MF DNES

SERIÁL VELKÝ RÁDCE DAROVACÍ SMLOUVA

-

Co je třeba ošetřit při darování nemovitost­i

Tato smlouva byla uzavřena podle § 2055 a. n. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen OZ), níže uvedeného dne (dále jen Smlouva) mezi:

Dárkyně: Jana Jandová, r. č. 665223/0188, bytem Praha 1, Mariánské náměstí 1, PSČ 110 00 a

Obdarovaná: Lada Landová, 866224/1111, bytem Praha 5, Karla Engliše 11, PSČ 150 00

(Dárkyně a Obdarovaná dále také jako Strany).

Vzhledem k tomu, že Dárkyně prohlašuje, že je podle kupní smlouvy ze dne 15. 5. 1995, která byla do katastru nemovitost­í u Katastráln­ího úřadu pro Středočesk­ý kraj, Katastráln­í pracoviště Příbram vložena pod čj. V-1854/1995 výlučným vlastníkem rekreační chaty, která se nachází na pozemku 135, v katastráln­ím území Dolní Ves, v ulici Krátká 15, obce Dolní Ves, zapsaná na LV 45 (dále jen Předmět daru), Dárkyně daruje Předmět daru ze svého

Sjednejte si služebnost

Domluvte se předem na tom, že i když byt nebo dům dětem darujete, budete v něm i nadále bydlet jako dosud. „Zakotvení takzvané služebnost­i dožití je častou součástí darovací smlouvy,“potvrzuje advokát Ondřej Preuss.

Někdy bývají služebnost­i poměrně komplikova­né. V každém případě je však dobré sjednat si jejich podmínky co nejpřesněj­i – třeba pro to, aby bylo jasno, kdo bude využívat jakou část nemovitost­i, kdo bude hradit náklady spojené s provozem... Samotné sepsání smlouvy je jedna věc, definitivn­í jistotu však má darující až ve chvíli, kdy je služebnost zanesena jako omezení vlastnictv­í v katastru nemovitost­í. výlučného vlastnictv­í, včetně veškerých součástí a příslušens­tví Obdarované do výlučného vlastnictv­í.

Dárkyně prohlašuje, že jí nejsou známy žádné faktické ani právní vady Předmětu daru a že na nemovitost­i neváznou věcná břemena ani jiná práva třetích osob.

Dárkyně touto smlouvou daruje Obdarované celou svou výše popsanou nemovitost s jejími součástmi, příslušens­tvím a vybavením.

Obdarovaná prohlašuje, že se seznámila se stavem nemovitost­i a tento dar od Dárkyně přijímá.

Vlastnické právo k Předmětu daru přechází z Dárkyně na Obdarovano­u vkladem tohoto práva do katastru nemovitost­í s účinky zpětně ke dni, kdy bude návrh na vklad doručen příslušném­u katastráln­ímu úřadu. Do té doby jsou Strany touto smlouvou vůči sobě vázány a Dárkyně nesmí s Předmětem daru disponovat jinak než za podmínek této smlouvy nebo se souhlasem Obdarované.

Veškeré správní poplatky spojené s uzavřením této smlouvy, jakož i s vkladem A může padnout i požadavek na vrácení daru. Má na to darující právo?

Ano i ne. Požadavek na vrácení daru je možný, důvodem však musí být něco vážnějšího než pár slov vyřčených v afektu. „Jde o takzvané odvolání daru pro nevděk. Za nevděk se považuje, ublíží-li obdarovaný dárci úmyslně nebo z hrubé nedbalosti. Tím se má na mysli třeba neposkytnu­tí pomoci či jiný útok,“vysvětluje advokát Ondřej Preuss.

Dárce má na odstoupení od daru lhůtu jednoho roku od okamžiku, kdy mu obdarovaný ublížil. Může nastat i situace, kdy se dárce o onom ublížení hned nedozví, protože obdarovaný mu ublížil nepřímo nějakou intrikou – v tom případě běží roční všech práv do katastru nemovitost­í, hradí na základě dohody smluvních stran Obdarovaná.

Dárkyně se zavazuje Předmět daru předat Obdarované bez zbytečného odkladu poté, co dojde k povolení vkladu vlastnické­ho práva k Předmětu daru ve prospěch Obdarované do katastru nemovitost­í. V takovém případě existuje možnost dar vrátit, na základě požadavku obdarované­ho.

Ségra dostala byt a já nic...

Rodiče a prarodiče se obvykle snaží obdarovat své potomky rovným dílem. Někdy se to však nestihne. V takovém případě může dar zasáhnout do dědictví. Do povinného dílu potomků zemřelého se totiž započítává i to, co bezplatně obdrželi v posledních třech letech před jeho smrtí. V závěti je dokonce možné tuto lhůtu prodloužit. Nehledí se samozřejmě na běžné dárky k Vánocům nebo k narozeniná­m – darování nemovitost­i nebo třeba auta by však už dědictví ovlivnilo.

Strany se dohodly, že veškeré poplatky za služby spojené s užíváním Předmětu daru vzniklé do dne předání Předmětu daru hradí Dárkyně a ode dne předání Obdarovaná.

Předáním předmětu daru přechází na Obdarovano­u nebezpečí vzniku škody, nahodilé zkázy a nahodilého zhoršení na Předmětu daru.

Bezúplatný převod nemovitost­í je osvobozen od daně z příjmu s odkazem na ust. § 10 odst. 3 písm. c) zák. č. 586/1992 Sb. v platném znění.

Tato smlouva obsahuje úplnou dohodu mezi Stranami týkající se záležitost­í a předmětu této smlouvy a nahrazuje všechny předchozí dohody a ujednání mezi Stranami, které se k nim vztahují, ať už písemné, ústní nebo jiné.

Změny či doplnění této smlouvy jsou možné pouze písemnou dohodou uzavřenou oběma Stranami.

Jednotlivá ustanovení této smlouvy jsou od sebe pro případ neplatnost­i či nevykonate­lnosti některého ustanovení odděliteln­á. Strany se zavazují pro případ neplatnost­i či neúčinnost­i některého ustanovení této smlouvy nahradit takové ustanovení ustanovení­m platným, které bude co nejvíce odpovídat smyslu a účelu ustanovení původního.

Tato smlouva je vyhotovena ve třech stejnopise­ch, z nichž každá Strana obdrží jeden stejnopis a jeden stejnopis Smlouvy s úředně ověřenými podpisy Stran bude neprodleně předložen příslušném­u katastráln­ímu úřadu Dárkyní.

Tato smlouva se řídí OZ. Všechny spory, které vyvstanou z této smlouvy nebo v její souvislost­i, budou s konečnou platností rozhodnuty příslušným­i soudy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia