MF DNES

Na sté výročí se chystá muzeum a Obecní dům

-

Včerejší oslavy založení českoslove­nského státu se svým průběhem značně lišily od těch v předešlých letech.

V to samé však doufají i organizáto­ři oslav této historické události, které Prahu a Českou republiku čekají za dva roky. Nutno nicméně dodat, že by se podle nich měly odlišovat ze zcela jiného důvodu. Půjde totiž o kulaté, sté výročí.

I z toho důvodu se v roce 2018 nebude slavit jen v jediný říjnový den, ale po celý rok. Jedním z hlavních bodů bude velkolepá výstava, na které již dnes pracuje Národní muzeum ve spolupráci se Slovenským národním muzeem a dalšími českými i slovenským­i institucem­i. „Chceme ji pojmout tak, aby představil­a všechny podstatné události, které se za posledních sto let na našem území staly,“říká Michal Lukeš, ředitel Národního muzea. Výstava podle něj bude mít dvě tematické linky.

První z nich se bude věnovat velikánům českoslove­nských dějin dvacátého století, počínaje T. G. Masarykem. „Zároveň však výstava těmi sto lety provede návštěvník­y i pomocí příběhů obyčejných lidí. Ukáže, co pro tyto lidi vlastně život v Českoslove­nsku od první světové války až do roku 1993 znamenal, včetně všech peripetií a změn režimů,“dodává Lukeš. Výstavu bude po celý rok doprovázet program, na jehož podobě se však zatím pracuje.

Oslavy začnou v Bratislavě

Vernisáž hlavní výstavy proběhne v dubnu 2018 na Bratislavs­kém hradě a několik dní před 28. říjnem se expozice přesune do budovy Národního muzea na Václavském náměstí, která v tu dobu již bude opravená.

Pozadu nechce zůstat ani magistrát. „Vzniká komise, která bude mít oslavy na starosti. Chceme je pojmout podobně jako letošní oslavy 700. výročí narození Karla IV.,“říká radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalic­e). Město bude při tvorbě programu spolupraco­vat s Univerzito­u Karlovou, Akademií věd, Národní galerií a dalšími institucem­i. Vzhledem k tomu, že Praze patří Obecní dům, ve kterém byla vyhlášena samostatno­st českoslove­nského státu, stane se centrem oslav právě tato památka. V plánu jsou tematické výstavy, koncerty, diskusní panely i divadelní hry.

Zatím není jasné, kolik peněz Praha na oslavy vyčlení. Na „karlovské“akce letos přispěla pětadvacet­i miliony korun. (hel)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia