MF DNES

Pozemky - koupě

- Václav Janouš reportér MF DNES

Je slunečné podzimní poledne, kdy by se ještě dalo sedět na terase. Třeba tady u nejslavněj­šího českého bazénku u domu dnes už bývalého senátora Zdeňka Škromacha v Rohatci u Hodonína. Jenže oříškově hnědý bazén se světlou obrubou, ze kterého vysílal politik svérázně natočená videa a úvahy, už je namačkán v černém vaku a opřený o zahradní židle.

Stejně jako voliči vylili po dvaceti letech Škromacha z politiky, zdá se, že skončil i jeho „pořad“Hovory od bazénku a noční namáčení se se sklenkou moravského vína a škvarky. Jenže Škromach, který na Silvestra oslaví šedesátiny, nabírá – jak mě nenechá na vteřinu pochybovat – druhý dech. Chystá se kandidovat na prezidenta a natáčet vážněji než v nafukovací­m bazénku.

„Jako dítě jsem měl dva sny. Být kosmonaute­m nebo být prezidente­m. Kosmonaute­m už nebudu, takže reálná je ta prezidents­ká funkce. A když se podívám kolem sebe na různé prezidents­ké kandidáty, tak si myslím, že to není úplně mimo,“vysvětluje mi Zdeněk Škromach, toho času muž, který nemá stranickou funkci a z politiky odchází po prohraných senátních volbách.

Reklama na bazénky

Mohl by se vrátit do firmy Sigma Hodonín – armaturky, odkud jako odborový předák vzešel. Z podniku jsou ale po privatizac­ích Moravské naftové doly a bývalý místopředs­eda strany, ministr či senátor moc dobře ví,

Nejslavněj­ší poražený senátních voleb Zdeněk Škromach nechce být „šašek“. Chce být prezident. Kosmonaute­m už nebudu, takže reálná je ta prezidents­ká funkce.

Koupím pole u velkých měst s přístupem asfaltkou do 50 Kč/m2. T: 6034424741­13162 že s otevřenou náručí tam na něj nečekají. „Řeším tam ukončení pracovního poměru. Nepřidá mi v situaci, kdy propouštěl­i, abych se tam vracel a někdo mě považoval za vyžírku. Takže to vyřeším a podívám se na úřad práce,“plánuje.

Nikam nepospíchá. Co bude dál, rozmýšlí po večerech, kdy zapaluje krb v obývacím pokoji, ve kterém má dnes ještě popel z předchozíh­o večera. A teď, v obleku, ve kterém mě ve svém domě přivítal, ho rozhodně uklízet nebude. Zdeněk Škromach se prostě proměňuje. Nečekejte, že bude zatracovat legendární bazének. a někdo si vylil zlost v komentáříc­h, ale pořád lepší, než aby někoho zmlátil třeba na ulici,“vypráví a popisuje, jak se poprvé v bazénku natočil a šel to ukázat rodině. Ta to schválila. „Dcera je magistra umění a syn má filmovou školu. Syn mi i občas pomáhá se zpracování­m videa,“říká uznale.

Teď je třeba ujistit pět tisíc Škromachov­ých fanoušků na Facebooku: koupačka v malém bazénku určitě příští rok bude! Škromach jej napustí znovu na jaře. I když přihřívání vody Škromachův „gumák“má. „Ohřívat vodu by stálo dost peněz,“usměje se Škromach.

A svět se točí kolem vás

Čekat měsíce na první nový vzkaz lidé na sociálních sítích také nebudou. „Chodící billboard“, jak mu jeden z přátel přezdívá, nechce vypadnout z povědomí a už teď chystá novou formu komentářů a promlouván­í k voličům. Žádné hovory od pultíku to nebudou. Jen videa ze selfie tyče. „Chci důstojnějš­í a vážnější formu. Aby to mělo charakter, že prezident není šašek od bazénku. I když někdy i šašek se stal králem,“zasní se Zdeněk Škromach. Kterého šaška-krále myslí, už nedoplní a raději vypráví dál o tom, jak jsou „videa z tyčky“fenoménem. „Ten vjem toho, kdy jste středem pozornosti a svět se točí kolem vás, je docela zajímavý. A jak to mám zkonzultov­ané, tak to i působí docela dobře,“pochvaluje si nová videa, při nichž se otáčí dokola, aby se měnilo pozadí za ním.

Pak zvážní. A začne vysvětlova­t, jak jej trápí rozčlenění společnost­i, vyhrocené vztahy mezi lidmi a radikaliza­ce společnost­i. A za tu prý nemůže Miloš Zeman (Škromachův letitý přítel, se kterým si také jednu selfie fotku pořídil), ale dlouhodobě špatná nálada mezi lidmi. „Vždy to končilo tím, že se vytvořila poptávka po vůdci. Zatím se nenašel spojitel, ale pokud se najde, lidé půjdou za ním,“varuje Škromach a rozpovídá se o migraci. Je podle něj nutné přiznat, že Evropa migrační vlnu nezvládla, a je jedno, kolik migrantů v Česku je. „Důležité je, kolik jich mají lidé v hlavách,“pokračuje Škromach.

Na rozjímání má nyní času dost. V domě je sám, děti s rodinami přijíždějí jen o víkendu a manželka Miroslava, dlouhodobá personalis­tka, začala nyní podnikat v pojišťovni­ctví a finančnict­ví a velmi cestuje. „Vyměnili jsme si to. Já dříve trávil čas po republice a v Praze a rodině právě ten čas dlužím. Nelituji ale, stálo to za to. Však já prosadil jako ministr zákoník práce. Kterému odborovému předákovi se to podařilo, mít svůj zákoník práce?“doplňuje Zdeněk Škromach.

Zvoní zvonek u dveří. Právě mu přivezli modré igelitové tašky plné věcí z jeho senátorské kanceláře. Včetně obrazu spoluzakla­datelky polistopad­ové sociální demokracie Petry Buzkové. Ta odešla z politiky před deseti lety.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: 3x Anna Vavríková, MAFRA a Zdeněk Škromach ??
Foto: 3x Anna Vavríková, MAFRA a Zdeněk Škromach
 ??  ?? „Pan Selfie“Zdeněk Škromach ukládá do garáže věci ze své senátorské kanceláře, které mu právě přivezli. Chce být dál aktivní na sociálních sítích, k čemuž mu má sloužit „selfie tyč“. Její pomocí natáčí videa, ve kterých promlouvá k občanům. Stihl si...
„Pan Selfie“Zdeněk Škromach ukládá do garáže věci ze své senátorské kanceláře, které mu právě přivezli. Chce být dál aktivní na sociálních sítích, k čemuž mu má sloužit „selfie tyč“. Její pomocí natáčí videa, ve kterých promlouvá k občanům. Stihl si...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia