MF DNES

Co když vlastníme dům napůl

- Ondřej Preuss, Dostupny Advokat.cz

Když mám s někým nemovitost napůl a rozhodnu se svoji část prodat – má druhý spolumajit­el nějaké přednostní právo? Nebo ho mohu prodat nezávisle na něm?

Zákonné předkupní právo z nového občanského zákoníku zmizelo, takže když se rozhodnete prodat svou část nemovitost­i, můžete tak učinit bez ohledu na spolumajit­ele. To může vést ke sporům, které hodnotu nemovitost­i mohou i podstatně snížit. Ačkoli zákon na předkupní právo nepamatuje, lze je zřídit smlouvou a pojistit se tak pro případ, že vám toto některý ze spolumajit­elů provede. Když mám s někým například chatu napůl, musíme se dohodnout na tom, jak ji budeme využívat a obhospodař­ovat. Když se někdo „neúčastní“, má ten druhý nárok na nějakou náhradu výdajů (sekání trávy, natírání plotu apod.)?

Obecně platí, že každý spolumajit­el se účastní na využívání, obhospodař­ování a opravách společné věci v rozsahu svého podílu. V případě opravy nemovitost­i pak ostatní spoluvlast­níci mají právo na úhradu vynaložený­ch nákladů od těch společníků, kteří se neúčastní. Obecně často platí, že běžné náklady na obhospodař­ování věci (typicky sekání trávy) nesou ti spoluvlast­níci, kteří věc užívají nejvíce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia