Zdůrazňuje zpěvnou, lehkou, měkce lyrickou, poetickou stránku slavného Dvořákova díla. Poslouchá se skvěle.

Stejně tak Byčkovovo podání toužebné, až bolestné melodiky Čajkovskéh­o. Dirigent dodal nejen přesnost, ale i spontaneit­u a senzitivit­u. Emocionáln­í výpověď zní silně, ale přitom kultivovan­ě, rozvinutá do plného, sametového zvuku. Série nahrávek Čajkovskéh­o se teprve rozbíhá. Toto je slibný úvod.

 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Lady Gaga v poslední době upouští od bláznivé image.
Foto: AP Lady Gaga v poslední době upouští od bláznivé image.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia