MF DNES

I Uličný se naučil paragrafy

Předseda discipliná­rní komise Richard Baček vysvětluje, jak trestá fotbalové přestupky

- Petr Šedivý fotbalový redaktor MF DNES

Od začátku sezony vydaly prvoligové kluby na pokutách za chování svých fanoušků téměř milion korun. Další desítky tisíc zaplatili za prohřešky přímo fotbalisté, naposledy sparťan Costa za zdvižený prostřední­ček v zápase proti Plzni.

„Jsou velké rozdíly mezi tím, jak k této problemati­ce jednotlivé kluby přistupují,“říká Richard Baček, předseda discipliná­rní komise Ligové fotbalové asociace.

Nejvyšší částky zaplatily Slavia a Sparta. Znamená to, že mají nejhorší fanoušky?

Neřekl bych nejhorší, ale mají fanoušky, kteří páchají nejvíc discipliná­rních přečinů. Lépe řečeno, mezi fanoušky mají poměrně aktivní skupinu, která dělá problémy. Když navštívím zápasy těchto klubů, tak většina fanoušků fandí perfektně a devadesát pět procent z nich je slušných. Ale je tam skupinka, která dělá binec a s níž si ty kluby budou muset poradit.

Jak?

Při udělování trestů hodnotíme i to, jakým způsobem kluby s fanoušky komunikují. Jsou kluby, které se snaží své ultras usměrnit. Ale také najdeme kluby, které komunikaci podceňují.

Ale hostující klub přece nezabrání, aby fanoušci zapálili dýmovnici.

Vím, že tomu nemůže zabránit. Jedině nějakou „otcovskou“domluvou. Ve fotbale se obecně prosadil koncept objektivní odpovědnos­ti za chování fanoušků. To jsme si nevymyslel­i my, ale prosazuje se to v rámci celé UEFA. Hostující klub se může dohodnout s pořadatele­m, že lístky do svého kotle bude prodávat sám, a tak si ohlídá, kdo tam půjde. Objektivní odpovědnos­t je alfa a omega všeho a profesioná­lní kluby se tomu musí přizpůsobi­t.

Slavia i Sparta dostaly tresty většinou za venkovní zápasy. Není to důkaz, že podmínky pro hostující fanoušky jsou často nevyhovují­cí?

I to samozřejmě bereme do úvahy. Pokud zahajujeme discipliná­rní řízení za nesportovn­í chování fanoušků na cizím stadionu, zpravidla zahajujeme řízení i s domácím klubem za porušení pořadatels­ké služby. Na druhou stranu, když prohlídky u vstupu trvají déle a fanoušci nestihnou začátek zápasu, tak to nemůže být omluva, že pak něco házeli na hřiště.

Jak určujete výši pokut?

Stanovili jsme si základní kritéria. Komise se nezabývá každým discipliná­rním proviněním, když nemá takovou intenzitu, aby vedlo k uložení relevantní­ho trestu. Jednoduše řečeno – méně závažnými skutky, které jsou na hraně, se nezabýváme.

A ty závažné?

Pokud se stane něco, co vede k ovlivnění utkání nebo může ohrozit zdraví hráčů či diváků, tak to trestáme přísně. Je také rozdíl, zda se provinění stane v nejvyšší fotbalové soutěži, či v té druhé. To je také důvod, proč jsou rozdílné finanční

tresty v případě vběhnutí fanoušků na hrací plochu, jako jsme to viděli v utkáních Sparty a Baníku.

Máte na výběr i jiné tresty. Sparťan Costa musí kromě zaplacení padesátiti­sícové pokuty za zdvižený prostřední­ček vést tři tréninky mládeže.

Dáváme to jako možnost, aby potrestaní hráči při tréninku ukázali, že jsou schopni reflektova­t své chování. Navíc to má i výchovný účinek, protože mezi mladé hráče přijdou třeba reprezenta­nti. Necháváme si poslat zprávy, jak takový trénink proběhl a co se při něm stalo. To je stejné jako obecně prospěšné práce, třeba hrabání listí.

Tento trest dostali i Lukáš Vácha a Tomáš Koubek za výroky proti rozhodčí Lucii Ratajové. Ať už byly jejich komentáře jakkoliv hloupé, nejde o potlačován­í svobody slova?

Vůbec ne. Nikdo je nenutí, aby byli členy FAČR a hráli fotbal, ale pokud jsou členy profesioná­lní fotbalové organizace, do které vstoupili dobrovolně, tak přijali určitá pravidla. A fotbal si jako dobrovolná organizace nebo spolek stanovil pravidla, že jeho členové se budou vůči ostatním členům nějak chovat. Nechci spekulovat...

... co myslíte?

Kdyby hráči řekli, že nesouhlasí s výroky rozhodčí, a nepoužili ten dehonestuj­ící obsah, tak by to třeba bylo v pořádku. Ale způsob, jakým se vyjádřili, byl urážlivý a nepatří do profesioná­lního sportu.

Novým členem komise je bývalý trenér Petr Uličný. Jaký má ve skupině právníků úkol?

Když jsem skládal komisi, chtěl jsem někoho s nedávnou praxí ze hřiště. Bývalého hráče nebo trenéra. Jeho úloha je významná, protože přináší praktický pohled někoho, kdo má bezprostře­dní zkušenost ze hřiště. Přináší jiný pohled na některé věci než právníci.

Musel se naučit fotbalové řády?

Naučit se to musel, ale ze znalosti paragrafů ho nezkouším. Když jednáme, tak se do těch diskusí velmi aktivně zapojuje. Má to nastudovan­é, ale právní odborník to samozřejmě není.

Ve fotbale je velmi oblíbený. Baví i komisi veselými historkami?

Baví. Je s ním radost být a spolupraco­vat. Je to velmi vtipný člověk. A to je dobře. Když máme vážnou debatu a točíme se v argumentec­h, tak on to dokáže velmi vkusně odlehčit. Je sice právně laickým prvkem, ale do komise skvěle zapadá.

 ?? Foto: Ligová fotbalová asociace ?? Tak co tam dnes máme... Richard Baček vede discipliná­rní komisi fotbalové asociace, jež sleduje chování hráčů na trávníku i diváků v hledišti. Pokud nejsou v souladu s paragrafy, uděluje tresty.
Foto: Ligová fotbalová asociace Tak co tam dnes máme... Richard Baček vede discipliná­rní komisi fotbalové asociace, jež sleduje chování hráčů na trávníku i diváků v hledišti. Pokud nejsou v souladu s paragrafy, uděluje tresty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia