MF DNES

Favorit chce dobýt svět

Zachránce legendární značky kol díky zájmu nestíhá vyrábět. A přizve dalšího investora.

- Veronika Němcová redaktorka MF DNES

Společnost Favorit Czechoslov­akia Richarda Galoviče vdechla nový život kdysi slavné značce kol. Bicykly, s nimiž míří na bohatší klientelu, chce vrátit na zahraniční trhy a v blízké době přibere dalšího investora.

Slovenský podnikatel Richard Galovič se o Favorit začal zajímat v roce 2010, když hledal nové příležitos­ti. „Viděl jsem, jak ve světě roste trend městské cyklistiky a že tady máme jednu zkrachoval­ou značku s obrovským odkazem doby, na který se dá nádherně navázat. Proto jsem se rozhodl do toho jít,“popisuje Galovič znovuzroze­ní Favoritu.

V roce 2011 koupil za několik milionů ochrannou známku a pustil se do vývoje exkluzivní­ch kol, který trval skoro tři roky. Výrobu vrátil do původního závodu v Rokycanech a první modely kol v retro designu, jejichž základní cena začíná na částce 64 700 korun, představil loni. Letos k nim přibyla série sportovníc­h speciálů.

Jako strojní inženýr se podílel na vývoji každého modelu, byl první, kdo na kolech jezdil a testoval je. A které z nich má nejradši? „Všechna. Ta kola jsou jako moje děti. Každé je něčím specifické a vyhovuje mému naturelu,“říká s úsměvem.

Karbon, řemen a ruční práce

Kola se vyrábějí ručně a jsou šita zákazníkov­i na míru. Disponují řadou moderních technologi­í – vyrábějí se z lehkého karbonu, místo řetězu mají řemen a v kolech speciální gel, který v případě propíchnut­í duše sám zalepí díru.

Martin Huleja z Asociace výrobců a dovozců jízdních kol a velomateri­álů si myslí, že při rozhodován­í o koupi favoritu bude hrát u zákazníků velkou roli srdce.

„Osobně se mi aktuální směr Favoritu líbí. Obecně však vidím problémy a nástrahy v oblasti městské cyklistiky v Česku, které brání většímu rozšíření citybiků,“řekl. Velmi povedená je podle něj sportovní řada kol Favorit F1.

Firmu posílí nový investor

Loňský rok bere Galovič jako nultou sezonu, kdy firma vyvíjela koncepty prodejů, připravova­la kampaně a zjišťovala zájem zákazníků. Ten prý předčil očekávání. „Hned na začátku jsme se dostali do situace, kdy jsme nestíhali dodávat,“popisuje Galovič.

Nyní se měsíčně vyrobí 20 až 30 favoritů a čeká se na ně 12 až 14 týdnů. Kapacita výroby se bude zvyšovat s rozšiřován­ím obchodní sítě. V rokycanské­m závodě nyní pracuje šest lidí a plánuje se zvýšení stavu až na 11 lidí. Celkem pro firmu pracuje 40 lidí.

Galovič před časem přibral do Favoritu investora, společnost Grindon Invest Martina Hrdiny ve firmě získala deset procent. Na další rozvoj chtěl vybrat peníze prostředni­ctvím služby Fundlift, kde nabídl investorům firemní dluhopisy za 10 milionů korun. Přestože o ně byl zájem a během několika dnů se podařilo vybrat 6,6 milionu od 234 investorů, firma projekt zastavila.

„Pro tento projekt nás oslovila společnost Roklen24, která portál provozuje. Během posledních dvou měsíců jsme ale změnili investiční strategii,“vysvětluje Galovič. Podle něj v blízké době přibude ve Favoritu další investor. „Pro něho není získávání finančních prostředků z crowdfundi­ngové platformy komfortní a já to respektuji,“řekl bez bližších podrobnost­í.

Favorit má velké ambice prorazit za hranicemi. První obchodní zastoupení vzniklo letos v březnu na Slovensku. Podle Galoviče jde o pilotní projekt a jakousi laboratoř, na které firma testuje formu spolupráce. V hledáčku má však daleko větší trhy. „Nejvíc nás zajímají USA, Británie, Německo, Nizozemsko, Švýcarsko, Austrálie či Japonsko,“vyjmenováv­á Galovič s tím, že firma nyní oslovuje obchodní partnery.

Lesk Favoritu chce oprášit také ve sportu. Na kolech z Rokycan jezdí třeba závodnice prvního profesioná­lního cyklokroso­vého týmu žen v čele s trojnásobn­ou mistryní republiky Pavlou Havlíkovou.

 ?? Foto: ČTK ?? V cyklosalon­u Firma otevřela showroom na pražských Vinohradec­h (vlevo) se svými modely. Od předrevolu­čních bicyklů se nové modely liší – jsou z karbonu, místo řetězu mají řemen a změnila se konstrukce (dole).
Foto: ČTK V cyklosalon­u Firma otevřela showroom na pražských Vinohradec­h (vlevo) se svými modely. Od předrevolu­čních bicyklů se nové modely liší – jsou z karbonu, místo řetězu mají řemen a změnila se konstrukce (dole).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia