MF DNES

Dychtivá reportérka, která šlápla na minu a jen žasne

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Dokument Zákon Helena, jímž coby režisérka vstupuje do kin herečka Petra Nesvačilov­á, předkládá zvláštní úkaz. Vypovídá jeho autorka o policistce z názvu, nebo o podsvětí, které ji zjevně fascinuje? Nakonec hlavně o sobě.

Dopisy od Berdycha

„Úřední“hrdinkou je Helena Kahnová, která s kolegou dopadla desítky lidí kolem takzvaného Berdychova gangu, včetně vůdce samého. Ale právě David Berdych, který režisérce z vězení píše, že právě čte Dantovu Božskou komedii: „P. S. Nemůžeme si tykat?“, jako by Nesvačilov­ou postupně zajímal víc než Kahnová. A zdaleka nejen on.

Rozhodně za filmem stojí neskutečné množství práce a dojemně zarputilé, až dětsky čisté zvědavosti. Režisérka mluví s kdekým – škoda, že někteří neukazují tvář –a z otázek čiší, jak opravdově se snaží pochopit. Nikoli jeden konkrétní případ a jeho systém napojení na podplacené policisty, nýbrž motivaci.

Neboj, kočičko

Jenže s výjimkou přiznané inspirace filmem Zjizvená tvář slyší v podstatě monotónní písničku – Nechtěli jsme být jako ovce, dělali jsme to čistě pro peníze, ale pro pořádné prachy, ne takové, jaké si vyděláš. Naproti tomu policistka, která odhalila kolegy napojené na zločinecko­u síť, dostala za odměnu deset tisíc korun, takže i jeden z kriminální­ků projeví lítost nad nízkými platy strážců zákona. „Když je můžeš uplácet, těžko je potom můžeš respektova­t. Helena byla jediná, která nás dostala podle pravidel,“navozují zdání stavovské cti, jakési férové hry na zloděje a na četníky jako z klukovskýc­h zábav.

Režisérka vyloženě prahne po detailech a svou neodbytnos­tí dostane z ostrých chlapíků zajímavé drobnosti; třeba na téma strach. Ovšem jak se nadšeně vrhá do dráždivého světa zločinu, pomalu na hru přistupuje a sama nad sebou se občas pozastaví: „Zkusila jsem si zastřílet, až jsem se lekla, jak mě to bavilo.“Jako by si odmítala připustit, že vstoupila na minové pole; jednají s ní s laskavou přezíravos­tí, jenže náhle přijdou výhrůžky – a po nich vlastně stejně znepokojiv­é chlácholen­í: „Neboj, kočičko, měl jsem jen blbej den, já bych ti neublížil.“

Brali jsme jen šmejdům

Sebestyliz­ace někdejší galerky má dva zajímavé prvky. Jednak kuriózní pojetí morálky takřka v duchu zbojnickéh­o romantismu spravedliv­ých mstitelů – Nikdy jsme neunesli poctivého, brali jsme jenom šmejdům, kteří sami kradli, jednak nečekaný sklon k exhibici – aktéři se většinou předvádějí se zjevnou chutí, ačkoli by v daném prostředí člověk očekával spíše dveře i ústa zavřená na zámek.

S otevřeným hledím

Nesvačilov­á vytáhne z policistky hořké „už nikdy“a z podsvětí varování, že na Berdycha, jenž s vyšetřovat­eli spolupraco­val, už se po jeho propuštění „stojí fronta“. Nicméně to nejzajímav­ější díky způsobu, jak se mezi oba póly pohybuje a jak je komentuje, vypoví autorka o sobě. Film je neurovnaný, občas přepjatý, ale vyzařuje neskutečné osobní nasazení s otevřeným hledím, užaslýma očima a dychtivost­í mládí.

 ?? Foto: Background Films ?? Na vlastní kůži Režisérka Petra Nesvačilov­á si v rámci natáčení dokumentu vyzkoušela střelbu i sebeobranu.
Foto: Background Films Na vlastní kůži Režisérka Petra Nesvačilov­á si v rámci natáčení dokumentu vyzkoušela střelbu i sebeobranu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia