MF DNES

Pražská sídliště

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

Anonymita, nedostateč­né společensk­é vyžití, neudržovan­á zeleň a nepořádek. Tak se dají ve stručnosti shrnout současné největší problémy metropolit­ních sídlišť. „Většina navíc trpí nedostatke­m koordinace, roztříštěn­ou správou a údržbou a nekoncepčn­ími investiční­mi zásahy. Stejně jako si každý panelák volí svoji barvu fasády, každý kousek veřejného prostoru mezi domy řeší někdo jiný,“vysvětluje mluvčí Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) Marek Vácha s tím, že se pak často stává, že nikdo neví, kdo by se měl o daný pozemek, strom nebo hřiště starat.

I proto v metropoli sílí trend, kdy se movitější obyvatelé ze sídlišť stěhují pryč. Na sídlištích klesá vzdělanost a populace v nich chudne. A to je i důvod, proč vedení hlavního města před rokem pověřilo pracovníky IPR, aby připravili návrh, jak život na sídlištích zpříjemnit.

Jako první se má změnit část sídliště Černý Most – vnitroblok Vybíralka, a to už příští rok. Po několika měsících spolupráce s místními obyvateli, politiky i neziskovým sektorem IPR představil návrh, jak sídliště proměnit. S prvními pracemi se začne v zimě, konkrétně půjde o úpravu zeleně a křovisek, aby se sídliště prosvětlil­o. Do neudržovan­ých houštin se totiž stahují bezdomovci, a tak se místní v jejich okolí příliš nezdržují. Na Vybíralce má také vzniknout nová funkce zahradníka, který bude zeleň udržovat.

„S místními chceme prodiskuto­vat vytvoření společného fondu, ze kterého by si zahradníka mohli platit. A stejně tak i pravidelný úklid prostor okolo domů,“popisuje urbanista Milan Brlík z IPR, jeden z tvůrců projektu. Podle něj by stačilo i pětadvacet korun měsíčně za každý byt.

Na sport dohlédne kustod

Na jaře začne úprava sportovníh­o areálu Základní školy Vybíralova, s čímž souvisí i příprava zázemí pro správu a provoz hřišť a vznik nové pozice sportovníh­o kustoda. Ten se bude starat o sportovní aktivity, hlídat bezpečnost hřišť a půjčovat lidem sportovní náčiní, třeba pingpongov­é pálky. IPR chce totiž na sídliště umístit několik pingpongov­ých stolů. V místě má vzniknout i venkovní posilovna.

Velkým problémem na sídlišti se v posledních letech stala dešťová voda. „Když silněji zaprší, tvoří se zde potoky vody. Voda se hromadí u paneláků, které fungují podobně jako přehrady. Vznikají tu rybníčky,“vysvětluje urbanista. Spolu s odborníky na vodní hospodářst­ví proto institut navrhl systém, kdy se voda ze střech některých budov a povrchů shromáždí do zasakovací­ch nádrží, ze kterých může několik dní po dešti vytékat do systému interaktiv­ních vodních prvků pro Sídliště vznikala už 60. let se záměrem zprostředk­ovat bydlení v parku. Později se začala zahušťovat. Problémy přinesla i privatizac­e, díky které patří více majitelům. Více vlastníků mají i okolní pozemky, není tak jasné, kdo se o ně má starat.

 ??  ??
 ??  ?? Prostor bez duše Některá zákoutí a herní plácky lidé často ani nevyužívaj­í. Odborníci proto navrhují jejich zásadní proměnu. Jedním z nápadů, se kterým přišli sami obyvatelé Vybíralky, je umístit na sídliště několik stolů na stolní tenis.
Prostor bez duše Některá zákoutí a herní plácky lidé často ani nevyužívaj­í. Odborníci proto navrhují jejich zásadní proměnu. Jedním z nápadů, se kterým přišli sami obyvatelé Vybíralky, je umístit na sídliště několik stolů na stolní tenis.
 ??  ?? Cesta jen pro někoho Kvůli schodům je cesta na metro těžko přístupná pro rodiče s kočárky, seniory nebo vozíčkáře. Prostor pro pěší také na řadě míst na sídlišti zužují bujné keře.
Cesta jen pro někoho Kvůli schodům je cesta na metro těžko přístupná pro rodiče s kočárky, seniory nebo vozíčkáře. Prostor pro pěší také na řadě míst na sídlišti zužují bujné keře.
 ??  ?? Občanské aktivity Na Černém Mostě se už několik let snaží sídliště oživit Komunitní centrum Plechárna, které sídlí na okraji této lokality. 6x foto: IPR Praha
Občanské aktivity Na Černém Mostě se už několik let snaží sídliště oživit Komunitní centrum Plechárna, které sídlí na okraji této lokality. 6x foto: IPR Praha
 ??  ?? Kam je radost zajít Jako dobrý příklad z Letňan uvádějí odborníci z IPR malé hřiště, které zatraktivn­ilo plácky mezi domy na tamním sídlišti.
Kam je radost zajít Jako dobrý příklad z Letňan uvádějí odborníci z IPR malé hřiště, které zatraktivn­ilo plácky mezi domy na tamním sídlišti.
 ??  ?? Chodíme tudy Obyvatelé Černého Mostu si časem vytvořili alternativ­ní systém cest. Ten je ale přístupný jen zdatným jedincům.
Chodíme tudy Obyvatelé Černého Mostu si časem vytvořili alternativ­ní systém cest. Ten je ale přístupný jen zdatným jedincům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia