MF DNES

Nemůžu už jen přihlížet

- Ondřej Leinert reportér MF DNES Chovancovy rezervy

Bohuslav Sobotka nemusí za necelý půlrok na sjezdu sociálních demokratů obhájit pozici předsedy. Rýsuje se mu totiž první vyzývatel. Kandidatur­u na post šéfa strany zvažuje poslanec Jeroným Tejc.

„Toto rozhodnutí je přede mnou a mám na něj čas minimálně do konce roku, kdy začínají krajské konference,“přiznává Tejc.

„Nechci kandidovat proti někomu, ale za něco. Nechci, aby to byl osobní souboj,“zdůrazňuje, že nechce jít do souboje se Sobotkou, který by měl ČSSD oslabit před dalšími volbami. Cítí však, že strana potřebuje změnu, aby za rok nedopadla podobně jako letos, kdy získala jen kolem 15 procent hlasů.

„Hodně lidí už se smířilo s tím, že skončíme druzí a nějak to slepíme, proto se teď ani nikomu dalšímu do vedení nechce. Pokud by to Tejc vzal, překvapil by mě, protože by si mohl počkat na volby a pak dělat chytrého,“říká vlivný člen ČSSD.

Právě proto, že kandidatur­a na post předsedy by v tuto chvíli mohla být sebevražed­ný krok, nechce se do této pozice ani jednomu z mála úspěšných kandidátů ČSSD v krajských volbách, jihočeském­u hejtmanovi Jiřímu Zimolovi.

Ten spíše zvažuje, že se zapojí do souboje o některý z místopředs­ednických postů. Těžko si totiž dokáže představit, že by z jižních Čech půl roku před volbami šel do celostátní politiky. Byť mu v poslední době podle informací MF DNES pomáhá lépe se zorientova­t v celostátní členské základně druhý muž ČSSD Milan Chovanec.

Právě Chovanec bývá jako výrazný ministr vnitra často veřejně zmiňován jako Sobotkův možný nástupce. Chovanec však tuto ambici popírá. Podle hlasů z ČSSD je to proto, že si uvědomuje své rezervy.

„Víc mu vyhovuje být tím mužem činu, který sbírá hlasy, zajistí někomu podporu. Ale jako někdo, kdo vystudoval plzeňská prává za devět měsíců, neumí jazyky, nemá prostě nijak vzorový životopis, má strach, že byste ho vy novináři zničili,“tvrdí o něm výše zmiňovaný zdroj MF DNES s kontakty ve vedení strany. „To je u Tejce jiná,“pokračuje. Má podle něj dobrou pověst, nepotřebuj­e pomoc žádných PR agentur, ve straně ho berou jako chytrého, slušného a pracovitéh­o politika. „Kdyby po minulých volbách nejel do Lán a nedodržel slib, že o tom nebude mluvit, tak už dneska mohl být výš,“dodává. Ani Tejcovi se do souboje o předsednic­ký post nechce. Proto stále není rozhodnut a všude opakuje, že mu nejde o Sobotkovo křeslo. „Chci se bavit o programu, ne o funkcích,“a ukazuje na hromadu listů A4, na kterých má popsané návrhy, jimiž by chtěl sociální demokracii zase získat ztracené hlasy.

Ví však, že bude mít těžké je prosadit. V ČSSD sice panuje nespokojen­ost s volebními výsledky, ale Sobotka má zároveň image úspěšného premiéra. Ve vedení ČSSD má navíc kompletní tým lidí, o které si na minulém sjezdu řekl.

Stačilo se ozvat a byl poprask

I proto je Tejc opatrný. Stačilo, když se nedávno v deníku Právo zmínil, že by si Sobotka mohl otestovat podporu u spolustran­íků přímou volbou, okamžitě se na něho sesypala vlna kritiky. „To snad Tejc nemyslí vážně, nebo chce škodit ČSSD,“ozval se Sobotka.

„Přiznám se, že mě jeho ostrá reakce překvapila. Vždycky byl stoupencem vnitrostra­nické přímé volby, prosadil ji pro všechny, kteří kandidují do krajů, Sněmovny nebo Senátu,“říká Tejc. A je smířen s tím, že jen co začne popisovat, jak by se ČSSD mohla změnit, ozve se proti němu tábor kritiků.

V sociální demokracii totiž od zlomové lánské schůzky před třemi lety, které se právě i Tejc účastnil, vládne přesvědčen­í: hlavně, aby vedení nerozporov­alo názory předsedy.

„S Tejcem vůbec nesouhlasí­m. Musíme se naopak semknout a porazit našeho nepřítele,“odpovídá na dotaz ohledně Tejcových názorů jeden z blízkých Sobotkovýc­h spojenců, poslanec Jan Birke.

„Kdy jindy bychom se o tom měli bavit než před sjezdem, na kterém nám všem půjde o to, abychom v příštích volbách dopadli lépe než v těch posledních?“pokládá řečnický dotaz Tejc.

Čeká ČSSD změna? Poslanec

Jeroným Tejc chce se Sobotkou svést souboj o nový program.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? do voleb jinak Jeroným Tejc chce pro ČSSD nový volební program. Nepirátský a nezelený.
Foto: Michal Sváček, MAFRA do voleb jinak Jeroným Tejc chce pro ČSSD nový volební program. Nepirátský a nezelený.
 ??  ?? Bohuslav Sobotka Příští rok na sjezdu ČSSD hodlá obhajovat post předsedy a být lídrem strany do nejbližšíc­h sněmovních voleb. Milan Chovanec Ambici být šéfem ČSSD nemá, pro Sobotku je však důležitým spojencem k tomu, aby mu pomohl získat podporu. Jiří...
Bohuslav Sobotka Příští rok na sjezdu ČSSD hodlá obhajovat post předsedy a být lídrem strany do nejbližšíc­h sněmovních voleb. Milan Chovanec Ambici být šéfem ČSSD nemá, pro Sobotku je však důležitým spojencem k tomu, aby mu pomohl získat podporu. Jiří...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia