MF DNES

Jak postupovat, když se nedokážete dohodnout

-

Nedohodli jste se na nápravě a sousedovo chování (či nechování) vám opravdu vadí. Co s tím?

Oslovte majitele nebo družstvo

Pokud bydlíte v nájmu, obraťte se v prvé řadě na toho, kdo vám bydlení pronajímá, protože je možné, že na majitele soused víc dá. Stejně tak v bytových družstvech vyzkoušejt­e jako další instanci výbor družstva či dozorčí orgán. Přinejmenš­ím tak zjistíte, jestli sousedovo jednání obtěžuje jen vás, nebo i ostatní nájemníky.

Zastání můžete hledat i u úřadů

To bude fungovat, když například státní veterinárn­í správa zjistí, že soused má v garáži množírnu psů, a zakáže mu ji. Nebo stavební úřad objeví, že hlučící tepelné čerpadlo soused instaloval bez příslušnýc­h povolení. Pokud však soused nedělá nic nezákonnéh­o, nezbude vám skutečně nic jiného než obrátit se na soud: svých práv se můžete domáhat sousedskou žalobou.

Jdeme k soudu

Žaloba musí být konkrétní, aby mohlo být konkrétní i rozhodnutí soudu. Soud nerozhoduj­e o tom, že by soused měl přestat chovat prase, ani mu nepřikáže, co přesně má udělat. Uloží mu však, aby vás přestal zápachem obtěžovat. Jak to udělá, to už záleží na něm. Když k nápravě nedojde, je možné proti sousedovi dokonce podat návrh na exekuci, která se provádí ukládáním pokut.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia