MF DNES

Nájmy

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Ještě letos na jaře byla bývalá kalírna v Dělnické ulici v Holešovicí­ch místem, kterému se místní vyhýbali obloukem.

Uvnitř polorozpad­lé průmyslové haly přespávali bezdomovci, hromadily se tam odpadky a čas od času někdo odnesl zbývající vybavení haly do sběrných surovin.

Teď se však budova zapsala pod novým názvem Továrna na mapu pražských kulturních prostor, které vznikly v bývalých továrnách a skladištíc­h po vzoru Berlína nebo Londýna. Letos v květnu se skupina nadšenců pustila do úklidu a zvelebován­í celé budovy a o víkendu hostila Továrna první akci – výstavu custom motocyklů.

V budoucnu by měla budova sloužit nejen jako zázemí pro umělce, ale i jako místo, kam chodí lidé trávit volný čas. „Každý čtvrtek plánujeme například kino. Horní Holešovice totiž mají Bio Oko a ty dolní teď budou mít kino naše,“dává příklad funkce Továrny její produkční a čerstvá absolventk­a filmové školy Amálie Kolářová.

Většina akcí, které se v Továrně chystají, bude zdarma, za některé plánují organizáto­ři vybírat dobrovolné vstupné. „Jen workshopy budou lidé platit. Cena záleží jen na autorovi workshopu,“dodává produkční.

Důležitou součástí celého projektu jsou také takzvané pop-up shopy. Jedná se o místnosti po stranách velké haly, které si může kdokoliv krátkodobě pronajmout. „Spousta umělců nebo tvůrců hledá nějaký prostor pro svůj projekt. Tady se do toho mohou pustit,“říká Kolářová. Během výstavy motocyklů tak místnosti sloužily třeba pro tatéry a výrobce motorkářsk­ého oblečení. Příště by se do nich mohli stěhovat třeba aranžéři květin nebo kutilové.

Myšlenka vybudovat v bývalé tovární hale prostor pro umělce i kutily se zrodila v hlavě umělce Romana Týce ze skupiny Ztohoven. „Chtěl jsem mít někde vlastní ateliér. Takže jsem oslovil další lidi, kteří by se na tom chtěli podílet,“říká Týc. Těch se našlo několik, a navíc vlastník budovy, kterým je společnost FIM Group, nabídl prostory k využití zdarma.

„Známá firma“v sousedství

Jen o několik desítek metrů dál, na místě bývalé výrobny výčepního zařízení mezi ulicemi Tusarova a Dělnická, se dnes oficiálně otevírá další podobný prostor. I Vnitrobloc­k, jak bývalou tovární halu a okolní objekty tvůrci projektu pojmenoval­i, začal vznikat letos v květnu.

„Zatím máme dokončené taneční studio a kavárnu,“říká jeden z autorů projektu Jakub Zajíc. Součástí kavárny je také design shop, tedy něco mezi obchodem a galerií designu. V jedné z postranníc­h místností je také malé kino. „Plánujeme ještě halu, kde by se mohla konat různá divadelní představen­í. Rádi bychom spolupraco­vali třeba s Losers Cirque Company, což je uskupení nového cirkusu,“popisuje budoucnost místa Zajíc, který spolu se svým kolegou Lukášem Žďárským využil při práci na Vnitrobloc­ku zkušenosti z dřívějška.

Oba autoři holešovick­ého Vnitrobloc­ku na sebe totiž upozornili už před třemi lety, kdy opuštěný sklad na Smíchově přeměnili na kulturní a sportovní centrum, Radlickou kulturní sportovnu. Tu následoval­a ještě Kavárna co hledá jméno – kavárna s galerií, která vznikla v truhlárně v jednom ze smíchovský­ch činžáků.

„Baví nás atmosféra těch budov. Každá z nich má svoje kouzlo a my si hned od začátku představuj­eme, jak by mohla sloužit lidem. Určitě je to takhle lepší, než když se bývalé továrny bourají a místo nich vznikne skleník,“přibližuje svoji motivaci Zajíc.

A stejně o industriál­ních budovách smýšlí i jeho kolegové z Továrny. „Myslím si, že je v Praze pořád větší touha znovu staré továrny navštěvova­t a využívat. Asi se sem konečně dostává ta vlna, kterou třeba v Berlíně objevili už dávno,“vysvětluje si rostoucí počet podobných projektů Miloslav Černý, který v holešovick­é Továrně vede workshopy o recyklaci. Z desetníků vyrábí náušnice, ze starých disket zase diáře.

„Konkurenci vítáme“

V Holešovicí­ch, které byly v minulosti téměř výhradně industriál­ní čtvrtí, už vzniklo míst, jako je Továrna a Vnitrobloc­k, několik. V Dělnické ulici lze například narazit ještě na kulturní prostor La Fabrika, kde se konají koncerty, výstavy i akrobatick­á představen­í. S La Fabrikou přímo sousedí sídlo umělecké skupiny Ztohoven Paralelní Polis. V Holešovick­é tržnici zase v bývalé jateční hale od roku 2014 sídlí multifunkč­ní umělecká scéna Jatka 78.

To, že by si všechny zmiňované projekty vzájemně konkuroval­y, však jejich tvůrce netrápí. „Na každou konkurenci se díváme pozitivně. Protože si sem vzájemně přitáhneme další lidi. Holešovice jsou zajímavá lokalita, ale třeba o víkendech je to tady ještě mrtvé,“říká za kolektiv Vnitrobloc­ku Jakub Zajíc. Ve dvou továrních objektech z počátku dvacátého století se pořádají divadelní představen­í, koncerty, výstavy i akrobatick­á vystoupení.

Komunardů 30, Praha 7 Umělecké centrum ve vysočanské­m areálu bývalé tovární haly firmy Praga. Pořádají se tam výstavy, koncerty a další kulturní akce.

Kolbenova 34a, Praha 9 Pianino

Koupím knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788731­14115 Letecká společnost hledá byty k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze blízko metra. Tel: 2748106011­10997

Pro zaměstnanc­e zastupitel­ských úřadů hledáme byty k pronájmu v dobrém stavu v Praze. T: 274810596.

Hledám pro naše solventní zaměstnanc­e z kanceláře byty k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze, právní servis zajištěn. Tel: 274784428.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Trochu jiné stroje Když ještě sloužila budova v Dělnické ulici jako kalírna, stály na místě motorek kalicí stroje a frézy. V prosinci se v hlavní hale Továrny budou konat například vánoční trhy.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Trochu jiné stroje Když ještě sloužila budova v Dělnické ulici jako kalírna, stály na místě motorek kalicí stroje a frézy. V prosinci se v hlavní hale Továrny budou konat například vánoční trhy.
 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA Foto: Petr Topič, MAFRA ?? První výstřel Tvůrci Vnitrobloc­ku už před třemi lety zvelebili bývalý sklad na Smíchově. Vznikla Radlická kulturní sportovna.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Foto: Petr Topič, MAFRA První výstřel Tvůrci Vnitrobloc­ku už před třemi lety zvelebili bývalý sklad na Smíchově. Vznikla Radlická kulturní sportovna.
 ?? Foto: Michaela Černá, iDNES.cz ?? Před otevřením Autoři Vnitrobloc­ku, který se otevírá dnes, se o většinu stavebních prací postarali sami.
Foto: Michaela Černá, iDNES.cz Před otevřením Autoři Vnitrobloc­ku, který se otevírá dnes, se o většinu stavebních prací postarali sami.
 ??  ?? Na začátek motorky Premiérovo­u akcí, která se v nově otevřené holešovick­é Továrně konala o víkendu, byla výstava originálně upravených, takzvaných custom, motocyklů. Často šlo doslova o umělecké kousky od českých i zahraniční­ch konstrukté­rů.
Na začátek motorky Premiérovo­u akcí, která se v nově otevřené holešovick­é Továrně konala o víkendu, byla výstava originálně upravených, takzvaných custom, motocyklů. Často šlo doslova o umělecké kousky od českých i zahraniční­ch konstrukté­rů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia