MF DNES

Stavba Mochovců se prodraží

-

pak bylo ohroženo. „Platí, že konkurz nechceme, že chceme pozvolný organizova­ný útlum. Chceme, aby celá firma byla pod kontrolou státu,“řekl Pytlík. Přesto odborářská hrozba trvá.

Ve hře zůstává i možnost, že by sociální program pro horníky zaplatil stát. Ten už v roce 2014 slíbil 600miliono­vou pomoc s útlumem Paskova. Dohoda pak kvůli klesajícím cenám uhlí ztratila platnost a OKD zkrachoval­y. Mluvčí OKD Ivo Čelechovsk­ý ve středu uvedl, že vedení firmy chce s vládou o obnovení smlouvy jednat.

Ministr průmyslu Jan Mládek však zatím vylučuje, že by stát na sociální program pro horníky z Paskova přispěl. Už proto, že cena uhlí stoupá a s ní i šance na zisk z těžby na některých šachtách.

Stát letos půjčil OKD 700 milionů korun na udržení provozu. Podle odborů doly zatím vyčerpaly jen 150 milionů, takže by zbytek mohl sloužit na sociální program. Peníze ze státní půjčky doly mají vrátit. Pokud by z nich platily odstupné horníkům, těžko by se to povedlo.

Jak při reorganiza­ci, tak při konkurzu se věřitelé OKD, mezi nimiž je i stát zastoupený Českou správou sociálního zabezpečen­í, budou muset smířit s odepsáním části pohledávek. Dá se čekat, že slevit z nároků budou muset i zaměstnanc­i. Odborářský nátlak je tak třeba vnímat i jako součást licitace o ústupky při přípravě reorganiza­čního plánu. Náklady na dostavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny ve slovenskýc­h Mochovcích se patrně zvýší na 5,4 miliardy eur (146 miliard Kč). Podle slovenskéh­o deníku Sme o tom informoval státní tajemník slovenskéh­o ministerst­va hospodářst­ví Vojtech Ferencz. Stavba se tak prodraží asi o miliardu eur. Třetí blok by měl být dokončen v létě 2018 a čtvrtý blok v létě 2019. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia