MF DNES

FREDDIEM MERCURYM

-

Brzy to bude čtvrt století, kdy Freddie Mercury zemřel. Jak jste se o jeho smrti dozvěděl vy, jeden z jeho nejbližšíc­h lidí? Byl jsem v jeho pokoji a Freddie mi zemřel v náručí. Byli jsme s ním dva, já a jeho partner Jim Hutton, a Freddie nám těsně předtím naznačil, že by si potřeboval odskočit. Už nemohl sám vstávat, takže jsme mu s Jimem pomáhali, aby se mohl v posteli natočit, když vtom Jim říká: Podívej, přestal se mu hýbat hrudník. A měl pravdu, Freddie už nedýchal a my ho měli v náručí.

Co jste cítil? Bylo to poprvé, co jsem viděl zemřít člověka. A i když jsme věděli čtyři a půl roku, že ten okamžik jednou přijde, nikdy jsem si Freddieho nedokázal představit bez života. Můj první pocit byla úleva, že už ho nic nebude bolet. Měl ke konci velké bolesti? Bolesti měl poslední dva tři roky, ale zesílily dva týdny před smrtí, protože se rozhodl, že už nebude brát léky.

Proč? Už byl připravený odejít. Předtím pobýval ve svém domě ve Švýcarsku, když se najednou před vstupem usadili novináři a čekali na něj. Nevěděli jsme, proč tak najednou, přes den jich tam bylo zhruba patnáct, v noci dva tři. Rozhodl se proto odjet domů do Londýna, bylo to 10. listopadu. To už věděl, že ze svého londýnskéh­o domu Garden Lodge nikdy nevyjde, a přestal ty léky brát.

Co užíval? Hlavně morfium na ztišení bolesti.

Jak blížící se smrt bral? Přijal ji, nebo s ní bojoval? Přijal. Byl připravený zemřít. Myslím, že i jeho překvapilo, že to trvalo ještě

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia