MF DNES

Hvězda z nouze. Aneb jak se místo čopů řeší cop

- — Michael Bereň

Kvalifikov­ala se na poslední chvíli, z britské kolegyně Johanny Kontaové rázem udělala náhradnici. „To je strašné,“uznala sama. Cestou na první tiskovou konferenci bloudila po hotelu dávno po začátku. Přesto je z Kuzněcovov­é největší hvězda letošního Turnaje mistryň. A nejen proto, že jako první postoupila ze skupiny. Nejspíš už jste viděli video, kde si Ruska na lavičce v přestávce mezi gamy ustřihne kus vlasů. Neudělala to potají. Prostě vyndala z tašky nůžky. A šmik!

Duel, v němž se opět pohodlně dostala do vedení. První set bez problémů vyhrála.

Duel, při kterém opět nechala ruskou soupeřku Světlanu Kuzněcovov­ou povstat.

Duel, kde ukázala, že se nevzdá do posledního míče. Odvrátila tři mečboly. A duel s nešťastným koncem. Kdyby jej za stavu 6:5 a 30-0 doservírov­ala k vítězství, mohla se přiblížit postupu do semifinále. Takhle slaví Kuzněcovov­á a Plíšková musí jakkoliv porazit loňskou šampionku Radwaňskou z Polska.

Podání byla tragédie

Plíšková v této sezoně nastřílela přes 100 es, průměrně jich v každém utkání dá skoro devět. Jenže proti Kuzněcovov­é poslala přes síť jen dva nechytatel­né servisy!

Do kurtu šlo 43 procent jejího prvního podání a Plíšková vyhrála chabou polovinu míčů po povedeném prvním servisu. „Dneska to byla tragédie,“řekla Plíšková. „I tak se to dalo bez toho servisu vyhrát, ani

„Cop mě otravoval při úderech, vlasy byly těžké. Tak jsem si řekla: Co je důležitějš­í? Vlasy, které mi dorostou, nebo vítězství?“říkala Kuzněcovov­á novinářům po obratu duelu s obhájkyní Radwaňskou.

Také pro ně bylo její „kadeřnické“číslo netradiční­m zážitkem, najednou zvedli hlavy od počítačů, celý sál pobaveně sledoval televizi.

Kuzněcovov­é cop řeší v zákulisí také samy tenistky. „Zrovna jsem Světlanu viděla na kurtu, tak jsem jí koukala na hlavu. Říkala: Mám to krátký, mám to krátký...“vyprávěla

Ta přišla ze šatny viditelně unavená, síly si prostě nechává jen na tenis. „Kde beru energii? Kdybych to věděla, tak vám to řeknu,“přemýšlela Kuzněcovov­á. „Nikdy se nevzdávám, pořád hraju srdcem. Cítím, že se mě soupeřky trochu bojí. Připadá mi to jako zázrak, poprvé jsem na Masters vyhrála dva zápasy. Dřív jsem si říkala: Ježiš, zase skončím ve skupině.“ deblistka Andrea Hlaváčková. Smála se, že třeba k povinné tenisové výbavě přibudou nůžky.

Bohužel s výjimkou Plíškové, která z obou svých zápasů udělala pořádné drama, a právě Kuzněcovov­é není na Masters žádné jiné vzrušení.

Na konci sezony hráčkám už nezbývá tolik sil, žádná z účastnic nepřijela s kdovíjakou formou.

Samozřejmě záleží na vkusu jednotlivc­e, ale obranářský styl Kerberové, Radwaňské či Halepové nevypadá divácky atraktivně.

Zápasům také chybí pořádná atmosféra. Zatleská se povedené výměně. Skoro se bojíte povzbudit svou favoritku, aby váš výkřik do ticha nevyzněl trapně. Lidé se u arény fotí se Serenou Williamsov­ou, tedy její podobiznou v životní velikosti. Absence americké superstar jinak luxusnímu podniku také neprospívá. Třeba boj o postup ze skupiny, start deblové soutěže a následné zápolení o trofeje zájem zvednou. Zatím se místo čopů řeší cop. (Také autor textu se půjde ostříhat.)

 ?? Foto: Reuters ?? „Nová Světlana Kuzněcovov­á“Zkrátila si cop a vítězí.
Foto: Reuters „Nová Světlana Kuzněcovov­á“Zkrátila si cop a vítězí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia