MF DNES

Horáček: S kandidatur­ou to nesouvisí, teprve ji ohlásím

- — Vojtěch Srnka

Michal Horáček si už několik měsíců dává pozor na to, aby neútočil na Miloše Zemana, s nímž by se mohl utkat o voliče. Teď bude moderovat akci, již mnozí vnímají právě jako manifestac­i proti prezidento­vi. Co ho k tomu vede?

Jak budete vyvracet argument Hradu, že je akce součástí vaší kandidatur­y na prezidenta, kterou jste nedávno oznámil?

Vyvracet? Prostě to není pravda, a jestli to někdo chce tvrdit, musí to něčím doložit. Proč říkáte, že jsem ohlásil nějakou kandidatur­u? Žádnou jsem neohlásil. Až ji ohlásím, bude to prostředni­ctvím formálně svolané tiskové konference.

Nabídka, že akci zorganizuj­e vaše agentura Kudykam, přišla od vás?

Nejsem iniciátore­m akce a žádné nabídky jsem nikomu nedával. Obrátil se na mne pan místopředs­eda Sněmovny Petr Gazdík s myšlenkou takového shromážděn­í a s otázkou, zda bych se mohl postarat o hudební stránku věci, shromáždit instrument­alisty a zpěváky, postarat se o ozvučení a podobně, a zda bych se ujal moderace. Přijal jsem a nezakrývám, že mě nabídka potěšila.

Co bude hlavní zprávou akce?

Nevím přesně, pozvaní řečníci teprve promluví a já mezi nimi nebudu. Jsem moderátor. Osobně doufám, že tou zprávou bude: sešli jsme se, zazpívali si, promluvili, hezky a pozitivně jsme oslavili svátek země, kterou milujeme.

Při přípravách na kandidatur­u jste vystupoval tak, že jste se nechtěl přiklánět na žádnou stranu ani se proti komukoliv vymezovat. Proč jste se tedy nakonec rozhodl zapojit do této akce?

Jak jsem řekl, oslava nemá s mou kandidatur­ou nic společného. Rozhodně se nestavím na žádnou „stranu“, jen na stranu těch, kteří místo v zemi úsměšků chtějí žít v zemi úsměvů, rádi se setkávají a vyměňují si názory, přemýšlejí o tom, co je důstojné a spravedliv­é. To jo, to je strana, ke které se hlásím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia