MF DNES

Cena pro autisty i fotbalisty

- — Mirka Spáčilová

Loni porota festivalu dokumentů nevyhlásil­a v domácí soutěži Česká radost vůbec žádného vítěze, letos si to vynahradil­a – vyhrály hned dva snímky.

Konkrétně FC Roma, příběh fotbalovéh­o týmu bojkotovan­ého kvůli romským hráčům, který natočili Rozálie Kohoutová a Tomáš Bojar, a Normální autistický film, jenž v režii Miroslava Janka nachází nezvyklý pohled na autismus coby projev odlišnosti. „V Jankově pohledu se jinakost stává výjimečnos­tí, FC Roma zase zosobňuje protirasis­tický film bez potřeby odvolávat se na pozitivní stereotyp,“shrnula své rozhodnutí porota. Oba vítězné snímky už před jihlavskou soutěží prošly karlovarsk­ým festivalem.

Divákům se nejvíce líbil jiný domácí dokument – Miluj mě, jestli to dokážeš, ve kterém Dagmar Smržová sleduje zrod nové služby, sexuální asistence pro postižené.

Nejlepším světovým filmem se stal francouzsk­ý titul Strašidla obcházejí Evropou, cenu za přínos světové kinematogr­afii převzala režisérka Drahomíra Vihanová, která podle ředitele festivalu Marka Hovorky „inspiruje nové generace vlastní tvorbou, neústupnos­tí a charaktere­m“. Šestaosmde­sátiletá Vihanová proslula mimo jiné portréty režiséra Františka Vláčila, klavíristy Františka Raucha či zpěvačky Evy Olmerové. Dvacátý ročník jihlavské přehlídky uvítal více než čtyři tisíce návštěvník­ů, z toho přes tisícovku tvořili filmoví profesioná­lové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia