MF DNES

Kultura v továrnách

-

V bývalé výrobně výčepního zařízení se právě dnes otevírá kavárna, design shop i malé kino. Vzniknout tu má ještě hala pro divadlo.

Tusarova 31, Praha 7 Z bývalého skladu na okraji smíchovské­ho nádraží vyrostlo před třemi lety kulturní a sportovní centrum. Konají se tam workshopy, přednášky i sportovní soutěže,

Za Ženskými domovy 5, Praha 5 Autoři Radlické – kulturní sportovny se pustili také do rozpadajíc­í se bývalé truhlárny z roku 1882 mezi Andělem a Na Knížecí. Na jaře loňského roku tam začala vznikat kavárna s galerií a promítacím sálem.

Stroupežni­ckého 10, Praha 5 Absolutním vítězem udílení cen v rámci 18. ročníku přehlídky tuzemského designu a módy Designblok se včera stal Maxim Velčovský. Přímo pro Designblok vytvořil kromě jiného instalaci připomínaj­ící obří lustry z plastových barelů nazvanou Slunečnice. Při její tvorbě se údajně inspiroval českým kutilstvím a Přemkem Podlahou. Vedle hlavní ceny pořadatelé udělili ještě 11 cen. V kategorii nejlepší nový nábytek vybrali kolébku Tutu, kterou pro firmu Devoto navrhli Roman Vrtiška a Vladimír Žák. Jako nejlepší kolekci šperků porota vybrala prezentaci Zdenka Vacka a Daniela Pošty, kteří tvoří pod značkou Zorya. Bodovali s kolekcemi Cluster, Formula a Graft. Nejlepší kolekci svítidel má značka Bomma, je jí kolekce Soap, již navrhl Ota Svoboda, a Phenomena navržená studiem Dechem. Designblok se konal od minulého pondělí v Průmyslové­m paláci i na dalších místech Prahy. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia