MF DNES

Armáda chce cvičit na pozemcích, jichž se zbavila

- — Petra Klimková — Ivana Karásková

Přestože včera ráno leželo na Lysé hoře pět centimetrů sněhu a pod bílým popraškem zmizel i Šerák a hřebeny Krkonoš, v nadcházejí­cím měsíci si mnoho sněhu asi neužijeme. V první půlce listopadu sice nějaké sněhové vločky zřejmě spadnou, ale na lyžování to rozhodně nebude. Letošní listopad se tak nebude lišit od většiny těch, které si lidé pamatují po roce 2000, výrazněji se vymyká jen rok 2010.

Letos meteorolog­ové avizují veskrze fádní měsíc s konstantní­mi teplotami. Tím, že se jeho první půlka očekává spíše pod průměrem a druhá má být zase teplejší, než je v té době běžné, ve výsledku by mohlo být celý měsíc víceméně stejně. Teploty se budou pohybovat mezi průměrnými dvěma až čtyřmi stupni. A jen prvních deset dnů má pršet o něco více než obvykle.

„Vzpomínám, že ještě v devadesátý­ch letech bylo na konci října listí ze stromů už spadané, zatímco teď je ho půlka ještě na stromech. Zejména posledních pět let se totiž teplé počasí posouvá do čím dál pozdějších dnů,“podotýká Petr Dvořák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Série teplých zim od roku 2011

I říjen bývá relativně teplejší než dříve. V roce 2011 na začátku tohoto měsíce teploměr v Praze dokonce ukázal 24 stupňů Celsia. A poté následoval­a i série teplých zim, přičemž taková má být i ta letošní.

Meteorolog­ové se sice tradičně brání dlouhodobě­jší prognóze, ale z modelu, který provozuje americká meteorolog­ická služba, vyplývá, že teplotně nadprůměrn­é má být celé období od prosince až do dubna.

„Já ale pokaždé varuji, aby to lidé chápali jen jako orientační předpověď. Situace se může jakkoliv změnit. Tak jako ekonomové nemohou predikovat dlouhodobě třeba kurz

Vojáci se ani ne před rokem zbavili osídlených území výcvikovéh­o prostoru Libavá – teď však zjišťují, že jim tato místa chybějí.

Armáda má zájem cvičit například na pastvinách, které nyní patří nově vzniklé obci Město Libavá. Na zdejším obecním úřadě letos o tuto možnost žádali dělostřelc­i, spojaři, výsadkáři i průzkumníc­i.

„Žádají nás, jestli jim umožníme výcvik na našich pozemcích. Teoreticky by měli hledat jiná místa, ale jsou už tak zvyklí, ušetří jim to čas,“myslí si starostka Města Libavá Štěpánka Tichá.

Vojáci své žádosti zdůvodňují například tím, že ve zmenšeném výcvikovém prostoru není dost velká louka, na kterou by mohli hromadně seskočit výsadkáři.

Armáda však má zájem i o obnovení provozu střelnice v Loučce na Přerovsku – a tam narazila.

„Šedesát let jsme tady žili jako ve druhé světové válce. Neustále se tu střílelo. Teď jsme rádi, že máme klid, a nechceme o něj přijít,“řekl předseda osadního výboru v Loučce Josef Suchánek.

Armáda by v případě výcviku na této střelnici musela dodržovat civilní předpisy, jiné, než jaké platí na jejím území. Obec se zúčastní správního řízení a dá se očekávat, že místní budou důrazně proti.

Vojenský prostor Libavá zeštíhlel od ledna proto, že se ministerst­vo obrany rozhodlo přizpůsobi­t velikost vojenských újezdů skutečným potřebám armády. Z Libavé se vyčlenilo pět sídel, v nichž žije dohromady přes tisíc lidí. dolaru, tak také do počasí mohou zasáhnout nečekané vlivy. Představte si třeba, že do sklenice s vodou kápnete inkoust. A uděláte to přesně stejně s několika jinými sklenicemi. Pokaždé vám přitom kapka na hladině udělá jiný tvar,“ilustruje složitost dějů v atmosféře Dvořák.

Počasí má jistou setrvačnos­t. Když se podíváme na dny rovnodenno­sti, v čase té jarní v březnu bývá průměrná teplota jen kolem osmi stupňů. Kdežto během té podzimní v září to jde až k 17 stupňům.

Listopadov­é rekordy

Nejvyšší téměř letní teplotu 24 stupňů zaznamenal­i 1. 11. 1928 v Klatovech. V Hejnicích naměřili 16. 11. 2006 20,2 stupně a v Moravských Budějovicí­ch na svatého Martina 11. 11. 1977 19,2 stupně. Mrazivé teploty spadají obvykle do poslední dekády listopadu. Nejnižší teplotu minus 29,5 stupně naměřili 29. 11. 1989 na Jezerní slati na Šumavě.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia