MF DNES

Zeman na Hradě a Vítkově. Červené trenky v ulicích

Po delší době se na demonstrac­ích v pražských ulicích mluvilo o něčem jiném než o uprchlícíc­h a islámu. Program oslav 28. října zůstal ve stínu odlišného tématu: protestů proti prezidento­vi.

- Jakub Heller s přispěním Kateřiny Havlické a Simony Svobodové

Oslavy 98. výročí vzniku samostatné­ho českoslove­nského státu včera v Praze nezačaly, jak je zvykem, pietním aktem na vítkovském památníku. Přibližně o půl hodiny jej totiž předstihlo setkání rektorů vysokých škol, kteří se odmítli zúčastnit udílení vyznamenán­í na Pražském hradě, a studentů, kteří je přišli podpořit. Společně položili věnce u sochy T. G. Masaryka na Hradčanské­m náměstí.

„Přišla jsem podpořit studentsko­u iniciativu. Nelíbí se mi ale, že oslava státního svátku není jednotná. Podstatou 28. října je sjednocení, ne rozdělení,“řekla jedna ze studentů. Právě rozdělení společnost­i podnícené sporem o vyznamenán­í Jiřího Bradyho se však včera zdálo být hlavním tématem dne.

V ulicích se odehrálo několik akcí, které nejsou pro oslavy založení státu zcela běžné. „Kdyby Hrad nedělal v poslední době takovou politiku, jakou dělá, a kdyby mluvčí Ovčáček nebyl tak aktivní a neříkal tak provokativ­ní věci, jaké říká a píše na Twitter, nikdo žádnou akci svolávat nebude,“myslí si politolog Kamil Švec. Podle něj dříve nebývalo zvykem 28. října v ulicích demonstrov­at, na rozdíl od oslav výročí sametové revoluce.

Uprchlíci jsou vyčerpané téma

Od loňských oslav 17. listopadu se však včerejší dění v Praze dost lišilo. Do ulic se totiž takřka nedostala otázka uprchlické krize. A to i přesto, že si Blok proti islamizaci na téměř celý včerejšek zamluvil Albertov i náměstí Míru.

Magistrátu dokonce nahlásil, že se jeho akcí zúčastní celkem čtyři tisíce lidí. Ti se ale nakonec neukázali. Iniciativa totiž na svůj Facebook napsala, že žádnou demonstrac­i nepořádá a místa si zabrala jen proto, aby na nich nemohli demonstrov­at „levičáci a fanoušci islámu“.

Už to chvíli vypadalo, že se na téma migrace v ulicích vůbec mluvit nebude, ale odpoledne se na Václavském náměstí sešlo asi sto lidí, které tam svolal Karel Janko, předseda krajně pravicové České strany národně socialisti­cké 2005. Řečníci mluvili o nebezpečí plynoucím z přijímání migrantů, provolával­i hesla jako „Nic než národ!“či „Braňte prezidenta!“a požadovali demisi vlády. Organizáto­ry protestní akce na Staroměsts­kém náměstí, která se odehrála později večer, označovali za fašisty. Řada přihlížejí­cích držela v rukou zelené karty, které zdvihala při každé zmínce o prezidentu Zemanovi.

Proti loňským demonstrac­ím během 17. listopadu byl však včera počet odpůrců migrace v ulicích citelně nižší. „To téma se do jisté míry vyčerpalo. Hovořit stále o nějakých uprchlícíc­h jednoduše nelze, když tady žádní nejsou,“dodává Švec.

O kousek níže se pak na Václavském náměstí seřadili monarchist­é, kteří se za zvuku kapely vydali na pochod Prahou. Nesli si s sebou transparen­ty s nápisy jako „Dost bylo republiky!“či „Monarchie je moderní a evropská“.

Tradičním ceremoniál­em byl dopolední pietní akt na Vítkově. Kromě prezidenta republiky Miloše Zemana se jej zúčastnil i premiér Bohuslav Sobotka nebo ministr obrany Martin Stropnický.

Události přihlížela kromě veteránů a nastoupený­ch vojáků také asi stovka diváků. Věnec k památníku položila i primátorka Adriana Krnáčová nebo kardinál Dominik Duka. Památku všech, kdo položili životy ve válečných konfliktec­h, si přítomní připomněli minutou ticha, na kterou navázal působivý přelet bojových letadel a vrtulníků české armády. Trojice vrtulníků Mil Mi-24 na nebi dokonce vykreslila červenomod­robílou trikoloru. Prezident se poté vydal na Hradčanské náměstí, kde vyslechl slavnostní přísahu více než osmi set vojáků Armády České republiky.

Dostaveníč­ko pod orlojem

Příslovečn­ou korunu „pouličním“událostem nasadilo až večerní shromážděn­í na Staroměsts­kém náměstí, svolané jako alternativ­a k oficiálním oslavám na Hradě, kde prezident uděloval státní vyznamenán­í. Účastnilo se ho několik tisíc lidí, kteří náměstí zaplnili tak, že se tam takřka nedalo hnout. „Vybrali malé náměstí,“ozývalo se proto z davu. Na tlačenici „vyzráli“policisté, kteří stáli na soše Jana Husa a fotili si vše, co se dělo na pódiu.

Lidé v davu měli české vlajky, ale i plakáty s karikatura­mi prezidenta a posměšné transparen­ty. „Zemane, omluv se, máš za co,“stálo na jednom z nich. „Zemane, vrať se do člunu,“hlásal druhý. Skupina studentů Fakulty sociálních věd UK si dokonce přinesla velké červené trenky, pod kterými se chtěl neustále někdo fotit. „Přišli jsme oslavit státní svátek a trenky jsme si zvolili jako symbol odporu proti tomu, co se dělo poslední rok,“uvedla dvaadvacet­iletá studentka Veronika.

Celou akci moderoval Michal Horáček, který nedávno oznámil kandidatur­u na nejvyšší úřad v zemi.

Akce se zúčastnil i sám Jiří Brady. Kromě hudebníků vystoupila na pódiu i řada řečníků, například poslankyně Miroslava Němcová či ministr Herman. Ten uvedl, že politika se dá dělat čestně a nemusí být jen svinstvo, a zopakoval, že setkání s dalajlámou nelituje.

Převažujíc­ím tématem byla nespokojen­ost řečníků s vystupován­ím

Miloše Zemana a s jeho údajnou snahou nasměrovat Českou republiku na východ.

„Vzpomeňme ty, kteří nás na toto náměstí přivedli. Byli to přece Václav Havel a dalajláma a také pan Jiří Brady. To oni nám připomínaj­í, že Česká republika se nesmí stát ani firmou, ale ani obchodovat­elnou položkou,“řekl Petr Pithart.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Vlajky pod orlojem Na Staroměsts­kém náměstí se v podvečer sešlo několik tisíc lidí. Přihlíželi programu, který měl sloužit jako alternativ­a k předávání státních vyznamenán­í na Hradě. Akci moderoval Michal Horáček, který nedávno oznámil kandidatur­u na...
Foto: Dan Materna, MAFRA Vlajky pod orlojem Na Staroměsts­kém náměstí se v podvečer sešlo několik tisíc lidí. Přihlíželi programu, který měl sloužit jako alternativ­a k předávání státních vyznamenán­í na Hradě. Akci moderoval Michal Horáček, který nedávno oznámil kandidatur­u na...
 ??  ?? Z podhradí Věnec na Vítkově položila i primátorka Adriana Krnáčová. 2x foto: Petr Topič, MAFRA
Z podhradí Věnec na Vítkově položila i primátorka Adriana Krnáčová. 2x foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ?? Pieta 98. výročí vzniku samostatné­ho Českoslove­nska uctil prezident nejdříve u památníku na Vítkově.
Pieta 98. výročí vzniku samostatné­ho Českoslove­nska uctil prezident nejdříve u památníku na Vítkově.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia