MF DNES

Kde bude stát magistrát?

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Poprvé ta informace veřejně zazněla na pražském Investiční­m fóru, schůzce českých developerů a zástupců města, která se ve středu poprvé uskutečnil­a v rezidenci primátorky Adriany Krnáčové: Při hledání místa pro budoucí budovu magistrátu se do hry dostalo Vítězné náměstí.

„Nově se se žádostí připojila Praha 6, jestli by budova nemohla stát tam a dotvořit tak Kulaťák,“uvedl pověřený ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč. Právě dostavbě Vítězného náměstí dali radní zelenou, když schválili přípravu mezinárodn­í urbanistic­ké soutěže. Podklady pro její vypsání musí IPR připravit do dubna 2017. Ze soutěže vzejde dopravně urbanistic­ká studie, z níž se bude vycházet při přípravě podrobnějš­ích dokumentů.

Myšlenka Prahy 6 postavit magistrát u nejznámějš­ího kruhového objezdu v České republice s dotvořením náměstí přímo souvisí. „Zatím je to ve fázi návrhu. Dostali jsme ho nedávno a nejsme ve zkoumání tohoto území tak daleko jako v případě Florence a Anděla,“poznamenal Boháč. Připomněl dvě favorizova­né lokality v úvahách IPR: prostor stávajícíh­o autobusové­ho nádraží u Ženských domovů a pozemek nad stanicí metra Florenc.

„Druhá varianta je prostorově komplikova­nější. Stanice je sice založená tak, aby na ní mohl stát dům, ale vyžadovalo by to další investice. Musela by se tam rekonstruo­vat stropní deska,“podotýká Institut plánování a rozvoje (IPR) dosud hodnotil čtyři lokality v úvahách o nové radnici:

(na pozemku dnešního autobusové­ho nádraží),

(mezi ulicemi Sokolovská, Ke Štvanici a Za Poříčskou bránou), budova Elektrický­ch podniků (u stanice metra Vltavská),

(nyní Kongresové centrum Praha). Nově uvažovaná lokalita:

(mezi ulicí Evropskou a Jugoslávsk­ých partyzánů). s tím, že se Praha ještě bude muset rozhodnout, jestli se bude celý magistrát stěhovat na jedno místo, nebo alespoň částečně zůstane v nynějších budovách. „Pokud by mělo být všechno na jednom místě, bude se jednat zhruba o 40 tisíc metrů čtverečníc­h,“dodal.

Šestá městská část touhu mít na svém území novou magistrátn­í budovu potvrdila. „Praha 6 skutečně nabídla pozemek. Jde o kvadrant mezi Evropskou třídou a ulicí Jugoslávsk­ých partyzánů, který se nyní využívá pro konání tradičních farmářskýc­h trhů,“říká mluvčí Prahy 6 Martin Churavý. Trhy by se tak musely přesunout jinam.

„Lokalita skýtá nesporné benefity. Dopravně je poměrně dobře obslužná, je na prestižní adrese v Praze 6 a výhledově se počítalo s tím, že by se tamní podzemní prostor dal využívat jako koncertní sál, o který projevila osobní zájem paní primátorka,“míní Churavý.

Jak by budova úřadu vypadala a kolik by stála, je podle něj zatím v nedohlednu a závisí to na analýzách IPR. Kdyby však záleželo na Krnáčové, vypadal by magistrát jako bankovní dům Erste ve Vídni. „Musím říct, že jsem do té budovy naprosto zamilovaná,“prohlásila na setkání s developery a stavbu úřadu označila jako nutnost, protože za deset let vyprší smlouvy na pronájem Škodova paláce.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Proti vandalům S blížící se Památkou zesnulých míří lidé na hřbitovy připomenou­t si své blízké. Aktivní jsou ale také vandalové nebo zloději. Proto budou až do 6. listopadu na hřbitovech hlídkovat strážníci na koních i se psy. Včera je fotograf...
Foto: Petr Topič, MAFRA Proti vandalům S blížící se Památkou zesnulých míří lidé na hřbitovy připomenou­t si své blízké. Aktivní jsou ale také vandalové nebo zloději. Proto budou až do 6. listopadu na hřbitovech hlídkovat strážníci na koních i se psy. Včera je fotograf...
 ?? Foto: archiv Klubu Za starou Prahu ?? Místo stále je Prostor na severozápa­dní straně Vítězného náměstí je dodnes nezastavěn­ý. Snímek z roku 1933.
Foto: archiv Klubu Za starou Prahu Místo stále je Prostor na severozápa­dní straně Vítězného náměstí je dodnes nezastavěn­ý. Snímek z roku 1933.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia