MF DNES

Austrálie chce přitvrdit. Ilegálové doživotně nepřekročí hranici

Australská vláda chce přitvrdit politiku vůči ilegálním migrantům. Ty, kteří se pokusí o nezákonný přechod hranic, nevpustí do země ani jako turisty.

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

Austrálie o víkendu oznámila, že hodlá přitvrdit ve své protiimigr­ační politice. Odmítnutým žadatelům o azyl, kteří se pokusili dostat do země nelegálně, chce udělovat doživotní zákazy cest do Austrálie. Nebudou smět přijet už ani jako turisté a podnikatel­é či prostředni­ctvím sňatku s australský­m občanem. Jak napsala agentura AP, cílem je přimět migranty hlavně ze zemí Asie, Blízkého východu a Afriky, aby ještě více zvážili, zda budou využívat služeb pašeráků a pokoušet se do země dostat ilegálně.

Australský premiér Malcolm Turnbull hodlá návrh předložit parlamentu k projednání už příští týden. Podle něj nová opatření budou znamenat mnohem férovější přístup k těm uprchlíkům, kteří postupují legálně a žádají o vízum.

„Štědrý humanitárn­í program a harmonická multikultu­rní společnost závisí na tom, zda australská vláda dokáže ohlídat hranice,“zdůraznil premiér. Jak dodal, je třeba poslat pašerákům lidí i jejich pasažérům jasný vzkaz, že už nikdy nebudou mít šanci do země vstoupit legálně.

Oznámení australské­ho premiéra přichází tři roky poté, co země zavřela dveře všem migrantům snažícím se připlout na lodích. Ve snaze zmírnit příval migrantů a také zabránit jejich utonutí na pašeráckýc­h bárkách v oceánu jsou nelegální migranti odsouváni na ostrov Nauru nebo na ostrov Manus, který patří Papui-Nové Guineji. Oběma státům, kde mohou běženci zůstat, požádat o azyl v jiné zemi anebo odkud se mohou vrátit do země původu, Austrálie za zadržování migrantů platí. Zákaz vstupu do Austrálie se bude vztahovat už i na ně, výjimku budou mít jen lidé mladší 18 let.

V letech 2007 až 2013 připlulo do Austrálie podle agentury AP na lodích zhruba 51 000 žadatelů o azyl. Od roku 2014, co země zpřísnila opatření, se už však žádné pašerácké lodi nepodařilo vysadit lidi na australské­m břehu. Organizace na obranu lidských práv za to Austrálii kritizují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia