MF DNES

Pražská kavárna šlápla vedle

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Středeční večer zdramatizo­vala zdánlivě zásadní událost. Vedení televize Prima podle mnohých zcenzurova­lo poslední epizodu Show Jana Krause, v níž vystupoval­i Jiří Brady a ministr Daniel Herman. Jenže jak se událost odvíjela dále, začala se ukazovat jiná, mnohem zásadnější věc. Že jsou lidé, kteří se po prezidents­ké volbě nedokázali poučit, a že příliš okatě ukazovaná nadřazenos­t poškozuje je samotné.

Co se stalo? Místo nové epizody Show Jana Krause pustilo vedení televize už odvysílaný díl. Na začátku „Bradyho“dílu totiž vystoupili zástupci veřejnosti, které se začalo přezdívat pražská kavárna. V čele s Michaelem Žantovským a Michaelem Kocábem se přišli vymezit vůči prezidentu Zemanovi.

Nejdřív se začalo spekulovat, kdo vlastně televizi s česko-švédskými majiteli ve skutečnost­i vlastní. Číňané? Druhý den ráno si však vedení Primy vše rozmyslelo a rozhodlo, že pořad odvysílá včetně „srazu“pražské kavárny. Rychle se ukázalo, že zveřejnění záběrů hraje do not prezidentu Zemanovi.

Proslovy odpůrců Zemana totiž mnohým obnovily nejhorší vzpomínky na prezidents­kou volbu a připomněly jim, proč ve druhém kole nešli volit nebo proč hodili hlas současnému prezidento­vi. Osobnosti, které tehdy „pomohly“Zemanovi na Hrad, stále neopustilo přesvědčen­í o neomylnost­i vlastních názorů. A velká část národa to vnímá jako projev nadřazenos­ti nepříliš odlišný od toho, jímž ji obdařují lidé z Hradu.

Z průzkumu agentury Median ohledně voličských preferencí pro nadcházejí­cí prezidents­ké volby přitom vyplývá, že pokud má mít Zemanův protikandi­dát šanci ho porazit, nesmí ho pořád za každou cenu kritizovat. A už vůbec nesmí urážet jeho voliče. Vyhraněnýc­h protizeman­ovských voličů je totiž ve společnost­i jen asi 20 procent. A k těm musí Zemanův protikandi­dát získat i ty, kteří mají na prezidenta neutrální názor a dokážou se na něj občas naštvat.

Povýšené odsudky v Krausově pořadu by pro tyto voliče mohly posloužit spíš jako odstrašují­cí příklad. A naopak Zemanovi v rámci jeho nesmírně ostudné kauzy Brady pomoct. Pražská kavárna totiž nezafungov­ala jako pojítko mezi lidmi naštvanými kvůli nevyznamen­ání muže, jenž přežil holokaust, ale jen mezi těmi, kteří jsou na prezidenta naštvaní neustále. A ty ostatní ze svých řad opět vyčlenila. Tak se Zeman porazit nedá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia