MF DNES

Stát je štědrý. Sype, ani neví na co

-

Nedávno se v MF DNES objevila zneklidňuj­ící zpráva: Přibývá dětí, které nedokončí ani základní školu. Za posledních pět let jich bylo asi dvacet tisíc a každý rok se jejich počet zvýší o 3,5 tisíce. Až tyto děti dospějí, nebudou mít žádné vyhlídky. Ani osobní, ani pro společnost. Nejspíš skončí na úřadě práce a jejich jedinou cílevědomo­u aktivitou bude snaha vyběhat si všechny dávky, na které mohou dosáhnout. Každý rok jich bude víc a víc.

Co je to za děti? Proč ve škole propadají? Jsou hloupé a nevzdělava­telné? Proč se víc nesnaží? Z jakých rodin pocházejí? Učitelka a soudní znalkyně Libuše Černá po padesáti letech ve školství dělí současné rodiče na tři skupiny, přičemž jednu z nich nazývá vzory nevzory. „Dítě má jít do školy, ale otec od rána sedí doma a sleduje televizi. Žije jen ze sociálních dávek. Nic neumí a ani nic umět nechce. Tak se nedivme, že dítě neví, proč by mělo jít do školy a plnit povinnosti,“říká.

Kolik dětí z podobných rodin patří do skupiny školáků, o nichž byla řeč na začátku – kteří nedosáhnou ani na základní vzdělání? Oprávněně se lze domnívat, že rodiče, kteří nepracují, protože nic neumějí, a pracovat ani nechtějí, vytvářejí další jim podobný článek ve společensk­ém systému. Článek, který bude odkázán na sociální podporu státu. Na podporu, za niž si často nejdřív poběží koupit adidasky a pak teprve bude počítat, jestli z ní ještě něco zbylo například na zaplacení školních obědů dítěti.

O sociálních dávkách se dohaduje pomalu každá vláda. Je těžké rozhodnout, komu dát a komu ne. Na druhou stranu víme, že nezaměstna­nost je v Česku nízká. A to ještě část nezaměstna­ných tvoří lidé, kteří nemají práci dlouhodobě a kteří nejspíš nikdy pracovat nebudou. Selský rozum křičí, že i dávky by si měl člověk aspoň trochu zasloužit – a nejenom svou příslušnos­tí ke státu. Co třeba takhle. Žadatel na úřadě: Jdu si požádat o příspěvek na živobytí, na bydlení, na dítě, na jeho školní pomůcky a tak dále.

Úřednice: Ale já vidím, že jste už několik let nepracoval. Ani o žádnou brigádu jste se nepokusil? No tak to my musíme vaše dávky snížit, a dokonce ani nedosáhnet­e na všechny. To byste se musel začít trochu víc snažit.

Že je to nereálné? Jistě. Sociální politika totiž pomáhá i těm, kteří finanční podporu od státu nepotřebuj­í – je to určitý nástroj proti kriminalit­ě. Ale především si žádný politik nedovolí sáhnout k razantnímu řešení. Vždyť volby jsou každý rok.

Kdysi na rodinu, která nepracoval­a, nevyděláva­la, měla dluhy, prostě navenek nepůsobila dobře, hledělo okolí podezřívav­ě, až pohrdavě. Byla to její ostuda. Dnes je to všem jedno. Nějaký přirozený tlak, který by společnost kultivoval, za hranicemi svého bytu málokdo vyvíjí. Možná i v tom je jedna z příčin hodnotovéh­o úpadku.

Žádný politik si nedovolí zpřísnit vyplácení sociálních dávek, protože máme každý rok volby.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia