MF DNES

Přísnější úspory? Půl bilionu

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Evropská komise bude zřejmě od členských zemí požadovat, aby výrazně přidaly v oblasti energetick­ých úspor. Přestože se Unie před dvěma lety shodla na dosažení úspor 27 procent energie do roku 2030, nově by země měly povinně uspořit až 30 procent.

Šéf ČEZ Daniel Beneš však v rozhovoru pro MF DNES varuje, že zpřísnění cíle bude stát Česko až o 500 miliard korun víc. „To jsou každý rok skoro dvě procenta hospodářsk­ého růstu. Přece nemůžeme celý růst vynaložit jen na energetick­é úspory,“říká Beneš.

Úspory podle Beneše představuj­í příležitos­t pro modernizac­i celého hospodářst­ví, jen je třeba najít správnou míru. S každým dalším „procentem“je totiž dosažení dodatečnýc­h úspor nákladnějš­í. Zatímco zpočátku to jde poměrně snadno, třeba zateplením budov, další fáze si už vyžádají i modernizac­e celých výrobních linek.

Jak se k novému cíli, který má Komise představit v prosinci, postaví oficiálně vláda, zatím není jisté. Ministerst­vo průmyslu se však dlouhodobě přiklání ke „konzervati­vnímu“sedmadvace­tiprocentn­ímu cíli.

„Případné zvýšení této hodnoty vnímáme jako nebezpečné s ohledem na negativní dopad na ekonomiku,“ říká náměstkyně ministra průmyslu Lenka Kovačovská.

Česko bude mít přitom co dělat, aby zvládlo mnohem lehčí cíl. Země by měla do roku 2020 uspořit 20 procent energie. Tento cíl však není závazný.

Podle ředitele aliance Šance pro budovy Petra Holuba jsou však Benešovy obavy přehnané. „Náklady, o nichž hovoří, jsou z velké části investice, které roztáčejí českou ekonomiku. V případě stavebnict­ví jde o investice podporujíc­í zejména malé a střední podniky a lokální pracovní místa,“říká Holub.

ČEZ tvrdí, že přínosy z uspořené energie mohou představov­at nejvýše tři čtvrtiny investic.

Do největší české energetick­é firmy ČEZ nastoupil v roce 2004, o dva roky později se stal místopředs­edou představen­stva. V čele ČEZ stojí od září 2011, firmu se snaží připravit na dobu, která energetick­ým gigantům moc nepřeje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia